Dags för kräftskiva

29 juli, 2020

Då var det dags igen! Kräftskivan blir i ett mindre sällskap i år - men desto finare! Byt kräfthattarna mot en girland av kräftor som lyser upp augustinatten.

Läs hela artikeln

Midsommarstång för bordet

03 juni, 2020

Midsommardansen är inställd men sommarnatten är ljus och troget odödlig. I år blir festen kanske mindre, men midsommarstång vill man ju ha ändå. En midsommarstång på bordet kan bli en ny tradition och plockas fram i många år framöver.

Läs hela artikeln

Graverade bladslingor på loppisglaset

20 maj, 2020

En graverad bladslinga kan få vilket loppisglas som helst att lyfta. Och den som trodde att det var svårt att gravera glas behöver bara prova för att få motsatsen bevisad. Kan man hålla en penna kan man gravera glas!

Läs hela artikeln

Linneservetter med stämpeltryck

22 april, 2020

Riktiga linneservetter är svårslagna. Med vändsydda hörn och ett personligt stämpeltryck blir de en extra dekoration på middagsbordet.

Läs hela artikeln

Nyårsdukning med kvistar och blad i guld

25 december, 2019

Dukningen är halva nyårsmiddagen. Så passa på och sätt guldkant på dukningen! Med en bordskrans med guldsprayade kvistar och blad samt servetthållare i guldfärgat papper firar vi in det nya året med stil.

Läs hela artikeln

Födelsedagståg för de små jubilarerna

30 oktober, 2019

Ja må hon leva! Ja, må hon… Än är det långt kvar till hundra, men födelsedagsbarn med ensiffriga åldrar brukar kunna uppskatta färgglada födelsedagståg med ljus på bordet. Även om paketen och tårtan kanske tuffar ännu högre…

Läs hela artikeln

Halloweendukning med fladdermöss i svart läder

16 oktober, 2019

Någon som hört talas om läderlappen? Lite omodernt numera, kanske. Men den som råkar ha en svart läderlapp till övers kan i alla fall fixa en fin dukning till Halloweenfesten!

Läs hela artikeln

Servettringar av en trälist

02 oktober, 2019

En kvadrat och en cirkel, en liten lek med geometrin - blir en servettring! Enkel men vacker blir servettringen som man sågar ur en vanlig hyvlad trälist och sedan borrar ett stort hål i med en kvistborr. Olja, betsa eller måla till önskad färg.

Läs hela artikeln

Smörtaxar i alternativt elfenben

04 september, 2019

Gamla tiders smörtaxar var inte så tokiga ändå. Ett enkelt sätt att slippa få kladd och fläckar på duken - och samtidigt lite dekoration på bordet. I alternativt elfenben karvar man ut sina smörtaxar som man vill ha dem med såg, kniv och fräs.

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av kork

03 juli, 2019

Kork är ett klassiskt material för karottunderlägg. Halverade och lagda i mönster blir korkens naturliga sprickor en dekorativ detalj på bordet.

Läs hela artikeln

Kopparvas med spetssnörning

19 juni, 2019

Nu står midsommarängarna i full blom. Under kudden blir blommorna inte särskilt vackra, de gör sig bättre i vas! Kopparvasen med spetssnörning tillverkar man av tunn metallfolie och spetsband.

Läs hela artikeln

Placeringskort i fördrinken

12 juni, 2019

Midsommarfesten närmar sig. Med en melonstjärna i glaset och en träspatel med namn på fungerar fördrinken som placeringskort. Och på köpet slipper man fundera över vilket glas det var som var mitt.

Läs hela artikeln

Djurhuvuden sätter knorr på festen

15 maj, 2019

Studentmottagning, skolavslutningsfest, konfirmation. Vårens festligheter står för dörren och det är kul att sätta lite extra knorr på dekorationerna. Gamla plastdjur från småbarnsåren väcker gamla minnen och kan få nytt liv!

Läs hela artikeln

Brudkrona i mässingstråd

24 april, 2019

Den bröllopstid nu kommer… När syrénerna slår ut börjar kyrkklockorna ringa. Sommaren är den årstid då flest väljer att gifta sig. Allt fler vill ha allt mer personliga bröllop. En handgjord brudkrona blir kronan på verket!

Läs hela artikeln

Påskharen håller ordning på servett och bestick

27 mars, 2019

Ägg, fjädrar, kycklingar - och harar. Påskens symboler är många och nu är tiden att frossa i dem! En påskhare som håller servett och bestick på plats blir fint på påskbordet.

Läs hela artikeln

Hjärtan på bordet

06 februari, 2019

Alla-hjärtans-dag är på intåg. Vi dukar upp med hjärtformade placeringskortshållare och hjärtgirlander. Hjärtan på borden är ju aldrig fel - det fungerar året om!

Läs hela artikeln

Guldlöv till nyårsdekorationerna

26 december, 2018

Än är inte julen över. Men till nyår är det mer guld och glitter än rött! En ny dörrkrans eller några nya servettringar med guldglimmrande papperslöv och vaxpärlor blir fint till festligheterna.

Läs hela artikeln

En mumie på tallriken, någon?

24 oktober, 2018

Till halloween passar vi på att rulla in våra servetter lite extra. Några varv med vitt kräppapper och ett par stirrande ögon gör helgens dukning.

Läs hela artikeln

Halloweendukning med en överraskning

17 oktober, 2018

Lite lagom läskig blir halloweendukningen med spindelnät under tallrikarna och häxhattar som placeringskort. Och en liten överraskning ska man väl bjuda på till halloween? Jajamän, håll i hatten! Eller snarare - lyft på den!

Läs hela artikeln

Läderlöv till höstduknigen

19 september, 2018

De allra första röda höstlöven har börjat falla ner från träden. Få saker är så vackert som naturens egna höstfärgade löv! Med de fallande löven som mall kan man klippa vackra och hållbara läderlöv som också får fungera som placeringskort i höstdukningen.

Läs hela artikeln

Dekorera glassen - med exotisk frukt från svenska skogar

18 juli, 2018

Nu är det glass som gäller! I hettan orkar man knappt lyfta ett finger, men den om ändå har lust att pyssla lite kan fixa fina glassdekorationer. Med lite färg förvandlar man naturmaterial från svenska skogar till exotiska frukter.

Läs hela artikeln

Gräskronor - för sommarens alla högtider

06 juni, 2018

Just när gräset vajar som vackrast i försommarkvällen på stjälkar som fortfarande är mjuka, gäller det att passa på. Bind en gräskrona! Traditionen att binda gräskronor har djupa rötter i vår svenska mylla och kronorna kan bindas av nästan allt slags gräs. Principen kan varieras efter smak och tycke och dekoreras med blommor eller sädesslag.

Läs hela artikeln

Isvioler

02 maj, 2018

Så här års kan man på vissa platser känna doften av viol i luften. I år verkar det vara ett riktigt violår med massor av luktvioler som tittar upp i gräsmattor och i dikesrenar. Historiskt sett har luktviolen använts att göra doftolja till parfymer, samt som smaksättare i karameller, eller kanderade som vackra dekorationer på bakverk. Men det finns fler sätt att spara de små - infrysta som juveler i isbitar blir de vackra när man vill ha lite extra fint i glasen!

Läs hela artikeln

Äggkoppar i lufttorkande lera

04 april, 2018

Påsken är över, men äggen är fortfarande en favorit. Ägget gör vilken vardagsfrukost som helst till en fest! Handgjorda äggkoppar av lufttorkande lera med bokstavsstämplar blir en fin detalj på frukostbordet.

Läs hela artikeln

Påskharar till servetterna

21 mars, 2018

Nyfikna, mjuka öron på servettringarna blir påskbordets lekfullaste dukningsdekoration. Servettringarna i mjukt skinn och ullig filt tillverkar man utan att sy ett enda stygn. Allt man behöver är läder, filt och lim. Sen är det bara att duka fram påskmiddagen.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor av envägsspegel

27 december, 2017

Nu kommer Kung Bore på besök. Nyårsdukningen inspireras av is! Som jättelika iskuber på bordet, med massor av glittrande ljus inuti är de här ljuslyktorna. Med hjälp av envägsspeglar kan man skapa lyktor med evighetseffekt. Och innan man tänder ljusen inuti ser lyktorna ut att vara gjorda av helt vanliga speglar.

Läs hela artikeln

Änglavingar till ljuslyktan

20 december, 2017

Är det någon tid på året man kan få ta ut svängarna med guld, glitter och glamour så är det nu. Ett par guldglittrande änglavingar på ljuslyktan kanske kan kännas lite för mycket annars. Men så här till jul och nyårshelgerna sitter det fint.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor med rottingväv

16 augusti, 2017

Sommarkvällarna blir allt mörkare. Plötsligt känns det nödvändigt att tända ljus inomhus igen, sitta med en kopp te och se solen gå ned i sommarnatten. Ett par nya ljuslyktor med rottingväv passar lika bra till romantiska sommarblommor som till kräftskivan.

Läs hela artikeln

Vågor på midsommarservetterna

21 juni, 2017

Nu börjar vattnet se riktigt inbjudande ut. Dags för ett första dopp i det blå, lagom till midsommar? Vågorna får följa med in till sommarservetterna. Vanliga, vita handdukar passar perfekt som servetter och kan få sin personliga prägel med hjälp av en egenskuren schablon och lite textilfärg. I år går det vågor på midsommarbordet!

Läs hela artikeln

Lek med akvarellfärg och maskeringsvätska

24 maj, 2017

Tillhör du dem som tycker att akvarellfärg låter svårt, rinnigt och okontrollerbart? Något bara för konstnärsproffsen? Dags att tänka om. Med bara några svepande drag kan vem som helst skapa roliga effekter till inbjudningskort, vykort eller placeringskort. Med hjälp av en maskeringsvätska kan man först skriva text som man sedan målar över med akvarellfärgen - och tar fram igen när maskeringsvätskan dras bort. Rena trolleriet! Och kanske får man blodad tand och fortsätter att leka med maskeringsvätskan och akvarellfärgen… Perfekt för effekter som prickarna på en pärlhönsfjäder, eller ett ägg.

Läs hela artikeln

Servettringar av skinnspill

15 mars, 2017

Ibland blir det fel. Man råkar skära till en läderrem bara några millimeter för smal, och måste skära till en ny… Och eftersom läder inte är något man bara kastar bort fick den felskurna läderremmen bli något annat. Servettringar kanske? En liten detalj i naturgarvat läder som bryter av perfekt mot de blå servetterna. Fel kan bli rätt ibland!

Läs hela artikeln

Änglavingar till festdukningen

28 december, 2016

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill. På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Läs hela artikeln

Karottunderlägg av halva träkulor

21 december, 2016

Ett snyggt karottunderlägg sätter pricken över i på bordet.

Läs hela artikeln

Servettringar i kumihimo – japansk flätteknik

14 september, 2016

Makramé har de flesta hört talas om. Tekniken spreds sig över världs med sjömän under 1800-talet och ordet har arabiskt ursprung. Kumihimo är istället en japansk flätteknik som blivit populär på senare år i västvärlden. För att hålla ordning på alla snören medan man flätar har man en platta, en kumihimoplatta, där man kan fästa snörena enligt olika scheman. Tekniken passar för de flesta slags garn och snören.

Läs hela artikeln

Strandfynden som duktyngder

13 juli, 2016

Duktyngder-DIY-Detaljer Känslan av släta varma stenar under bara fötter en ledig dag på stranden. Vem vill inte spara den? Säkert har även du fyllt ut tomrummen i resväskan med stenar och strandved på väg hem från semestern.

Läs hela artikeln

Kul klädnypsgubbar till sommarfesten

07 juli, 2016

Vankas det bröllop i sommar – eller bara en mindre familjefest? Ni vet, ofta är det de små detaljerna som gör det. Den där lilla extra omsorgen. Som en kul klädnypsgubbe på glaset, till exempel. Den kan också hjälpa till att vakta glasen så att ni inte blandar ihop dem i minglet. De här klädnypsgubbarna är målade på gammaldags klädnypor.

Läs hela artikeln

Ljuslyktor i betonglera

13 april, 2016

Ibland är bästa verktyget dina två händer. Ganska ofta, om man tänker efter. Och den allra äldsta tekniken att forma lera var genom tumning. Den som blir riktigt skicklig på tekniken kan nypa fram fantastiska skapelser ur lera. Använder man dessutom en lufttorkande lera är det allt man behöver! Sina två händer och en klump lera. Lufttorkande lera behöver varken brännas eller krymper nämnvärt och förutom den klassiskt kritvita leran finns numera även en lufttorkande lera som ser ut som betong när den torkat. Det är trevligt att göra ett litet potpurri av ljuslyktor och minivaser i vit och grå lera som passar fint till vårens första blommor.

Läs hela artikeln

Stubbvas med kopparrör

23 mars, 2016

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma. En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster. Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta. Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

Läs hela artikeln

Nyårsdukning med egna servettringar och placeringsskyltar

28 december, 2015

Knappt har man hunnit svälja julmaten förrän det är dags att planera årets kanske största fest. Nyår! Är det någon middag man vill duka fint till så är det kanske nyårsmiddagen. En lufttorkande lera är perfekt att använda till både placeringskort och bordsdekorationer.

Läs hela artikeln