Mistel av mässing

13 december, 2023

En mistel måste väl alla ha till jul? Den här tillverkar du på egen hand av en tunn mässingsplåt, mässingstråd och vaxpärlor. Häng upp i ett sidenband på en strategisk plats.

Läs hela artikeln

Gammelmormors taggstjärnor till granen

06 december, 2023

Taggiga stjärnor till granen kan man fortfarande tillverka själv, precis som på gammelmormors tid. Ett vackert pergamentpapper och ett rödvitt snöre är huvudingredienserna.

Läs hela artikeln

Tovade snögubbar

29 november, 2023

Så söta att man nästan smälter… Tovade i ull klarar vinterns klassiska snögubbe även värmen från en sprakande brasa i ett julpyntat vardagsrum. Men också kylan utomhus på dörrkransen.

Läs hela artikeln

Krans med pappersstjärnor

22 november, 2023

Twinkle, twinkle… Stjärnor kan vi aldrig få för många så här års. Efter förra årets alla vikta stjärnor kommer här en annan variant - helt utan veck. Likt ett gäng bruna pepparkaksstjärnor med snövit kristyr kan man samla dem alla på en dekorativ krans.

Läs hela artikeln

Nötknäppare till granen - eller grannen

08 november, 2023

Den klassiska nötknäpparen i en ny tappning blir en fin present att ta med till adventsmyset eller glöggfesten. Den klassiska lilla soldaten målar du i rött, vitt och svart på en färdigsvarvad träfigur.

Läs hela artikeln

Adventshus till bordet

11 oktober, 2023

En lång rad av hus med tända ljus i fönstren blir en fin bordsdekoration. Med siluetter av husfasader i varierande stil bygger du din egna lilla stad till advent.

Läs hela artikeln

Glittrande Eiffeltorn

21 december, 2022

Glitter och guld kan man inte få för mycket av när det lackar mot jul. Så det här lilla Eiffeltornet i luffarslöjd har fått en glittrig kostym för att passa som dekoration till både jul och nyår. En dekoration som håller länge!

Läs hela artikeln

Liten julstad på fönsterbrädan

14 december, 2022

Istället för den klassiska julkrubban… kan man bygga sig en liten julstad. Med snövita hus och en gnistrande stjärnhimmel ovanför.

Läs hela artikeln

Skridskor med glittriga detaljer

07 december, 2022

Ulliga skridskor med gnistrande skenor och snören för upphängning i granen. Årets sötaste julgranshängen syr du själv av mjuk filt.

Läs hela artikeln

Tomteluva till glöggen

30 november, 2022

Förvandla glöggflaskan till en tomte med en enkel pappkon klädd i filt. Tomtenissen blir en fin present att ta med till adventsfikat.

Läs hela artikeln

Snögubbar i granen

23 november, 2022

Ibland gör snön en efterlängtad snabbvisit, för sedan snabbt smälta bort. Snögubbar av det mer pålitliga slaget gör man bäst i att tillverka av andra material.

Läs hela artikeln

Änglavakt på glaskanten

16 november, 2022

Ibland önskar du kanske att du hade en ängel på axeln? Eller varför inte på glaset? När det är dags för årets första glögg får änglarna ta plats på glaskanten.

Läs hela artikeln

Egna formar till pepparkakshuset

09 november, 2022

Snart är det dags att baka pepparkakshus. I år har vi bytt det vanliga brutna taket mot ett med trappstegsgavlar. Och formarna tillverkar du på egen hand av tunn bleckplåt.

Läs hela artikeln

Som svampar ur jorden…

02 november, 2022

Få växter är så dekorativa som flugsvampen. Med sin knallröda hatt, sina vita prickar - och sitt förädiska gift - har den stått modell för konsten i hundratals år. Inte minst när det lackar mot jul.

Läs hela artikeln

Glitter, glitter, glitter!

22 december, 2021

Så här års kan man unna sig massor av bling bling. Glitter förhöjer både jul- och nyårshelgerna, och man kan glittra till det på många olika sätt. Med rosetter på flaskor och glas, glittriga servettringar, drinkpinnar, vimplar och fina flaskfyrverkerier närmar sig ett nytt år.

Läs hela artikeln

Broderade pakettags

15 december, 2021

Ibland är utsidan (nästan) lika viktig som insidan. Lite extra omsorg när man slår in sina presenter syns i detaljerna. Broderade pakettags blir lika fina till julklapparna som nyårspresenten och gå-bort-gåvan.

Läs hela artikeln

Julstrumpa till besticken

08 december, 2021

Tomten gillar inte trängsel. Han smyger in ljudlöst och lämnar sina klappar när vi alla sover. I år har han glömt sina strumpor - mitt på middagsbordet!

Läs hela artikeln

Bordsgranar av filt

24 november, 2021

Vad är en jul utan gran? Granen har kommit att bli central i vårt julfirande. Låt några bordsgranar ta plats på bordet inför kommande jul.

Läs hela artikeln

Järneksblad av crepepapper

17 november, 2021

Järnekens karaktäristiskt taggiga blad och blodröda bär är en klassisk symbol för julen. Tillverkade av crepepapper blir de fina bordsdekorationer när julen närmar sig.

Läs hela artikeln

Adventsgran av furulister

10 november, 2021

Snart är adventstiden här! Med tända ljus, glögg, lussebullar - och adventskalendrar i alla tänkbara former. Av vanliga furulister snickrar man ihop den här adventsgranen.

Läs hela artikeln

Lufttorkande lera till julpysslet

03 november, 2021

Julgransdekorationer, pakettags, placeringskort och en hel liten stad i vinterskrud. Allt kan tillverkas av lufttorkande när vi äntligen får börja julpyssla igen!

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med träkulor

16 december, 2020

Trärena kulor av björk passar fint in i den skandinaviskt blonda formtraditionen. Med hjälp av blötlagd peddigrotting gör man sina egna ljuslyktor med träkulor.

Läs hela artikeln

Filtgranar till juldukningen

09 december, 2020

Det blir ett mindre sällskap kring julbordet i år. Så man får passa på att lägga lite extra krut på dukningen! Granar som håller besticken och en liten kvist eukalyptus på plats på varje kuvert klipper man ur tjock filt.

Läs hela artikeln

Filtade julkulor

25 november, 2020

Hårt och ömtåligt, eller mjukt och stöttåligt? De klassiska julkulorna i glas kan få sällskap av mjuka, taktila julkulor i ull. Häng dem i granen - eller lägg i en skål på bordet som dekoration.

Läs hela artikeln

Vaxade blomsterlökar till jul

18 november, 2020

Vaxade blomsterlökar till jul är en trend som kanske kommit för att stanna. Vaxet för tankarna till gammeldags paket med lacksigill och hemstöpta ljus. Och att vaxa sina egna blomsterlökar är nästan som att stöpa ljus fast i mindre skala.

Läs hela artikeln

Adventsfyrar

11 november, 2020

Fyra fyrar signalerar att julen snart är här. Årets adventsljusstakar är sågade ur sommarens strandvedsstockar, och blir en lite annorlunda adventsdekoration.

Läs hela artikeln

Schackrutig juteväv under granen

11 december, 2019

En schackrutig juteväv under julgranen sätter pricken över i. Rutorna fixar man med hjälp av självhäftande bokplast och textilfärg.

Läs hela artikeln

Sprattelgubbar som juldekoration

27 november, 2019

Nu marscherar julen in! Danska soldater ur vaktparaden har kommit att bli något av en symbol för julen. Som sprattelgubbar tillverkar man dem av glasspinnar och träspatlar. Det blir fina dekorationer att hänga i granen eller ett fönster.

Läs hela artikeln

Mistel - som håller till nästa jul!

20 november, 2019

Misteln är en av våra klassiska juldekorationer. Tillverkad av metalltråd och vaxpärlor håller den många jular framöver!

Läs hela artikeln

Adventshus med skorstenar

13 november, 2019

1,2,3,4… Snart är adventstiden här och det gäller att vara förberedd. En liten by med adventshus blir fint på bordet eller i ett fönster istället för den vanliga adventsljusstaken.

Läs hela artikeln

Himmeli - takkrona i halm

19 december, 2018

Halmslöjd är en djupt rotad tradition i våra nordiska länder, speciellt till jul. Takkronan i halm med geometriska former -en himmeli - har har sitt namn och sin tradition från Finland. På senare år har traditionen blivit trend.

Läs hela artikeln

Julkulor i läder - och en gran av läderspill

12 december, 2018

Några korta läderremmar som blivit över. Eller småbitarna som annars hamnat i soporna. Med några enkla handgrepp förvandlas läderspillet till juldekorationer!

Läs hela artikeln

Gammaldags julgransdekorationer

21 november, 2018

Vissa saker var bättre förr. Eller i alla fall så bra att traditionerna är värda att bevaras. Gamla julgransdekorationer till exempel. Med vackra bokmärken, papper och sax kommer man långt när granen ska kläs!

Läs hela artikeln

Änglavingar till ljuslyktan

20 december, 2017

Är det någon tid på året man kan få ta ut svängarna med guld, glitter och glamour så är det nu. Ett par guldglittrande änglavingar på ljuslyktan kanske kan kännas lite för mycket annars. Men så här till jul och nyårshelgerna sitter det fint.

Läs hela artikeln

Stickade flaskfodral i jutesnöre

13 december, 2017

En flaska glögg, vin eller nåt annat gott är nästan alltid en bra gå-bort-present. Men det kan vara kul att förpacka den lite extra personligt. Ett rustikt fodral stickat av vanligt jutesnöre och målad röd i botten blir ett bra gå-bort-fodral till jul och nyår.

Läs hela artikeln

Broderade träskyltar

06 december, 2017

Tunna skivor av björkstam blir perfekta att dekorera som hängen till granen. Hårt mot mjukt blir en fin kontrast när man borrar hål för att brodera med garn genom skyltarna. Passar lika bra att hänga i granen som att fästa på de finaste paketen.

Läs hela artikeln

Handstöpta ljus - tradition med anor

29 november, 2017

Inget slår riktiga, handstöpta ljus i adventsljusstaken. Den livfullt bullriga konturen på ett handstöpt ljus kan inga maskiner kopiera! Stöpa ljus gör man på samma sätt som det gjorts i generationer. En tradition väl värd att bevara.

Läs hela artikeln

Tärningsljusstakar till advent

15 november, 2017

Snart är det dags att tända första ljuset i adventsljusstaken. De klassiska ljusstakarna i all ära - men ibland är det kul med något nytt! Fyra tärningar blir årets adventsljusstake.

Läs hela artikeln

Broderade etiketter till adventsgranen

08 november, 2017

Snart är det advent. Adventskalendern kommer i nya varianter varje år. Den som tycker att det blir lite mastigt med 24 paket i december kan istället göra fyra, ett för varje adventssöndag. Hängda i en gran av gamla grånade grenar blir adventsgranen en fin dekoration i väntan på den riktiga granen. Och med broderade etiketter på varje paket möter traditionen nytänkandet.

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av halva träkulor

21 december, 2016

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Läs hela artikeln

Rottinglampor med korsstygn

14 december, 2016

Julgardinerna upphängda och adventsljusstakar i alla fönster? Precis som varje jul? Men ibland kan det pigga upp att förnya pyntet därhemma lite. Ett par nya lampskärmar passar bra i vintermörkret. Gör man det enkelt för sig är det knappast krångligare att tillverka lampskärmar än att sy nya kuddfodral till soffkuddarna, eller byta gardiner.

Läs hela artikeln

Plexigranar till julbordet

30 november, 2016

Granen står så – röd – och grann i stugan, granen står så… En julgran är väl obligatorisk till jul? Stor eller liten, grön – eller röd. Har man inte plats för en riktigt stor och fin gran kan man alltid ordna några till bordet. De här granarna i plexi med levande ljus i toppen står stadigt på julbordet och det transparenta glaset silar ljuset vackert mot bordet.

Läs hela artikeln

Egna stämplar till julklappspappret

23 november, 2016

Vissa börjar köpa julklappar efter midsommar för att vara färdiga i tid – och andra köper sina på själva julafton. Oavsett vilket är en fin paketering nästan lika viktig som innehållet!

Läs hela artikeln

Ljuslyktor i gips

21 december, 2015

Enkelt, men effektfullt. Ljuslyktor gjorda av gipsbindor på ballonger är inga större svårigheter att slänga ihop. Fast de ser kanske inte mycket ut för världen medan gipset torkar…

Läs hela artikeln

Julkotte i skinn

15 december, 2015

Skinnspill. Vad gör man av sånt? Små bitar i alla tänkbara former som blivit över. Mellanrummen mellan det som blivit väskor, plånböcker, skärp och ipadfodral. Julpynt! Spillet är perfekt till en kotte att hänga i granen, eller bara lägga i ett stilleben med ett par ljus och några julkulor.

Läs hela artikeln

Julstämning med koppartråd och gammalt papper

08 december, 2015

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Läs hela artikeln

Snart advent…

25 november, 2015

Då var det snart advent och adventspyntet ska plockas fram och årets julpyssel planeras. Klassiska adventsljusstakar i alla ära, men det är kul att förnya sig! Gamla flaskor i färgat glas springer man ofta på på loppis och de kan snabbt piffas upp till att bli årets finaste adventsljusstakar. Lite porslinsmålningspennor och egentillverkade schabloner fixar gemet. Du behöver: Porslinsmålningspenna, vit Bruna glasflaskor Korkar Ljushållare Kanelstänger Torkade apelsinskivor Schablonfilm eller vanliga plastfickor Maskeringstejp Schablonkniv Skärmatta Tuschpenna Tillgång till dator och skrivare

Läs hela artikeln

Trustpilot