Mobil med pappersblommor

24 februari, 2021

Ett hav av blommande blommor, likt vårens körsbärsblommor. Det är ett tag kvar tills knopparna slår ut i naturen, men i väntan på våren kan en mobil av pappersblommor ge lite försmak av knoppsprickningen.

Läs hela artikeln

Väggspeglar av gamla tennisracket

17 februari, 2021

Ett par gamla tennisracketar som aldrig mer kommer att stå i tjänst, men som som fortfarande bär på för mycket nostalgi för all kasseras. De blir perfekta som spegelramar!

Läs hela artikeln

Pall med flätad sits

10 februari, 2021

En pall med sits av flätad sadelgjord blir fin och praktisk inredningsdetalj. Du snickrar den relativt enkelt på egen hand.

Läs hela artikeln

Brödkorg av rep

03 februari, 2021

Rep, trälim och pensel. Det är alla ingredienserna som behövs till den här veckans smartaste DIY-projekt. När limmet torkat är det bara att fylla på med nybakat bröd.

Läs hela artikeln

Lampa av fågelholk

20 januari, 2021

Fågelkvitter och takdropp. Nu längtar man efter våren! När julstjärnorna plockats bort ur alla fönster finns plats för nya projekt. En fågelholk blir en perfekt fönsterlampa i väntan på ljuset.

Läs hela artikeln

Dörrkrans med garnnystan

13 januari, 2021

Nu är glada julen slut, slut, slut. Julkransen kastas ut - och behöver såklart ersättas av något annat. En krans med ulliga garnnystan passar bra när kylan sätter in och snön yr utanför dörren.

Läs hela artikeln

Blombladslampa med löv av rottingväv

06 januari, 2021

Blombladslampan har blivit en populär inredningsdetalj och skapats i en mängd olika DIY-versioner på senare tid. En version har blad av klassisk rottingväv som hålls på plats av vanliga broderibågar.

Läs hela artikeln

Stormlykta i läder

04 november, 2020

En snygg inredningsdetalj av stilrent snitt. Den enkla och klassiska ljuslyktan av läderband och nitar passar nästan överallt.

Läs hela artikeln

Snowman - lampfot av sculptamold

28 oktober, 2020

En ljus idé. En snögubbe som lyser upp i vintermörkret. Med sculptamold kan man forma och skulptera sin egen lampfot som man vill.

Läs hela artikeln

En klämma till allt

21 oktober, 2020

Det fanns en tid när klädnypan var ensam herre på täppan. Idag finns det en klämma till nästan allt. Klämmor är perfekta till allt från att hålla ordning på receptsamlingen, till att hänga upp växter på tork - och skapa vackra moodboards.

Läs hela artikeln

Höstlövskrans

30 september, 2020

Höstens stora show har just börjat, och du är bjuden! Naturen bjuder troget på ett fyrverkeri av höstfärger så här års, inte ens i år är den showen inställd. Så passa på att njuta - och skörda löv till vackra dekorationer.

Läs hela artikeln

Piedestal i 50-talstappning

23 september, 2020

Med en liten blinkning åt 50-talet, kanske? Svunna tiders piedestaler var inte så tokiga. Man kan placera sina krukväxter var man vill i rummet och förvandla ett par rundstavar och en list till en liten möbel.

Läs hela artikeln

Nya lampskärmar av gamla tapetrester

16 september, 2020

Med nya lampskärmar kan man snabbt förnya inredningen i sitt hem på samma sätt som att byta kuddar eller gardiner. Bitar av överblivna tapeter eller stuvbitar av tyger kan få nytt liv på en lampskärm.

Läs hela artikeln

Bokstöd med dalahäst

02 september, 2020

Den rosa åldern är slut men den gamla dalahästen kan få nytt liv. I två delar och med ny färg och funktion - som bokstöd på nattduksbordet.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor av peddigrotting

26 augusti, 2020

Höstmörkret lurar kring knuten och några nya ljuslyktor passar perfekt. De här lyktorna knyter man ihop som mattor av peddigrotting och sprayar vita nedtill.

Läs hela artikeln

Nyckelringar med trähus

19 augusti, 2020

På en liten hylla i hallen hittar nycklarna hem. Med egna små hus vet man var man har sina nycklar på ett praktiskt och snyggt sätt.

Läs hela artikeln

Trätråg och skedar - täljprojekt för lata dagar

22 juli, 2020

Ett trätråg som man skålar ur med bildhuggarjärn, skavjärn och skedkniv. Och när man ändå är i farten kanske det blir en och annan träsked också!

Läs hela artikeln

Ljuslyktor av stickat naturgarn

15 juli, 2020

Långsamt kan man ana att sommarkvällarna blir mörkare igen. Ljuslyktor av stickat träfibergarn passar fint på uteplatsen.

Läs hela artikeln

Terrakottakrukor med ny relief

08 juli, 2020

De klassiska terrakottakrukorna kan ibland kännas lite väl… vanliga. Med lite ny relief av lufttorkande lera ger man krukorna ett ansiktslyft.

Läs hela artikeln

Tidningsställ i läder, björk och koppar

10 juni, 2020

Inga mer högar av tidningar lite här och var. Ett snyggt tidningsställ i läder, björk och koppar håller magasinen på plats med stil.

Läs hela artikeln

Lampskärm i rottingväv

27 maj, 2020

Rottingtrenden verkar ha kommit för att stanna. Den klassiska rottingväven passar på allt från stolar till skåp, elementskydd - och lampskärmar. Med en lampskärmsstomme och en bit rottingväv tillverkar man sin egen lampskärm.

Läs hela artikeln

Spegelram med makramé

13 maj, 2020

Rama in spegeln med makramé i flera färger. Med enkla makraméknutar i förband och upprepade garnändar får spegeln ett harmoniskt mönster med en marin känsla.

Läs hela artikeln

Broderade insekter på väggen

06 maj, 2020

Insekterna verkar har smugit sig in för att stanna i våra hem. Som inredningsdetaljer och dekorationer blir skalbaggar, trollsländor och andra flygfän perfekta modeller. Broderade i guld och glitter kan bli en hel liten insektssamling ta plats på väggen.

Läs hela artikeln

Pressade blommor i eneststubbe

29 april, 2020

Plötsligt händer det. Knoppar brister och vårblommorna är här. Men underbart är kort och ibland vill man frysa tiden, spara känslan. Pressar man blommorna istället för att sätta dem i vas håller de betydligt längre.

Läs hela artikeln

Linneservetter med stämpeltryck

22 april, 2020

Riktiga linneservetter är svårslagna. Med vändsydda hörn och ett personligt stämpeltryck blir de en extra dekoration på middagsbordet.

Läs hela artikeln

Lampskärm av worbla

08 april, 2020

Worbla pearly art är egentligen avsedd för tillverkning av masker, vapen och annan rekvisita till rollspel. Men med sin äggskalsliknande karaktär är materialet perfekt att tillverka lampskärmar av. Det är en dröm för den kreativa - bara att klippa, värma och forma!

Läs hela artikeln

Kaffebryggare på stativ av kopparrör

04 mars, 2020

”Pour over” är det nya svarta i kaffevärlden. Det nygamla sättet att brygga sitt kaffe rakt ned i koppen har fått ny popularitet. Med några bitar kopparrör och kopplingar bygger man sitt eget stativ till kaffetratten.

Läs hela artikeln

Lampfot av flaska

05 februari, 2020

Ibland känns det synd att slänga dem i återvinningen. Vackra glasflaskor som är urdruckna och tomma, men vackra. Och perfekta att göra om till lampfötter!

Läs hela artikeln

Nya handtag, ny färg, nytt liv

22 januari, 2020

Med lite ny färg och nya beslag kan man ge gamla omoderna möbler nytt liv. En byrå i lackad furu, med profilerad nederkant och furuknoppar får ett helt annat uttryck med några få enkla drag.

Läs hela artikeln

Stickad sladd till lampan

15 januari, 2020

Vanliga vita elsladdar är inte så roliga. Men med ett stickat fodral blir de något helt annat! Med en stickkvarn går det snabbt och enkelt att sticka långa tuber som man sedan kan trä över sladdarna och skapa lampor med mycket personlighet.

Läs hela artikeln

Spegel med läderupphängning

06 november, 2019

Den perfekta hallspegeln. En spegel som man snabbt och enkelt plockar ned från väggen - och hänger tillbaka lika lätt, helt utan risk att den går sönder. Det är inte så lätt att hitta den i inredningsbutikerna. Men inte heller särskilt svårt att tillverka en själv!

Läs hela artikeln

Väggbonad med punch needle

18 september, 2019

Trodde du att du saknade tålamodet som krävs för att brodera? Då trodde du fel. Med en punch needle går broderiet som en dans. Väggbonaden - och tekniken - är en flirt med svunna tiders textilier.

Läs hela artikeln

Dörrkrans med löv av bokpapper

11 september, 2019

Snart faller höstlöven utomhus. Inomhus är det dags för en ny dörrkrans med löv av gammalt bokpapper.

Läs hela artikeln

Virkad disktrasa

21 augusti, 2019

Ett bra nybörjarprojekt i virkning - och perfekt för den som vill plastbanta i köket. Disktrasan i ekologisk bomull är både snygg, praktisk och kul att tillverka!

Läs hela artikeln

Pappersrullehållare i betong och ek

14 augusti, 2019

En hållare för hushållspapret i betong, ek och läder gör det vardagliga hushållsspapret lite festligare på bordet.

Läs hela artikeln

Makramélampa

07 augusti, 2019

En lampskärm av makramé är en roligt projekt för de sista lediga sommardagarna. Knuten på stranden med sanden mellan tårna blir den en fin minnesbärare när höstmörkret faller på.

Läs hela artikeln

Flätat läderunderlägg

31 juli, 2019

Som en extra dekoration på middagsbordet blir läderunderlägget i flätat läder. Det kommer att hålla i många år och få en vackert patinerad yta med tiden.

Läs hela artikeln

Spara sommaren - i tvål med ros och lavendel

10 juli, 2019

När doften av ros och lavendel ligger tung över trädgården gäller det att passa på. Spara sommaren! I egentillverkad tvål bevarar du minnen och dofter långt in på kalla vintern.

Läs hela artikeln

Glasrörsvas med ram

22 maj, 2019

Ett enkelt glasrör är inte sällan den bästa vasen. Satta på rad i ram kan man göra vackra arrangemang av få blommor där alla kommer till sin rätt.

Läs hela artikeln

Pappersblommor i påskriset

17 april, 2019

Likt skira magnoliablommor som bleknar en aning av vårsolens strålar är pappersblommorna i kräppapper. Perfekta i påskriset för den som vill ha annat än fjädrar.

Läs hela artikeln

Krans med hängande ägg

10 april, 2019

Påskkransen med hängande ägg hämtar inspiration från naturen och den spirande våren. Här hänger honeycomb-ägg av gammalt bokpapper, mossägg med mossa från skogen och ägg med pressade vårblommor på.

Läs hela artikeln

Vaxägg

20 mars, 2019

Äggens tid är här! Så här års trillar de in i alla tänkbara former. Ett vaxägg med ett ljus inuti blir en fin ljuslykta på bordet när påsken närmar sig.

Läs hela artikeln

Vas med betongfärg

13 mars, 2019

En gammal vas från det glättiga 80-talet får åka tidsmaskin in i 2010-talet. Med några lager färg förvandlas vasen från rosa, glansigt 80-tal till rå betong. Återvunnen, återanvänd men med en helt ny look. Så rätt. Och så lätt!

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av ullkulor - tovade i tekulor

06 mars, 2019

Ett karottunderlägg med tovade ullkulor är härligt mjukt att ställa tekannan på. Kulorna tovar man i tvättmaskinen i vanliga tekulor, ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att tova ull på.

Läs hela artikeln

Bladen spricker ut - på soffkuddarna

20 februari, 2019

Det är vår i luften och snart kommer man (nästan) kunna höra hur knoppar brister och blad spricker ut. Men i väntan på att naturen ska väckas ur sin vintervila kan man låta bladen spira på soffkuddarna. Pimpa ett gammalt kuddfodral med löv av tvättbart papper och broderade stjälkar i vårgrönt.

Läs hela artikeln

Skogsromantiskt blomsterarrangemang med eneträstubbar och glasrör

13 februari, 2019

Med inspiration från naturen och skogen skapar man ett blomsterarrangemang med plats för de skiraste vårblommorna. Doftande eneträstubbar och provrör i glas är allt som behövs.

Läs hela artikeln

Nyckelhängare i stadssiluett

23 januari, 2019

En liten stadssiluett där husen står tätt, tätt intill varandra. Sinnebilden för den gamla stadens gemyliga gator fick bli förebild för den här nyckelhängaren. Du sågar den ur en enda bit trälist, limmar ihop bitarna och skruvar fast vinkelkrokar till nycklarna. Inget mer letande efter borttappade nycklar!

Läs hela artikeln

Broderi i rund ram

09 januari, 2019

Årets första gröna blad. De har ännu inte tittat fram utomhus, men inget hindrar att låta bladen prunka inomhus. På ett broderi till exempel. En enkel bladkrans är ett perfekt första projekt för den som inte broderat tidigare.

Läs hela artikeln

Siluettvaser i Snap pap

02 januari, 2019

Vaserna för årets första blommor är tillverkade i papper, med siluetter ihopsydda på maskin. En lek med siluetter och ett platt papper som blir tredimensionellt.

Läs hela artikeln

Liten lampa i läder

14 november, 2018

Elsladdar i textil i all ära. Till en lampskärm i läder passar en läderklädd lampsladd bättre. Man syr den själv av en dubbelvikt läderrem i tunt läder och anpassar längden efter behov. Även lampskärmen i läder är enkel att sy själv.

Läs hela artikeln

Ljuslykta med stjärneffekt

07 november, 2018

Lite ljus i höstmörkret kan vara på sin plats nu när novemberdimmorna sveper in. En ljuslykta med ett effektfilter som formar ljuskällorna till stjärnor blir en fin och lite annorlunda mysbelysning.

Läs hela artikeln

Tvättbart papper till badrumsförvaringen

31 oktober, 2018

Praktisk förvaring är ett måste i badrummet. Alla små saker som hårsnoddar, läppcerat, nagellack och nagelfilar har annars en tendens att försvinna. Små korgar sydda i tvättbart papper är både praktiska och snygga - och dessutom snabbt sydda!

Läs hela artikeln

Luffarslöjdstavla med luftballonger

10 oktober, 2018

Redan för hundra år sedan upptäckte kringresande luffare att man kan skapa nästan vad som helst med vanlig ståltråd, en tång och sina egna händer. Den så kallade luffarslöjden blomstrar än idag och det är bara fantasin som sätter gränserna. Så låt tanken - och luftballongerna - flyga fritt!

Läs hela artikeln

Ram för barnteckningarna

03 oktober, 2018

Det produceras stora mängder konst i många hem. Teckningar som de små konstnärerna genast vill hänga på väggen - men ganska snabbt byta ut mot nya. En ram med plats för tre teckningar som barnen själva enkelt kan byta ut passar fint bland de mer permanenta alstren på tavelväggen.

Läs hela artikeln

Läderlöv till höstduknigen

19 september, 2018

De allra första röda höstlöven har börjat falla ner från träden. Få saker är så vackert som naturens egna höstfärgade löv! Med de fallande löven som mall kan man klippa vackra och hållbara läderlöv som också får fungera som placeringskort i höstdukningen.

Läs hela artikeln

Bläckfisk att vila huvudet på

12 september, 2018

Lite av sommarens smak vill man kanske ha med sig in, nu när vi flyttar inomhus och det blå havet börjar kännas alltmer avlägset igen. En havsblå kudde att luta huvudet mot får vila på soffans armstöd. En bläckfisk blev det - eller är det en manet?

Läs hela artikeln

Hållbara höstarrangemang med lammöron

05 september, 2018

Så var september här, den första höstmånaden. Fortfarande är luften ljummen, men dagarna blir kortare, kvällarna mörkare - och man längtar efter tända ljus och lite mer höstlika dekorationer. Trädgårdens lammöron som helt får täcka in kulor och koner blir en hållbar dekoration i höstarrangemanget.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor i papper

29 augusti, 2018

Allt gott har ett slut och trots att man nästan inte trodde det så är sommaren snart slut. En härlig höst står för dörren. Vi drar oss tillbaka inomhus, tänder ljus och dricker te när kvällarna blir allt mörkare. Nya ljuslyktor på bordet med utskurna mönster i form av löv blir en fin uppdatering hemma.

Läs hela artikeln

Skärbrädor i ek

22 augusti, 2018

Nu är det slut på snusket i köket! Kött, grönsaker, lök och bröd ska få sina egna skärbrädor. Samtliga sågade ur ett och samma hyllplan i ek och med de franska namnen prydligt präglade i läderremmar att hänga brädorna i när de inte används.

Läs hela artikeln

Väggtrofé för mjukisar

15 augusti, 2018

Väggtrofén verkar högaktuell i inredningssammanhang - i alla dess former. En rosa noshörning över barnsängen passar alla mjukisar och kräver inga ansträngande storviltsjakter på savannen. Några klipp och svängar med symaskinen så är trofén på sin plats.

Läs hela artikeln

Ikeahack - smart skåp av låda, ram och rottingväv

08 augusti, 2018

Ett litet skåp att förvara ”skramlet” i (nycklar, mobiler, plånböcker och lösa mynt…) är veckans tema. Med ett enkelt ikeahack slipper man lösa saker liggandes i hallen. En låda och en ram från ikea utgör stommen, men karaktären kommer från den klassiska rottingväven.

Läs hela artikeln

Frostfärg på spegel

04 juli, 2018

En bård av frostade blad blir en fin inramning runt en spegel. Frostfärgen ger spegeln ett etsat uttryck, likt gamla tiders glasdekorationer. På en spegelskiva av akrylplast behöver man inte heller vara rädd att slå sönder kanterna på glaset, utan får en spegel man lätt kan använda som handspegel när det behövs. Snyggt och praktiskt!

Läs hela artikeln

Myggfönster med sommarvisa

27 juni, 2018

Ljumma sommarnätter avnjuts bäst utan mygg. Ett myggfönster som släpper in nattluften men håller surret ute bör finnas i varje sovrum. Det är så underbart att sova med öppet fönster! Extra somrigt blir det med nät av tyll och några ord ur en klassisk sommarvisa broderad i nätet.

Läs hela artikeln

Pressade blommor och blad

21 juni, 2018

Pressade växter som liksom svävar fritt mot en vägg eller i ett fönster blir en vackert somrig inredningsdetalj. Pressa bladen under några tunga böcker i ett par dagar innan du monterar dem mellan två akrylplastskivor. Plastskivorna går inte i kras i tusen bitar och är inte heller särskilt tunga. Och när bladen förlorat sin färg är det bara att byta ut.

Läs hela artikeln

Tavlor av gamla böcker

30 maj, 2018

Innerst inne vet man att de där gamla böckerna aldrig mer kommer att bli lästa. Så varför inte förvandla boksidorna till väggdekorationer? Med schabloner, lite färg och transfermotiv blir boksidorna till ny konst. Dags att vända blad!

Läs hela artikeln

Äggkoppar i lufttorkande lera

04 april, 2018

Påsken är över, men äggen är fortfarande en favorit. Ägget gör vilken vardagsfrukost som helst till en fest! Handgjorda äggkoppar av lufttorkande lera med bokstavsstämplar blir en fin detalj på frukostbordet.

Läs hela artikeln

Doppfärgad makramébonad

28 februari, 2018

Makramé är hantverket som återvänt från 70-talet, men nu verkar ha kommit för att stanna. Med några få olika sorters knutar kan man skapa de mest fantastiska väggbonader. Dubbelt halvslag är det enda du behöver kunna - eller lära dig - för den här lilla väggbonaden. Som grädde på moset har den fått sig ett dopp i färggrytan. Blått som som i himmel och hav!

Läs hela artikeln

Repstege för kläderna

21 februari, 2018

Forna tiders så kallade herrbetjänter var inte så dumma ändå. Ofta behöver man ju en plats att hänga kläder som är använda, men ännu inte redo för tvättkorgen. En enkel repstege kan fylla samma funktion - en plats att hänga kläder, väskor och plädar på. Och dessutom göra det med stil!

Läs hela artikeln

Armstödsbricka i vitek

07 februari, 2018

En kaffekopp och en god bok kan man aldrig ha för nära till hands när man sitter bekvämt nedsjunken i sin favoritsoffa. Det är därför en så enkel liten sak som en armstödsbricka är så bra att ha. Och inte alls svår att snickra själv!

Läs hela artikeln

Bordsunderlägg i jutegarn

31 januari, 2018

Ett stickat bordsunderlägg av grovt jutegarn passar fint till det rustika lantköket. Stickat på raka stickringar blir resultatet jämnt och dubbelstickat, perfekt till karottunderlägg som ska skydda bordsytan från kastrullvärmen.

Läs hela artikeln

Kaktuskruka för klätterväxterna

17 januari, 2018

80-talets trendiga tuffing har gjort comeback. Kaktusen är tillbaka! Just nu syns kaktusar som inredningsdetaljer i alla former och material, från keramik till trä och på textilier. Den här versionen kan vem som helt böja till av lite järntråd för att ge klätterväxterna en ny form. Allt du behöver är ståltråd och en tång.

Läs hela artikeln

Dockhuvud - inredningsdetalj med affektionsvärde

10 januari, 2018

Favoritdockan från småbarnsåren är kanske inte längre så aktuell. Men det känns ändå lite sorgligt att slänga den. Ett avgjutet dockhuvud med en ljushållare upptill blir ett fint minne och en kul och personlig inredningsdetalj.

Läs hela artikeln

Barnrumsmatta med räls

01 november, 2017

Ibland är det lekande lätt att sätta igång barnens fantasi. Ett rälsmönster på en matta är allt som krävs! Och det är snabbt fixat - med hjälp av lite sprayfärg för textil och en formbar maskeringstejp.

Läs hela artikeln

Fina firrar - väggtroféer i veganläder

25 oktober, 2017

Varför inte hänga fiskar på väggen - istället för jakttroféer? Eller istället för tavlor? Den här veckans fångst är ett gäng dekorativa fiskar. Inspireras av naturen, men släpp fantasin lös. Klipp och stansa in fjäll och gälar. Sy ihop och häng upp.

Läs hela artikeln

Spegelram i rotting

20 september, 2017

Rotting tycks vara en av de stora materialtrenderna just nu och ses i allt från möbler till lampskärmar och spegelramar. Man ger sig kanske inte på att fläta en hel fåtölj på egen hand. Men ett mindre rottingprojekt - som en spegelram - är kul att göra själv.

Läs hela artikeln

Bladens tid

13 september, 2017

Nu börjar bladens tid. Så här på sensommaren när hösten står på tröskeln framträder de i all sin prakt. Och redan innan löven skiftar i höstfärger har naturen massor av vackra blad att bjuda på. Plocka in dem, pressa och gör avtryck. På ett vackert akvarellpapper blir de personliga konstverk värdiga en vardagsrumsvägg.

Läs hela artikeln

Spegelhylla med plats för smycken

23 augusti, 2017

En liten spegel nära till hands är ofta bra att ha i badrummet. För en snabb kontroll av frisyren i nacken eller för att kunna komma riktigt nära utan att behöva hänga över ett handfat. Kombinera det med några krokar för favoritsmyckena och man har skapat den perfekta badrumsdetaljen, praktiskt och snyggt.

Läs hela artikeln

Lampskärm i veganläder, Snap Pap

28 juni, 2017

En blandning mellan papper och plast, med ett läderartat utseende och känsla. Men som går att tvätta, limma, sy, prägla och färga. Det är det nya veganlädret Snap Pap. Materialet är tänkt att ersätta läder, för den som inte vill använda riktigt läder. Men det har stora potential och många användningsområden, för vem som helst - och nästan vad som helst. Vi provade att skära remsor som sedan flätades, limmades och syddes ihop till en lampskärm.

Läs hela artikeln

Brevvikt i resin

18 maj, 2016

Skörden av handskrivna brev har säkerligen sinat i de flestas brevlådor. Men så mycket roligare när man får något! Och visst har väl den digitala tidsåldern ökat värdet på de gamla handskrivna breven ur gammelmormors gömmor, i alla fall i affektionsvärde. Så en brevvikt kanske kan vara på sin plats överst i samlingen, för att hålla breven på plats när sommarnätternas bris drar in genom öppna fönster. En halvsfärisk glasbubbla håller ordning på breven, och ger samtidigt en vacker förstoringseffekt. Gör din egen brevvikt med tvåkomponentsresin gjutet i gamla glödlampor.

Läs hela artikeln