Ljus idé - modelldocka som lampfot

19 juni, 2024

En klassisk modelldocka är inte bara bra att ha som modell för teckning och måleri. Den kan också tjäna som lampfot till en bordslampa med mycket karaktär.

Läs hela artikeln

Nätlampa med fria fåglar

03 april, 2024

Fågeln är fri, men boet är skyddat bakom det guldglittrande kycklingnätet. En taklampa med glimten i ögat skapar du av ett klassiskt metallnät och en stomme för lampskärmar.

Läs hela artikeln

Vägglampa med rottingväv

01 november, 2023

En broderibåge, en tunn trälist och en bit rottingväv blir höstens finaste vägglampa. Ibland behöver man ju inte krångla till det!

Läs hela artikeln

Skrynklig skärm av tvättbart papper

19 april, 2023

Skrynklor är snyggt! Vackert oregelbundet rynkat blir skrynklorna en dekorativ effekt. En lampskärm av tvättbart papper kan skrynklas som du vill efter några varv i tvättmaskinen.

Läs hela artikeln

Ullig och mjuk lampskärm av fosshape

22 februari, 2023

Vit som snö och mjuk som en mössa är lampskärmen du enkelt tillverkar själv. Klipp, sy och forma som du vill. När du sedan värmer materialet stelnar det och behåller formen - perfekt för en lampskärm som denna.

Läs hela artikeln

Ljus med betongbotten

04 augusti, 2021

När kvällarna blir mörkare igen och augustinätter bjuder på ljumma vindar är det dags att plocka fram ljusen. Gjutna ljus med betongbotten tål att tas med när man vill stanna ute sena sommarkvällar.

Läs hela artikeln

Belysning med vimplar till sommarträdgården

07 juli, 2021

Nu blir sommarkvällarna långsamt mörkare igen. Men att umgås utomhus är det nya svarta! Lite extra belysning är på sin plats i trädgårdens mörka hörn. Med flyttbara stänger att hänga en ljusslinga i är det lätt att flytta belysningen dit man behöver den för kvällen.

Läs hela artikeln

Lampa med naturbast

16 juni, 2021

Likt en bastkjol med dubbla volanger. Eller ett solparasoll av naturbast på en soldränkt strand. Lampan med naturbast för tankarna till sommar och sol. Du kan tillverka den bekvämt tillbakalutad i en solstol.

Läs hela artikeln

Lampskärm i sculptamold med guldfärgad insida

12 maj, 2021

En rejäl lampskärm med vacker ytstruktur skulpterar du själv med en modelleringsmassa. Formen får du med hjälp av en pilatesboll.

Läs hela artikeln

Lampa av fågelholk

20 januari, 2021

Fågelkvitter och takdropp. Nu längtar man efter våren! När julstjärnorna plockats bort ur alla fönster finns plats för nya projekt. En fågelholk blir en perfekt fönsterlampa i väntan på ljuset.

Läs hela artikeln

Stormlykta i läder

04 november, 2020

En snygg inredningsdetalj av stilrent snitt. Den enkla och klassiska ljuslyktan av läderband och nitar passar nästan överallt.

Läs hela artikeln

Snowman - lampfot av sculptamold

28 oktober, 2020

En ljus idé. En snögubbe som lyser upp i vintermörkret. Med sculptamold kan man forma och skulptera sin egen lampfot som man vill.

Läs hela artikeln

Nya lampskärmar av gamla tapetrester

16 september, 2020

Med nya lampskärmar kan man snabbt förnya inredningen i sitt hem på samma sätt som att byta kuddar eller gardiner. Bitar av överblivna tapeter eller stuvbitar av tyger kan få nytt liv på en lampskärm.

Läs hela artikeln

Lampskärm i rottingväv

27 maj, 2020

Rottingtrenden verkar ha kommit för att stanna. Den klassiska rottingväven passar på allt från stolar till skåp, elementskydd - och lampskärmar. Med en lampskärmsstomme och en bit rottingväv tillverkar man sin egen lampskärm.

Läs hela artikeln

Stickad sladd till lampan

15 januari, 2020

Vanliga vita elsladdar är inte så roliga. Men med ett stickat fodral blir de något helt annat! Med en stickkvarn går det snabbt och enkelt att sticka långa tuber som man sedan kan trä över sladdarna och skapa lampor med mycket personlighet.

Läs hela artikeln

Ljuskronor lyser upp i vintermörkret

16 januari, 2019

Så var glada julen slut. Och när man städat ut julen känns det plötsligt en aning tomt i huset. Och mörkt. Det behövs något nytt att lysa upp de mörka vinterkvällarna! Svaret får bli ljuskronor tillverkade av metallfolie, silverfärgat papper och återvunna konservburkar. Man tager vad man haver.

Läs hela artikeln

Liten lampa i läder

14 november, 2018

Elsladdar i textil i all ära. Till en lampskärm i läder passar en läderklädd lampsladd bättre. Man syr den själv av en dubbelvikt läderrem i tunt läder och anpassar längden efter behov. Även lampskärmen i läder är enkel att sy själv.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor i papper

29 augusti, 2018

Allt gott har ett slut och trots att man nästan inte trodde det så är sommaren snart slut. En härlig höst står för dörren. Vi drar oss tillbaka inomhus, tänder ljus och dricker te när kvällarna blir allt mörkare. Nya ljuslyktor på bordet med utskurna mönster i form av löv blir en fin uppdatering hemma.

Läs hela artikeln

Gräskronor - för sommarens alla högtider

06 juni, 2018

Just när gräset vajar som vackrast i försommarkvällen på stjälkar som fortfarande är mjuka, gäller det att passa på. Bind en gräskrona! Traditionen att binda gräskronor har djupa rötter i vår svenska mylla och kronorna kan bindas av nästan allt slags gräs. Principen kan varieras efter smak och tycke och dekoreras med blommor eller sädesslag.

Läs hela artikeln

Änglavingar till ljuslyktan

20 december, 2017

Är det någon tid på året man kan få ta ut svängarna med guld, glitter och glamour så är det nu. Ett par guldglittrande änglavingar på ljuslyktan kanske kan kännas lite för mycket annars. Men så här till jul och nyårshelgerna sitter det fint.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med rottingväv

16 augusti, 2017

Sommarkvällarna blir allt mörkare. Plötsligt känns det nödvändigt att tända ljus inomhus igen, sitta med en kopp te och se solen gå ned i sommarnatten. Ett par nya ljuslyktor med rottingväv passar lika bra till romantiska sommarblommor som till kräftskivan.

Läs hela artikeln

Lampskärm i veganläder, Snap Pap

28 juni, 2017

En blandning mellan papper och plast, med ett läderartat utseende och känsla. Men som går att tvätta, limma, sy, prägla och färga. Det är det nya veganlädret Snap Pap. Materialet är tänkt att ersätta läder, för den som inte vill använda riktigt läder. Men det har stora potential och många användningsområden, för vem som helst - och nästan vad som helst. Vi provade att skära remsor som sedan flätades, limmades och syddes ihop till en lampskärm.

Läs hela artikeln

Frostade glödlampor – lysande idé som inte bländar

03 maj, 2017

En naken glödlampa kan vara nog så vackert. Därför har det blivit en allt vanligare syn med en enkel, klar glödlampa utan skärm. Ibland kan dessa nakna skönheter dock upplevas en aning bländande. Så varför inte klä på dem en aning? Med frostfärg för glas skapar man enkelt personligare – och mindre bländade – glödlampor. Du behöver: Glödlampor av klar modell, med halogen eller LED Frostfärg Maskeringstejp Skumplastroller

Läs hela artikeln

Ljusstakar av träklossar

08 februari, 2017

Det låg några träklossar kvar i en låda efter att vi gjort bokstavsklossar förra våren. De måste ju användas! Ljusstakar får det bli. Just nu längtar man mycket efter ljuset, men vill fortfarande mysa inomhus med tända ljus på kvällarna. Så, ett par ljusstakar är ju aldrig fel. Har man upptäckt hur enkelt det är att borra fina hål med en kvistborr kan man lätt bli lite manisk och vilja borra hål i allt, nästan… Det är så roligt! På ett kick har man gjort sig ett par nya ljusstakar med hjälp av en kvistborr, en bit trä av något slag och en passande ljushylsa. Sen är det bara att dekorera med lite färg. Svarta trianglar mot den trärena ytan kändes rätt just nu. Ändrar man sig kan man alltid måla om dem senare. Du behöver: Träklossar, 75 x 75 x 75 mm Sandpapper Ljusstaksborrsats Tillgång till borrmaskin, gärna pelarborrmaskin Ljushållare Maskeringstejp Färg Skumplastroller

Läs hela artikeln

Frostade ljuslyktor av gamla tomflaskor

18 januari, 2017

Då har julen städats ut – och plötsligt känns det ganska tomt. Och lite mörkt. Dagarna är ju fortfarande korta och alla ljusslingor, adventsstjärnor lyste trots allt upp i mörkret. För att fylla tomrummen kan man behöva lite påfyllning av nya ljuslyktor i fönstren.

Läs hela artikeln

Rottinglampor med korsstygn

14 december, 2016

Julgardinerna upphängda och adventsljusstakar i alla fönster? Precis som varje jul? Men ibland kan det pigga upp att förnya pyntet därhemma lite. Ett par nya lampskärmar passar bra i vintermörkret. Gör man det enkelt för sig är det knappast krångligare att tillverka lampskärmar än att sy nya kuddfodral till soffkuddarna, eller byta gardiner.

Läs hela artikeln

Fyr i höstmörkret

21 september, 2016

Sommaren dröjer sig kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus. En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te.

Läs hela artikeln

Linnelampa i enklaste modell

30 mars, 2016

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Läs hela artikeln

Flasklampor – och konsten att skära i glas

27 januari, 2016

Urdruckna vinflaskor är ofta mycket vackra. Speciellt när ljus bryts igenom dem. Antagligen är det därför de blivit så klassiska som ljusstakar. Men det går att använda dem som lampskärmar också, gärna i en hel rad över ett bord eller i ett fönster. På några av dem kan vackra etiketter få sitta kvar, medan andra gör sig bäst nakna. För att kunna använda flaskor som lampskärmar behöver man skära av botten, vilket är en konst sig. Det bör sägas direkt: Det är inte helt lätt att skära i glasflaskor. Man bör räkna med att kanske vartannat försök misslyckas. Men materialet är ju inte dyrt, så det är bara att fortsätta tills man lyckas!

Läs hela artikeln

Trustpilot