Tallriksunderlägg med textiltryck

10 april, 2024

Snabbaste dukningen fixar du med egentryckta tallriksunderlägg. På ett kick är allt uppdukat - kniv och gaffel, sked och mugg!

Läs hela artikeln

Kuddar i faux chenille

06 mars, 2024

Blått är hett i vår! Kornblått, ljusblått, marinblått - och jeansblått. Ett par nya kuddar i blåa nyanser och i en teknik som är perfekt för att återanvända gamla tygstuvar på ligger helt rätt i tiden.

Läs hela artikeln

Tovad muggvärmare

10 januari, 2024

En mjuk muggvärmare i tovad ull håller temuggen varm längre, och gör att du slipper bränna dig på allt för heta muggar. Tova muggvärmaren av ren ull och sätt lite guldkant med ett enkelt broderi.

Läs hela artikeln

Lättstickad och värmande poncho

27 december, 2023

En poncho kan alla sticka! På en bred och rak stickring stickar vem som helst en poncho i värmande ull.

Läs hela artikeln

Tovade snögubbar

29 november, 2023

Så söta att man nästan smälter… Tovade i ull klarar vinterns klassiska snögubbe även värmen från en sprakande brasa i ett julpyntat vardagsrum. Men också kylan utomhus på dörrkransen.

Läs hela artikeln

Tvådelad fisk på kuddarna

23 augusti, 2023

Delad glädje är dubbel glädje, som det brukar heta. Och när man delar upp ett motiv i två, kan det ju bli dubbelt så stort. Nappar du på idén?

Läs hela artikeln

Skodd för nya äventyr

16 augusti, 2023

Sätt personlig prägel - på dina skor. Med färgglada pennor för textil och läder fixar du skolstartens snyggaste skor!

Läs hela artikeln

Dukat för kräftskiva

02 augusti, 2023

Ingen augusti utan en kräftskiva. Och till sensommarens traditionella fest blir det fint att duka upp på en hemgjord duk med kräfttryck.

Läs hela artikeln

Hissa segel på tårtan

14 juni, 2023

Börjar det bli dags att kasta loss? Hissa segel och ge sig ut på sommarens äventyr? Men först firar vi, med tårta och bakelser. Och hissade segel med flaggan i topp.

Läs hela artikeln

Sommarluft och rosett i håret

17 maj, 2023

När sommaren finns runt knuten väntar många tillfällen att göra sig lite extra fin. En rosett i håret i klassisk Chanel-stil passar fint till skolavslutningen, sommarfesten - eller kanske mors dag?

Läs hela artikeln

Stickad ullmössa med mudd

25 januari, 2023

En riktigt varm mössa i klassiskt Lovikkagarn sitter som en smäck så här års. Och även vi som inte är så vana att sticka kan få ett jämnt och fint resultat på en stickring.

Läs hela artikeln

Skridskor med glittriga detaljer

07 december, 2022

Ulliga skridskor med gnistrande skenor och snören för upphängning i granen. Årets sötaste julgranshängen syr du själv av mjuk filt.

Läs hela artikeln

Som svampar ur jorden - höstens finaste dekorationer?

14 september, 2022

Sopp, skivling eller kremla? Nu är det svamptider, men kom ihåg att alla svampar inte är ätliga - somliga är bara ögongodis.

Läs hela artikeln

Pompom av tyll - som gamla tiders tvättsvampar

31 augusti, 2022

I gammelmormors badrum hängde lyxiga tvättsvampar av tyll, lika dekorativa som användbara. En idé att återuppväcka!

Läs hela artikeln

Vindfisk - en korsning mellan fågelskrämma och flagga

27 juli, 2022

Låt en vindfisk fylla lungorna med luft och segla med vinden! På köpet håller den fåglar borta och visar vindens riktning i sommarbrisen.

Läs hela artikeln

Jeansväska med rephandtag

22 juni, 2022

En badväska sydd i jeanstyg och med handtag av rep passar fint på bryggan i sommar.

Läs hela artikeln

Kaninkudde till barnrummet

13 april, 2022

Kudde eller gosedjur? Eller båda delar - allt i ett! Kudden med kaninöron, blundögon och nos blir en gosig kompis i barnrummet.

Läs hela artikeln

Stickade grytunderlägg med trikågarn

16 februari, 2022

Med en rak stickring blir det enkelt att sticka jämnt, rakt och tjockt. Perfekt för grytlappar och karottunderlägg. Med ett trikågarn blir underlägget en fin detalj på matbordet.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med glitterränder

19 januari, 2022

Ännu har inte vintermörkret släppt sitt grepp om oss här i norden. Så när julen åkte ut behövs lite nya ljus på bordet. Ett par ljuslyktor med guldglittriga ränder får ersätta juleljusen.

Läs hela artikeln

Molnlampa av fosshape

12 januari, 2022

Drömmer du om mjuka moln svävande över sängen? Det är en dröm som går att förverkliga. Med ett formbart filtmaterial är det bara att klippa och forma sina egna moln som man vill.

Läs hela artikeln

Vedväska med läderdetaljer

05 januari, 2022

Med en väska till veden hämtar du bekvämt in ved till öppna spisen. Och du gör det med stil! Väskan syr du av en bärande linneväv med förstärkningar av cognacsfärgade läderremmar.

Läs hela artikeln

Bordsgranar av filt

24 november, 2021

Vad är en jul utan gran? Granen har kommit att bli central i vårt julfirande. Låt några bordsgranar ta plats på bordet inför kommande jul.

Läs hela artikeln

Mjuk ryasits med punch-needle-teknik

11 augusti, 2021

En mjuk ryasits i värmande ullgarn ger pallen nytt liv. Med punch-needle-teknik är det lätt att fixa en fluffig ryalook med precis vilket mönster man vill.

Läs hela artikeln

Flaggspel med signalflaggor

23 juni, 2021

Det marina hör sommaren till. Ett flaggspel med signalflaggor blir en snygg dekoration till uteplatsen eller verandan. Med textilfärg och maskeringstejp ordnar man signalfärgerna rätt.

Läs hela artikeln

DIY Hängmatta för lata sommardagar

09 juni, 2021

Hängmattan är en klassiker! Perfekt för lata sommardagar. Men också ett perfekt DIY projekt för lediga dagar när skaparlusten gör sig gällande.

Läs hela artikeln

Batikfärgning - med sprayfärg

26 maj, 2021

Batikfärgning är kul. Släpp tanken och färgen fri och låt dig överraskas av resultatet! Med sprayfärg blir det enklare, snabbare och roligare!

Läs hela artikeln

Dörrkrans med garnnystan

13 januari, 2021

Nu är glada julen slut, slut, slut. Julkransen kastas ut - och behöver såklart ersättas av något annat. En krans med ulliga garnnystan passar bra när kylan sätter in och snön yr utanför dörren.

Läs hela artikeln

Filtgranar till juldukningen

09 december, 2020

Det blir ett mindre sällskap kring julbordet i år. Så man får passa på att lägga lite extra krut på dukningen! Granar som håller besticken och en liten kvist eukalyptus på plats på varje kuvert klipper man ur tjock filt.

Läs hela artikeln

Filtade julkulor

25 november, 2020

Hårt och ömtåligt, eller mjukt och stöttåligt? De klassiska julkulorna i glas kan få sällskap av mjuka, taktila julkulor i ull. Häng dem i granen - eller lägg i en skål på bordet som dekoration.

Läs hela artikeln

Spegelram med makramé

13 maj, 2020

Rama in spegeln med makramé i flera färger. Med enkla makraméknutar i förband och upprepade garnändar får spegeln ett harmoniskt mönster med en marin känsla.

Läs hela artikeln

Broderade insekter på väggen

06 maj, 2020

Insekterna verkar har smugit sig in för att stanna i våra hem. Som inredningsdetaljer och dekorationer blir skalbaggar, trollsländor och andra flygfän perfekta modeller. Broderade i guld och glitter kan bli en hel liten insektssamling ta plats på väggen.

Läs hela artikeln

Linneservetter med stämpeltryck

22 april, 2020

Riktiga linneservetter är svårslagna. Med vändsydda hörn och ett personligt stämpeltryck blir de en extra dekoration på middagsbordet.

Läs hela artikeln

Värmande påskhare till tekannan

01 april, 2020

En ullig påskhare som håller teet i kannan varmt lite längre. Eller är det de gömda påskäggen som den lilla haren ruvar på?

Läs hela artikeln

Ägghängen i papper med pompomgula

25 mars, 2020

Ett par pappersägg av mönstrat dekorpapper och med en garnboll som gula blir ett skojigt påskpynt. Ett mysigt påskpyssel att sysselsätta både barn och vuxna med.

Läs hela artikeln

Coraline - docka med knappögon

19 februari, 2020

Trasdockan sydd av överblivna tyger och mjuk stoppning har fått ett uppsving i moderna tider. Den här trasdockan med knappögon har sin förlaga i en fängslande historia om en 11-årig flicka som upptäcker en bättre värld bakom en hemlig dörr.

Läs hela artikeln

Stickad sladd till lampan

15 januari, 2020

Vanliga vita elsladdar är inte så roliga. Men med ett stickat fodral blir de något helt annat! Med en stickkvarn går det snabbt och enkelt att sticka långa tuber som man sedan kan trä över sladdarna och skapa lampor med mycket personlighet.

Läs hela artikeln

Schackrutig juteväv under granen

11 december, 2019

En schackrutig juteväv under julgranen sätter pricken över i. Rutorna fixar man med hjälp av självhäftande bokplast och textilfärg.

Läs hela artikeln

Bivaxdukar istället för plastfolie

23 oktober, 2019

Bantar du? Men äter gott ändå? Plastbantning ligger i tiden just nu, när allt fler av oss försöker dra ned på plasten vi använder i köket. En vaxduk med bivax som du tillverkar själv är en god ersättning till plastfilm i många fall.

Läs hela artikeln

Väggbonad med punch needle

18 september, 2019

Trodde du att du saknade tålamodet som krävs för att brodera? Då trodde du fel. Med en punch needle går broderiet som en dans. Väggbonaden - och tekniken - är en flirt med svunna tiders textilier.

Läs hela artikeln

Shoppingbag med cykeltryck

28 augusti, 2019

Plastpåsar kommer snart att vara ett minne blott när de mer hållbara shoppingbagarna i tyg tar över. En personlig shoppingbag med eget tryck piggar upp och passar perfekt på cykelstyret.

Läs hela artikeln

Makramélampa

07 augusti, 2019

En lampskärm av makramé är en roligt projekt för de sista lediga sommardagarna. Knuten på stranden med sanden mellan tårna blir den en fin minnesbärare när höstmörkret faller på.

Läs hela artikeln

Skylt på broderat metallnät

26 juni, 2019

Nu hägrar ledigheten och den som vill kan göra sig oanträffbar och njuta av egen tid. Men det kan ju vara sjysst att meddela vart man tagit vägen. Gone Fishin’ kanske?

Läs hela artikeln

Broderad jeanskrage

05 juni, 2019

Ett par pigga ögon och en söt näbb. Ibland behövs det inte så mycket för att pigga upp en gammal barnjacka. Ett broderiprojekt lagom stort för lediga dagar.

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av ullkulor - tovade i tekulor

06 mars, 2019

Ett karottunderlägg med tovade ullkulor är härligt mjukt att ställa tekannan på. Kulorna tovar man i tvättmaskinen i vanliga tekulor, ett snabbt, enkelt och effektivt sätt att tova ull på.

Läs hela artikeln

Broderi i rund ram

09 januari, 2019

Årets första gröna blad. De har ännu inte tittat fram utomhus, men inget hindrar att låta bladen prunka inomhus. På ett broderi till exempel. En enkel bladkrans är ett perfekt första projekt för den som inte broderat tidigare.

Läs hela artikeln

Tvättbart papper till badrumsförvaringen

31 oktober, 2018

Praktisk förvaring är ett måste i badrummet. Alla små saker som hårsnoddar, läppcerat, nagellack och nagelfilar har annars en tendens att försvinna. Små korgar sydda i tvättbart papper är både praktiska och snygga - och dessutom snabbt sydda!

Läs hela artikeln

Tovade ulltofflor - i ett stycke

26 september, 2018

Ett par varma ulltofflor på fötterna sitter som en smäck så här års. Tovade i ett stycke och med hjälp av en gammal rullgardin i bambu går tovningen som en dans!

Läs hela artikeln

Väggtrofé för mjukisar

15 augusti, 2018

Väggtrofén verkar högaktuell i inredningssammanhang - i alla dess former. En rosa noshörning över barnsängen passar alla mjukisar och kräver inga ansträngande storviltsjakter på savannen. Några klipp och svängar med symaskinen så är trofén på sin plats.

Läs hela artikeln

Trådgalge med fastsydda lavendelpåsar

11 juli, 2018

Doften av lavendel i garderoben är inte bara frisk och härlig. Den håller även ohyran borta från kläderna. Därför har lavendelpåsar används i klädkammare ända sedan den viktorianska eran och är lika användbara än idag. En trådgalge av gammal modell med mönstersydd lavendelpåse är lika dekorativ som väldoftande och får gärna hänga främst.

Läs hela artikeln

Myggfönster med sommarvisa

27 juni, 2018

Ljumma sommarnätter avnjuts bäst utan mygg. Ett myggfönster som släpper in nattluften men håller surret ute bör finnas i varje sovrum. Det är så underbart att sova med öppet fönster! Extra somrigt blir det med nät av tyll och några ord ur en klassisk sommarvisa broderad i nätet.

Läs hela artikeln

Kaktusnåldyna

16 maj, 2018

Klassiska knappnålar med knappnålshuvuden av glas är oslagbara när man ska sy. Bra att ha nära till hands intill symaskinen och slippa sticka sig när man plockar upp dem ur en ask. Nåldynan i form av en kaktus förenar nytta med nöje. En kaktus man garanterat inte sticker sig på!

Läs hela artikeln

Strandväska i SnapPap

09 maj, 2018

En praktisk och snygg strandväska för handdukar, solkräm, böcker och annat är ett måste till sommaren. Men att sy den i papper? Jo, det går alldeles utmärkt. I alla fall om man väljer Snap Pap, en kraftig pappersblandning som även håller för tvätt i maskin. Och dessutom får en snyggt skrynklad look. Perfekt för stranden.

Läs hela artikeln

Doppfärgad makramébonad

28 februari, 2018

Makramé är hantverket som återvänt från 70-talet, men nu verkar ha kommit för att stanna. Med några få olika sorters knutar kan man skapa de mest fantastiska väggbonader. Dubbelt halvslag är det enda du behöver kunna - eller lära dig - för den här lilla väggbonaden. Som grädde på moset har den fått sig ett dopp i färggrytan. Blått som som i himmel och hav!

Läs hela artikeln

Stickade flaskfodral i jutesnöre

13 december, 2017

En flaska glögg, vin eller nåt annat gott är nästan alltid en bra gå-bort-present. Men det kan vara kul att förpacka den lite extra personligt. Ett rustikt fodral stickat av vanligt jutesnöre och målad röd i botten blir ett bra gå-bort-fodral till jul och nyår.

Läs hela artikeln

Barnrumsmatta med räls

01 november, 2017

Ibland är det lekande lätt att sätta igång barnens fantasi. Ett rälsmönster på en matta är allt som krävs! Och det är snabbt fixat - med hjälp av lite sprayfärg för textil och en formbar maskeringstejp.

Läs hela artikeln

Kryddkrukor av gamla jeansben

30 augusti, 2017

Förr eller senare händer det. Favoritjeansen rasar sönder. Oftast är det knän eller gren som trasas sönder först och benen ser ut som de alltid gjort. Och det är de gamla jeansbenen som fått nytt liv här - som kryddkrukor i köket. Med några bokstavsstickers och lite sprayfärg märker man enkelt upp dem, krydda för krydda.

Läs hela artikeln

iPadfodral i ReLeda - återvunnet läder med korkkänsla

09 augusti, 2017

En olycka händer så lätt! Paddan åker i backen och glaset går i tusen bitar… Så ett fodral till läsplattan är ingen dum idé. ReLeda är ett material tillverkat av återvunnet läder och rågummi. Materialet är lätt stötdämpande och mycket greppvänligt och därmed perfekt för ändamålet. Och det går utmärkt att sy i med maskin.

Läs hela artikeln

Ananas - sommarens symbol

19 juli, 2017

Ananas är sommarens symbol framför andra! I alla fall den här sommaren. Mönstret kan piffa upp allt från dukar och servetter till väskor, gardiner - och barnkläder. En egen ananasschablon är enkel att rita upp och skära ut själv. Sen är det bara att sätta igång och spraya…

Läs hela artikeln

Vågor på midsommarservetterna

21 juni, 2017

Nu börjar vattnet se riktigt inbjudande ut. Dags för ett första dopp i det blå, lagom till midsommar? Vågorna får följa med in till sommarservetterna. Vanliga, vita handdukar passar perfekt som servetter och kan få sin personliga prägel med hjälp av en egenskuren schablon och lite textilfärg. I år går det vågor på midsommarbordet!

Läs hela artikeln

Bladkrans till dörren

09 november, 2016

Just nu är det lite mellantid. Mellan höst och vinter. Allhelgona och Halloween är över – och adventstiden har inte börjat. Man vill kanske inte riktigt börja julpynta därhemma bara för att butikerna börjat julskylta, men man vill ju alltid pynta, eller hur?

Läs hela artikeln

Drake av strandved och juteväv

07 september, 2016

Ibland är det kul att göra egna väggdekorationer som inte är traditionella tavlor. En flygande drake som symbol för frihet, öppna vidder och sommar. Den får bli bärare av sommarens alla minnen. Stommen är också två bitar strandved, grånade av salt, vatten och sand upphittade på stranden jag kallar min.

Läs hela artikeln

Lampskärmar flätade av jeanstrasor

24 augusti, 2016

En gammal jeanskjol som legat oanvänd i åratal någonstans längst in i ett hörn av garderoben gav oss en ljus idé. Kjolen var extremt otrendig och en sådan man vet att man aldrig kommer att använda igen. MEN jeans är ju aldrig fel! Det är bara modellerna som går ur tiden. Man kunde kanske göra en trasmatta av den gamla kjolen? Det skulle vara snyggt med en trasmatta i gammalt jeanstyg. Men eftersom det inte skulle räcka till mer än en väldigt liten matta dök idén om en flätad lampskärm upp istället. Trasorna räckte till två skärmar och vi använde oss av fanérbottnar till rottingflätning som stomme.

Läs hela artikeln

Trasmatta med textiltryck

27 juli, 2016

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Läs hela artikeln

Jeansväska med läderförstärkningar

22 juni, 2016

En rejäl väska som rymmer allt för sommarutflykten och dessutom tål lite tuffa tag. Den som behöver en sådan räcker upp en hand!

Läs hela artikeln

Flugkupa i ståltråd och tyll

15 juni, 2016

Flugor i maten och getingar i glasen. Nej, tack! Surrandet hör visserligen sommaren till – men det går att skydda mat och dryck från krypen. En enkel flugkupa med stomme av ståltråd och nät av tyll svänger man ihop på några lediga sommartimmar i skuggan. Det är dessutom riktigt roligt! Och sen är maten fredad.

Läs hela artikeln

Babymobil i filt

08 juni, 2016

Bomullsmjuka moln och tunga regndroppar, rosafärgade månskäror och silvergrå stjärnor i skyn. Klassiska symboler ska läras tidigt och går aldrig ur tiden. Babymobiler i filt med klassiska symboler som moln, regndroppar, stjärnor och månar har blivit mycket populärt på senare tid. Bra idéer brukar ju bli det! Och det är busenkelt att göra sin egen variant. Bara att rita upp formerna på ett papper, klippa ut, rita av mönstret på filten och sedan sy ihop bitarna med lite stoppning emellan. Ingen koll på aviga och räta, ingen klippning av hörn eller vändning.

Läs hela artikeln

Blå batik – och shibori

27 april, 2016

Blå batik och blå shibori känns väldigt rätt just nu. Båda är urgamla textila färgningstekniker som kan göras i samma färgbad. Batikmönstren får man genom att knyta snören eller gummistoddar runt tyget och på så sätt få runda cirklar eller streck med oskarpa konturer som är ofärgade. Batiken har kommit och gått i modebilden och som inredningstextilier genom tiderna. Shibori känns däremot lite nyare i vår del av världen. Tekniken kommer ursprungligen österifrån, från Japan. Och den förknippas ofta med den marinblå färgen, även om också andra kulörer använts historiskt. Både batik och shibori är så kallade reservagetekniker, där man på olika sätt ser till att spara delar av tyget ofärgat. Man kan aldrig till fullo styra resultatet. Men det är kanske också det som är charmen! Det är alltid lika spännande att se resultatet…

Läs hela artikeln

Linnelampa i enklaste modell

30 mars, 2016

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Läs hela artikeln

Påskfåglar i filt

02 mars, 2016

Äntligen är det mars! Fåglarna kvittrar utanför fönstret och inne kan man sätta igång med påskpysslet på allvar. Snart är det påsk! Fula finkar och ruggiga ugglor kommer att häcka på vårt påskbord i år. Det här påskpysslet är perfekt att pyssla tillsammans med barnen. Det ska inte vara perfekt – fantasifullt och fulsnyggt är ordet! När fåglarna är färdiga använder man dem som ljusstakar på bordet. Eller så klär man in en oöppnad flaska med något gott i som den perfekta gå-bort-presenten i påsk. Vi har använt oss av fyra olika färger på filten och delat upp dem i grupper om tre-och-tre. På så sätt får man lite ordning bland färgerna. Flaskor i olika höjder och former är också trevligt om man vill ha en hel flock på bordet.

Läs hela artikeln

Ryakudde av återvunnen textil

13 januari, 2016

Det slängs alldeles för mycket textilier i vårt land. Tyg som det egentligen inte är något fel på mer än att plaggen vuxits ur, blivit omoderna eller i värsta fall fått någon fläck eller ett hål. Med risk för att låta en aning gammaldags, men vissa saker var bättre förr. Då var man i alla fall bättre på att ta tillvara och göra nytt av gammalt. Trasmattor var ju ett ypperligt sätt att ta tillvara! Och det finns fler tekniker som bygger på återvinning. Locket hooking är en slags mattvävningsteknik som man inte behöver någon vävstol till. Istället använder man sig av en färdig mattväv i stärkt bomull och en locket-hooking nål som ser ut som en vanlig virknål i ena änden men har en nålögla i den andra. Med den fiskar man upp öglor av trasor genom väven och låser sedan öglorna genom att dra ett band igenom dem. På så sätt kan man sitta bekvämt tillbakalutad i soffan och göra vackra trasmattor medan favoritserien går på tv:n. Dessutom kan man ännu enklare skapa de mönster man vill. Till den här kudden har vi använt oss av locker-hooking tekniken, men istället låtit trasorna bilda långa öglor och ändar på rätsidan – som en rya. Ett par gamla spillbitar som blivit över vid andra syprojekt kom väl till pass. Men man skulle ju ännu hellre kunna göra en av olika gamla utslitna jeans, eller barnens gamla favoritklänningar i rosa toner. Tänk vilket härligt minne att ha kvar!

Läs hela artikeln

Väggbonad i makramé

09 september, 2015

De flesta har nog någon gång knutit makramé. I skolslöjden om inte annat. Grundtekniken är enkel, ett par olika sorters knutar är allt man behöver lära sig, men sen kan de varieras och utvecklas nästan i det oändliga! I ett tidigare inlägg här på bloggen om armband i makramé ser du den vanligaste makraméknuten. Det är egentligen en helt vanlig knut, men där en eller två trådar löper igenom knuten. Du kan också hitta en utförligare beskrivning av makraméknutarna här. Eller i det här filmklippet

Läs hela artikeln

Glassiga dekorationer!

01 juli, 2015

Äntligen har det blivit lite glassväder! Glasstruten är nästan en symbol för sommar, glädje och fest. Så vad passar inte bättre som dekoration på en födelsedagsfest eller ett sommarkalas? Kanske istället för en gardin eller blomkruka? De här glassarna smälter inte fort, men tar inte heller lång tid att göra. Garnbollarna gör man precis som vanliga garnbollar. Använd en garnbollsmall eller klipp till en mall i kartong. Beskrivning på garnbollar ligger i ett tidigare blogginlägg om Pompom, om du vill se en utförligare beskrivning. Här har vi använt garn av flera färger. Om man virar två eller tre trådar samtidigt går det dessutom dubbelt så snabbt!

Läs hela artikeln

Garnbollar!

12 maj, 2015

De flesta av oss har gjort dem någon gång. På förskolan. I slöjden. Garnbollar! Gamla klassiker tål att dammas av ibland, få nytt liv på nya platser på nytt sätt. Nu är det garnbollarnas tur! Pompoms av alla de slag har fått ny popularitet på senare tid. Skira, vita silkespapperspompoms hängandes från taket över bröllopsmiddagen. Kitchiga, färgglada honeycombs i barnrummet. Du kan säkert se bilderna framför dig. Men nu är det som sagt garn som gäller. Visst går det att göra som på dagis, klippa till en rund pappbit med ett hål i mitten. Men vill man snabbt göra många kan det vara skönt att använda färdiga garnbollsmallar, likt dessa.

Läs hela artikeln

Drömfångare

22 april, 2015

Drömfångaren kanske borde utses till årets DIY. Överallt ser man dem i alla tänkbara versioner. Den ursprungliga drömfångaren gjordes av indianer i nordamerika och troddes besitta magiska egenskaper. Hängandes intill en sovplats skulle drömfångaren kunna stoppa onda drömmar och locka till sig goda. Ursprungligen gjordes drömfångarna av grenar som bands till en cirkel med ett spindelnätsliknande mönster knutet av senor inuti. Längst inne i mitten satt en pärla eller ädelsten som skulle locka till sig vackra drömmar. För de flesta av oss är drömfångaren idag mest av allt en dekoration och fantasin för hur de kan utformas verkar aldrig sina!

Läs hela artikeln

Alla kan sticka!

15 april, 2015

Är du en av alla oss som aldrig riktigt lärt sig att sticka? Som har svårt att få till jämna maskor och tycker att en stickbeskrivning är rena grekiskan? Då är det här goda nyheter till dig. Alla kan sticka! Jojo, tänker kanske du. Alla kan ju sjunga också, brukar det ju heta… Men det här är annorlunda! Näst efter hjulet är kanske stickringarna världens bästa uppfinning! (Nåja, en aning överdrivet kanske…) Med hjälp av en stickring kan man sticka jämna maskor utan att trassla in sig och få ett otroligt jämnt resultat. Därför används ringarna också ofta av barn. Men de är även ett perfekt redskap för vuxna. Varför krångla till det – om det går att göra det enkelt för sig? På stickringar stickar man tuber likt dem man kan sticka på rundstickor. Tuberna är perfekta att pimpa hemmet med på olika vis. Man kan sticka lampskärmar, kuddar, ljuslyktor eller grytlappar.

Läs hela artikeln

Dip-dye, eller doppfärgning på ren svenska

08 april, 2015

Söker man på ordet ”Dip-dye” på nätet hittar man massor av bilder, främst på fantasifulla hårfrisyrer och hår doppfärgade i glada kulörer. Oftast är det topparna eller de nedre delarna av ett långt hår färgats. Dip-dye är numera ett begrepp inom frisörvärlden. Enligt samma princip kan man doppfärga textilier som dukar, gardiner, servetter, väskor eller förkläden. Doppingen ger en mjuk övergång mellan färgat och ofärgat och beroende på hur man doppar kan man få effekter som flera steg mellan mörkt och ljust. Färgen blir levande och personlig!

Läs hela artikeln

Värmande äggmössor till frukostbordet

04 mars, 2015

Ljumma, nykokta ägg på frukostbordet håller sig varma lite längre med en fin filtmössa. Som samtidigt kan bli en kul dekoration till frukostbordet, nästan som ett placeringskort. Låt en hel familj av harar och kycklingar sätta pricken över i på påskbuffén!

Läs hela artikeln

Vårkrans till dörren

18 februari, 2015

Dörrkransen blir aldrig fel. Den måste bara uppdateras lite efter årstid och humör. Än finns inga blommor att binda kransar av, men knoppande vide får gärna ingå i vårkransen. Den här passar fint till påsk, men håller även ett bra tag efteråt. Materialet klarar att hänga utomhus länge, i ur och skur.

Läs hela artikeln

Schablontryck med sprayfärg

18 februari, 2015

Schablontryck på kuddar är en snabbt och enkelt sätt att piffa upp och förnya hemmet en aning. Med schabloner är det enkelt att få snygga kanter på trycket. Använder man sprayfärg för textil blir det ännu enklare! Risken att färgen kryper in under kanterna är mindre med sprayfärgen. De här kuddarna har vi sytt i en ganska grov juteväv för att få ett rustikt uttryck.

Läs hela artikeln

Trustpilot