Vitlökskorg i luffarslöjd

17 juni, 2020

En hängande vitlökskorg blir en lika praktisk som dekorativ detalj i köket. Du tvinnar den av sex bitar svartglödgad järntråd.

Läs hela artikeln

Kaffebryggare på stativ av kopparrör

04 mars, 2020

”Pour over” är det nya svarta i kaffevärlden. Det nygamla sättet att brygga sitt kaffe rakt ned i koppen har fått ny popularitet. Med några bitar kopparrör och kopplingar bygger man sitt eget stativ till kaffetratten.

Läs hela artikeln

Adventshus med kopparskorstenar

13 november, 2019

1,2,3,4… Snart är adventstiden här och det gäller att vara förberedd. En liten by med adventshus blir fint på bordet eller i ett fönster istället för den vanliga adventsljusstaken.

Läs hela artikeln

Skylt på broderat metallnät

26 juni, 2019

Nu hägrar ledigheten och den som vill kan göra sig oanträffbar och njuta av egen tid. Men det kan ju vara sjysst att meddela vart man tagit vägen. Gone Fishin’ kanske?

Läs hela artikeln

Kopparvas med spetssnörning

19 juni, 2019

Nu står midsommarängarna i full blom. Under kudden blir blommorna inte särskilt vackra, de gör sig bättre i vas! Kopparvasen med spetssnörning tillverkar man av tunn metallfolie och spetsband.

Läs hela artikeln

Ljuskronor lyser upp i vintermörkret

16 januari, 2019

Så var glada julen slut. Och när man städat ut julen känns det plötsligt en aning tomt i huset. Och mörkt. Det behövs något nytt att lysa upp de mörka vinterkvällarna! Svaret får bli ljuskronor tillverkade av metallfolie, silverfärgat papper och återvunna konservburkar. Man tager vad man haver.

Läs hela artikeln

Mässingsfjädrar

07 mars, 2018

Påsken närmar sig med stormsteg trots att våren ännu känns avlägsen när man går utanför dörren. Snart är det dax för målade ägg, knoppande påskris och de obligatoriska påskfjädrarna. Eller? Det finns alternativ till de färgglada fjädrarna. Mässingsfjädrar är varken mjuka eller färgglada, men ett fint alternativ som gör sig bra både på det dukade bordet och till en enkel väggdekoration.

Läs hela artikeln

Kopparrörshållare till toarullen

01 mars, 2017

Ibland är det de där riktigt enkla lösningarna som är vackrast och passar bäst. En hållare till toarullen eller hushållspappersrullen tillverkar man enkelt av ett kopparör, ett par vinkelkopplingar och ett rep. Bara att kapa, koppla och knyt! Du behöver: Kopparrör Röravskärare 2 st vinkelkopplingar Clipperrep

Läs hela artikeln

En ljus idé till Alla-hjärtans-dag

01 februari, 2017

Alla-hjärtans-dag är i antågande, och även om vi i Sverige inte riktigt har samma tradition som i USA är det ju ett ypperligt tillfälle att passa på att göra någon man tycker om extra glad.

Läs hela artikeln

Prinsesskrona i mässing

04 januari, 2017

Alla små prinsessor brukar gilla smycken. Av alla slag och alla material! Den klassiska formen av en prinsesskrona känns som given.

Läs hela artikeln

Änglavingar till festdukningen

28 december, 2016

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill. På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Läs hela artikeln

Betongljusstakar med mässingsmanschetter

26 oktober, 2016

Nu när höstmörkret är här på allvar är det tid för levande ljus. En liten grupp med ljusstakar i olika höjder med manschetter i gnistrande mässing som speglar ljusskenet är den här veckans DIY-projekt. Några tomma chipsrör från helgmyset är perfekta som gjutformar för ljusstakar.

Läs hela artikeln

Fyr i höstmörkret

21 september, 2016

Sommaren dröjer sig kvar i år, men visst kan man väl ana att höstmörkret är på väg? Då är det alltid lite mysigt att kura inomhus på kvällarna med tända ljus. En fyr av en bit gammal grånad trädstam, dekorerad med slagmetall blir fin i fönstret. Numera finns det så bra värmeljus i LED att man kan lämna även träljusstakar som dessa utan uppsikt när man hämtar mer te.

Läs hela artikeln

Kopparstege som herrbetjänt

20 juli, 2016

Den gamla klassiska herrbetjänten var inte så dum ändå. Alltid behöver man ju någonstans att hänga av sig kläder som man använt någon gång och inte vill hänga tillbaka i garderoben, men som ändå inte är redo för tvättkorgen.

Läs hela artikeln

Stubbvas med kopparrör

23 mars, 2016

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma. En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster. Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta. Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

Läs hela artikeln

Nyårsdukning med egna servettringar och placeringsskyltar

28 december, 2015

Knappt har man hunnit svälja julmaten förrän det är dags att planera årets kanske största fest. Nyår! Är det någon middag man vill duka fint till så är det kanske nyårsmiddagen. En lufttorkande lera är perfekt att använda till både placeringskort och bordsdekorationer.

Läs hela artikeln

Julstämning med koppartråd och gammalt papper

08 december, 2015

Den röda tråden den här veckan… är koppartråd. Ett så enkelt material, men samtidigt så vackert. Och användbart! Linda några varv runt en klädnypa av gammaldags modell, böj till ett par vingar och avsluta med en liten gloria. Vips har du en jättefin placeringskortshållare för glögglasen.

Läs hela artikeln

Spegelram av klädnypor

17 november, 2015

Aldrig kan man väl få för många speglar i ett hus. I alla fall inte om de har en vacker inramning. Och det är just det vi tänkte fixa nu. En spegel med ram av förgyllda klädnypor – en kul kontrast mellan enkelt och exklusivt! Du behöver: Rund spegel Klädnypshalvor, 92 st Klädnypor eller gummisnoddar, 92 st Trälim Limpistol med smältlim Vattengrund eller primer för bladguld Bladmetall i guldfärg Penslar, 2 st

Läs hela artikeln

Vägglampa av kopparrör

11 november, 2015

Koppartrenden håller i sig. Med samma slags kopparrör och kopplingar som enbart rörmokare använde en gång i tiden kan man skapa allt från ljusstakar till klädhängare och lampor. Den här lampan är monterad så att den utstickande armen kan vridas dit där man vill ha ljuset, och passar därför bra som läs- eller sänglampa.

Läs hela artikeln

Vas med stöd för ängsblommorna

12 augusti, 2015

En riktigt bra idé brukar få många uppföljare. Den berömda ängsvasen är det många som suktar efter. Så smart att kunna liksom ställa blommorna rakt upp! Skapa en egen liten äng på vardagsrumsbordet. Har man inte riktigt plånboken att köpa en så här efter semestern – kan man göra sin egen variant. Vi har använt en vanlig låg cylindervas som finns att köpa för en överkomlig peng på Ikea.

Läs hela artikeln