Rutig dörrstopp till sommaren

03 juli, 2024

Vingliga schackrutor på en rejäl trästock blir en praktisk dörrstopp och en rolig detalj. Med ett handtag på den snedsågade toppen är den lätt att flytta.

Nu är det hög tid att släppa in sommaren! Under de varma månaderna kan dörrarna ofta få stå öppna, och då är en dörrstopp bra att ha nära till hands. En dörrstopp som också blir en rolig dekoration gör ju inget om den står framme. 

En rejäl spillbit från en gammal träregel eller liknande är bra att använda. Träbiten måste ha tillräcklig tyngd för att orka hålla emot dörrar även i blåst, så det gäller att hitta något av lite större storlek.

Den spillbit vi hittade var redan snedsågad i ena änden, och det är praktiskt om man vill sätta på ett handtag. Så börja med att såga till din träbit till en bra form och storlek. 

Vi ville måla träbiten i lite vingliga och sneda schackrutor, utan helt raka streck och räta vinklar. Använd en blyerts och skissa upp rutorna på träet. Eftersom rutorna ska gå runt på alla sidor av dörrstoppen är det enklast att fylla i de rutor som ska bli svarta en aning, annars är det svårt att hålla ordning på mönstret. 

Ursprungsvisionen för denna dörrstopp var att använda en grånad träbit, kanske en stock från ett gammalt förlist sjörövarskepp! Då skulle trästocken redan haft fin grånad patina, och man behöver bara måla på de svarta rutorna. Nu använder vi istället en järnvitriolgrå oljebets till de gråa rutorna. 

Men vi börjar med att måla de svarta rutorna. En grafitsvart lackbets fungerar jättefint till de svarta fälten. Den täcker bra och är enkel att måla med, även i fina detaljer som rutornas hörn. 

Låt det svarta torka ordentligt innan du fyller i de grå fälten.

Handtaget skruvar man fast med små svarta träskruv. Vi satte fast det lite snett, för att ytterligare stöka till de raka linjerna. 

Nu är det dags att ställa upp dörren och släppa in sommarluften!Trustpilot