Alptoppar åt favoritsmyckena

11 april, 2018

Skidåkningen är över för den här säsongen, men alptopparna inspirerar fortfarande. Tre små alptoppar, gjutna i betong, ger vacker plats åt dina favoritsmycken på sminkbordet eller i badrummet.

Vi har gjutit våra alper av Kreativ betong, en betongblandning som ger en lite blankare yta än vanlig finbetong. Formen vi använt har också en blank yta så resultatet blir väldigt fint, ytan dammar inte av sig utan och passar bra till smycken. 

 

Du behöver: 

Konform för ljusgjutning
Kreativ betong
Fimolera, lufttorkande lera eller annat att täta hålet i formens spets med.
Plastbunke (tex bigpacklåda) och plastsked att blanda betongen med
Tillgång till hushållsvåg 
Våtslippapper

Gör så här:

Ställ en plastbunke på en våg och mät upp 400 gram betongpulver. Häll över 40 gram kallt vatten. Om man har tillgång till en våg där man kan nollställa vikten med plastbunken på är det väldigt enkelt att snabbt mäta upp rätt mängd betong och vatten rätt ner i bunken man ska blanda betongen i. Rör ihop betongpulvret och vattnet så att allt blir ordentligt blandat och inga torra klumpar finns kvar. 

Konformen som vi använder här är egentligen tänkt att gjuta ljus med en veke i, så i i toppen finns ett litet hål som behöver tätas. Vi tog en bit av den lufttorkande leran från förra veckans blogginlägg, men det går lika bra med filmolera eller liknande. 

Häll ned betongen i formen och knacka den lätt så att alla luftbubblor flyter upp. Låt betongen härda minst ett dygn innan du plockar ut den ur formen. För att enklast få betongen att släppa från formen spolar man formen i varmt vatten och knackar lätt på kanterna. 

När man fått ut betongkonen slipar man toppen och botten lite lätt med ett våtslippapper medan betongen fortfarande är våt så att alla vassa delar försvinner.

Vi gjöt tre olika koner i olika höjder, då blandar man bara varierande mängder av betongen. Trustpilot