Handspegel med skinnram

10 augusti, 2016

Speglar kan man aldrig ha för mycket av! En lagom stor handspegel nära till hands – dessutom i snyggt fodral av skinn. Det får bli den här veckans DIY-projekt. Ett litet utskuret hål som handtag fungerar också som upphängningsögla, allt i ett.

Du behöver:

Getskinn

Rund spegel

Lim

Skärmatta

Rullkniv

Cirkelskärare

Falsben och kantpolerare

Sporre

Syl

Sadelmakarnålar

Vaxad lintråd

Gör så här:

Rita upp en mönster på papper efter en rund spegel. Tänk på att det krävs lite extra sömsmån, trots att skinnen ska sys platt mot varandra. Cirkelskäraren är perfekt att börja med att skära ut en cirkel något mindre än spegeln och sedan måtta kanterna utanför. Även det lilla handtagshålet skär man ut med cirkelskäraren.

Rita av mönstret med en blyertspenna på skinnet, eller markera med falsbenet, och skär ut bitarna. Använd cirkelskäraren för de runda hålen och en rullkniv för ytterkanterna. Baksidan ska inte ha något stort mittenhål.

Markera kanten runt det stora mittenhålet med ett falsben med kantpolerare. Dra sporren i den markerade strecket runt hålet och gör sedan hål med sylen i varje markering. Sy med sadelmakarsöm runt hålet.

Sadelmakarsöm är en söm som sys för hand där du fäster en nål i varje ände av en tråd och sedan låter dem löpa i åttor. Alltså, i varje hål träs båda nålarna igenom, en från varje håll

Limma fast spegeln på bakstycket och limma sedan ihop styckena med varandra. Låt limmet torka innan du markerar var sömmen ska gå med falsbenet med kantpolerare.

Dra en sporre för att markera varje hål och gör sedan hål med sylen genom båda lagren skinn. Sy med sadelmakarsöm runt om ytterkanten och runt det lilla upphängningshålet.Trustpilot