Makraméarmband med fruktpärlor

01 augusti, 2018

Somriga smycken mot solbränd hud. Vad kan passa bättre just nu? Millifioripärlor med exotiska frukter och makraméknutar ger en perfekt cocktail till sommarens smycken.

Läs hela artikeln

Alptoppar åt favoritsmyckena

11 april, 2018

Skidåkningen är över för den här säsongen, men alptopparna inspirerar fortfarande. Tre små alptoppar, gjutna i betong, ger vacker plats åt dina favoritsmycken på sminkbordet eller i badrummet.

Läs hela artikeln

Ekollon i silverlera

27 september, 2017

Eftermiddagssolen kastar långa, gyllene skuggor över åkrarna och träden börjar skifta i färg. Ekollonen sväller på träden och är perfekta att gjuta av för smycken. Ett ekollon i äkta silver med ett höstfärgat löv av mässingsplåt får bli den här höstens smycke.

Läs hela artikeln

Tyllhalsband

15 februari, 2017

Tyll är kanske inte materialet man främst förknippar med smycken. Det styva nätet är både hårt och bångstyrigt. Men det går att tämja! Till och med att forma till rundade kulor, istället för pärlor… Den som besökte Formexmässan nu i vår kanske hittade till Handarbetets Vänners monter med en DIY-verkstad, där man visade hur enkelt det går att forma syntetiska tyger som till exempel tyll eller fodertyger med värme. Här visades hur man kan vika papper som man sedan lägger in ett tyg emellan, viker ihop och pressar med strykjärn för att uppnå effekten på bilden nedan. Värmen i strykjärnet permanentar vecken eftersom tyget egentligen inte tål särskilt hög värme.

Läs hela artikeln

Prinsesskrona i mässing

04 januari, 2017

Alla små prinsessor brukar gilla smycken. Av alla slag och alla material! Den klassiska formen av en prinsesskrona känns som given.

Läs hela artikeln

Istället för halvädelstenar och elfenben

31 augusti, 2016

Ädla stenar har lockat människor i tusentals år. Men. Ädelstenar är inte så enkla att forma som man vill… Kanske var det därför man började använda elfenben en gång i tiden? Och elfenben varken kan eller vill man använda numera. Men visst är det vackert! Lösningen är en blandning av resin och mineraler. Det ger ett material med fantastiska möjligheter att formge smycken som man själv vill. Materialet går att såga, fila, slipa och polera på samma sätt som till exempel trä. Men resultatet blir mer som en ädelsten – eller elfenben om man väljer det vita.

Läs hela artikeln

Klackring i skaftämne

01 juni, 2016

Vissa material som är ämnade till något helt annat kan ha fler användningsområden. Raffir skaftämne är först och främst ämnat att göra vackra knivhandtag av. Men svart och metall låter väl som ett klockrent material att tillverka smycken av? Vi var helt enkelt tvungna att prova!

Läs hela artikeln

Mässingssmycken

17 februari, 2016

Allt är inte guld som glimrar, brukar det heta. Så sant. Det kan ju vara mässing också! Trenden med koppar och mässing verkar hålla i sig. Vi är många som älskar både koppar och mässing i allt från inredningsdetaljer – till smycken. Med en bit mässingsplåt, en guldsmedssåg och några filar kommer man långt när man ska tillverka egna smycken. Sen är det bara att sätta igång och leka och experimentera med formerna. En cirkel och en peacesymbol, stilrent och enkelt. Så fick det bli när vi gjorde de här smyckena.

Läs hela artikeln

Djurmönstrade pompoms pricken över i

05 augusti, 2015

Få har väl missat trenden med alla djurmönster? Zebra, leopard, ormskinn… När man snabbt vill piffa upp en lite trist väska, ett par alldeles för vanliga flip-flops eller favoritklänningen alla redan sett, då kan några små pompoms sätta pricken över i.

Läs hela artikeln

Somriga armband i enkel makramé

15 juli, 2015

Sommarbrun hud och lätta sommarkläder. Det är bara lite smycken som saknas, för att bilden ska bli komplett! Och sommarens somriga smycken gör man gärna själv. Knuten makramé är en teknik som passar utmärkt.

Läs hela artikeln

Smycken i silverlera

27 maj, 2015

Smycken i äkta silver behöver inte vara så krångligt att tillverka helt på egen hand. Uppfinnandet av silverlera har gjort smidandet lekande lätt! Silverlera är en lera bestående av pulvriserat finsilver utblandat med ett bindemedel. Man formar leran på fri hand, eller trycker ut den i en form. Sen låter man leran torka så att vattnet i leran avdunstar, innan man bränner den med en gasolbrännare. Då brinner bindemedlet bort och leran sintrar, alltså smälter ihop. Den som är duktig på att hantera silverlera kan göra otroligt avancerade smycken. Men man kan komma långt även på det allra enklaste vis!

Läs hela artikeln