Spindelnät på tallriken

25 oktober, 2023

Boo! Med spindelnät på tallriken och döskallar som servettyngder fixar du en härligt läskig dukning till den kommande Halloweenfesten.

Läs hela artikeln

Kruka med träribbor

11 januari, 2023

Ta tillvara! Den tomma målar- eller konservburken kan få nytt liv som blomkruka. Med lite sprayfärg och svartlaserade ribbor av trä förvandlar du skräpet till nya inredningsdetaljer därhemma.

Läs hela artikeln

Vitputsade vaser

24 augusti, 2022

Rustika vaser med en yta som mest påminner om vit puts. Med en modelleringsmassa förvandlar du vanliga glasburkar till vackra vaser för säsongens blommor.

Läs hela artikeln

Köksklocka med kastrullboett

29 juni, 2022

Är tiden mogen för nåt nytt i köket? En nygammal köksklocka med boett av en gammal kastrull eller kakform blir en fin detalj i köket.

Läs hela artikeln

Böjbara trälister - genväg för gamla möbler

27 april, 2022

Med böjbara träornament kan man ge gamla slitna loppismöbler ett rejält ansiktslyft. Från soprum till finrum finns det genvägar. Alla genvägar är inte senvägar!

Läs hela artikeln

Båtar av drivved

21 juli, 2021

Tänk så många minnen som kan rymmas i en liten träbit. Ljumma sommarvindar, salta bad och lediga bekymmerfria dagar att minnas. Låt drivveden från strandpromenaden få nytt liv - som en båt.

Läs hela artikeln

Lamphållare av tumstockar

02 juni, 2021

Lek loss i verktygslådan! En lamphållare av tumstockar blir en rolig inredningsdetalj i det personliga hemmet.

Läs hela artikeln

Batikfärgning - med sprayfärg

26 maj, 2021

Batikfärgning är kul. Släpp tanken och färgen fri och låt dig överraskas av resultatet! Med sprayfärg blir det enklare, snabbare och roligare!

Läs hela artikeln

Nya lampskärmar av gamla tapetrester

16 september, 2020

Med nya lampskärmar kan man snabbt förnya inredningen i sitt hem på samma sätt som att byta kuddar eller gardiner. Bitar av överblivna tapeter eller stuvbitar av tyger kan få nytt liv på en lampskärm.

Läs hela artikeln

Bokstöd med dalahäst

02 september, 2020

Den rosa åldern är slut men den gamla dalahästen kan få nytt liv. I två delar och med ny färg och funktion - som bokstöd på nattduksbordet.

Läs hela artikeln

Graverade gafflar som servettringar

12 augusti, 2020

Gamla gafflar i nysilver kan man hitta i parti och minut på loppis. Och de går att använda till mer än att äta med! Med ett graverat namn på skaftet blir de fina servettringar - eller kryddpinnar till kökets favoritörter.

Läs hela artikeln

Lampfot av flaska

05 februari, 2020

Ibland känns det synd att slänga dem i återvinningen. Vackra glasflaskor som är urdruckna och tomma, men vackra. Och perfekta att göra om till lampfötter!

Läs hela artikeln

Nya handtag, ny färg, nytt liv

22 januari, 2020

Med lite ny färg och nya beslag kan man ge gamla omoderna möbler nytt liv. En byrå i lackad furu, med profilerad nederkant och furuknoppar får ett helt annat uttryck med några få enkla drag.

Läs hela artikeln

Broderad jeanskrage

05 juni, 2019

Ett par pigga ögon och en söt näbb. Ibland behövs det inte så mycket för att pigga upp en gammal barnjacka. Ett broderiprojekt lagom stort för lediga dagar.

Läs hela artikeln

Djurhuvuden sätter knorr på festen

15 maj, 2019

Studentmottagning, skolavslutningsfest, konfirmation. Vårens festligheter står för dörren och det är kul att sätta lite extra knorr på dekorationerna. Gamla plastdjur från småbarnsåren väcker gamla minnen och kan få nytt liv!

Läs hela artikeln

Vas med betongfärg

13 mars, 2019

En gammal vas från det glättiga 80-talet får åka tidsmaskin in i 2010-talet. Med några lager färg förvandlas vasen från rosa, glansigt 80-tal till rå betong. Återvunnen, återanvänd men med en helt ny look. Så rätt. Och så lätt!

Läs hela artikeln

Ljuskronor lyser upp i vintermörkret

16 januari, 2019

Så var glada julen slut. Och när man städat ut julen känns det plötsligt en aning tomt i huset. Och mörkt. Det behövs något nytt att lysa upp de mörka vinterkvällarna! Svaret får bli ljuskronor tillverkade av metallfolie, silverfärgat papper och återvunna konservburkar. Man tager vad man haver.

Läs hela artikeln

Julkulor i läder - och en gran av läderspill

12 december, 2018

Några korta läderremmar som blivit över. Eller småbitarna som annars hamnat i soporna. Med några enkla handgrepp förvandlas läderspillet till juldekorationer!

Läs hela artikeln

Tavlor av gamla böcker

30 maj, 2018

Innerst inne vet man att de där gamla böckerna aldrig mer kommer att bli lästa. Så varför inte förvandla boksidorna till väggdekorationer? Med schabloner, lite färg och transfermotiv blir boksidorna till ny konst. Dags att vända blad!

Läs hela artikeln

Ananas - sommarens symbol

19 juli, 2017

Ananas är sommarens symbol framför andra! I alla fall den här sommaren. Mönstret kan piffa upp allt från dukar och servetter till väskor, gardiner - och barnkläder. En egen ananasschablon är enkel att rita upp och skära ut själv. Sen är det bara att sätta igång och spraya…

Läs hela artikeln

Envägsspegel för dassdörren

05 juli, 2017

Envägsspegeln är ett slags glas där glaset blir en spegel från den sida där ljuset är som starkast. Från den mörkare sidan kan man se rakt igenom glaset, som genom ett vanligt glas. Perfekt på insidan av dassdörren på landet. På dagen när det är dunklare därinne kan ingen liten tjuvkikare se in. Men den som sitter där i godan ro kan betrakta utsikten som vanligt. På kvällen när man behöver tända lyset får man istället en spegel på insidan av dassdörren.

Läs hela artikeln

Blomstergunga med säsongens fägring

14 juni, 2017

Den blomstertid nu kommer… Överallt i skog och mark blommar det just nu. Små blommor med tunna stjälkar som prästkragar och humleblomster passar bra i små, tunna vaser. Ett gäng gamla provrör känns perfekt som vaser, men eftersom de saknar botten att stå på fick det bli en upphängning istället. Samlade på rad i en trälist med lagom stora hål för både provrör och ett tjockare rep blev det en blomstergunga där blommorna kan hänga som en tavla mot väggen och få all den uppmärksamhet de förtjänar.

Läs hela artikeln

Sista pusselbiten…

25 januari, 2017

Det är lika retligt varje gång. Vart har den där sista pusselbiten tagit vägen?! Under soffan är den inte. Ett pussel må ha flera tusen bitar. Men, saknar det en enda bit blir det meningslöst. Man har inte ens samvete att lämna det till loppis. Och alla har vi dem väl någonstans. Pusslen som saknar sin sista bit.

Läs hela artikeln

Frostade ljuslyktor av gamla tomflaskor

18 januari, 2017

Då har julen städats ut – och plötsligt känns det ganska tomt. Och lite mörkt. Dagarna är ju fortfarande korta och alla ljusslingor, adventsstjärnor lyste trots allt upp i mörkret. För att fylla tomrummen kan man behöva lite påfyllning av nya ljuslyktor i fönstren.

Läs hela artikeln

Änglavingar till festdukningen

28 december, 2016

Återvinning är kul! Tänk så mycket material man har hemma som man kan använda för att tillverka nya saker. Om man bara ser sig om och tänker till lite, så finns det massor av material att använda. Tomma plåtburkar är till exempel fantastiska att använda till allt möjligt. Med hjälp av en guldsmedssax går det enkelt att klipp i plåten och forma den som man vill. På ett par minuter förvandlar du tomburken till ett par änglavingar åt nyårsdukningen. Här behövs ingen konfetti minsann!

Läs hela artikeln

Lampskärmar flätade av jeanstrasor

24 augusti, 2016

En gammal jeanskjol som legat oanvänd i åratal någonstans längst in i ett hörn av garderoben gav oss en ljus idé. Kjolen var extremt otrendig och en sådan man vet att man aldrig kommer att använda igen. MEN jeans är ju aldrig fel! Det är bara modellerna som går ur tiden. Man kunde kanske göra en trasmatta av den gamla kjolen? Det skulle vara snyggt med en trasmatta i gammalt jeanstyg. Men eftersom det inte skulle räcka till mer än en väldigt liten matta dök idén om en flätad lampskärm upp istället. Trasorna räckte till två skärmar och vi använde oss av fanérbottnar till rottingflätning som stomme.

Läs hela artikeln

Trasmatta med textiltryck

27 juli, 2016

En gammal trasmatta från loppis för ett par tior blir som ny med lite textilfärg i sprayform. Ett rutmönster på diagonalen maskerar man enkelt fram med vanlig maskeringstejp!

Läs hela artikeln

Ljus idé för de udda kaffekopparna

09 mars, 2016

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra! Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i. De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända. Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Läs hela artikeln

Flasklampor – och konsten att skära i glas

27 januari, 2016

Urdruckna vinflaskor är ofta mycket vackra. Speciellt när ljus bryts igenom dem. Antagligen är det därför de blivit så klassiska som ljusstakar. Men det går att använda dem som lampskärmar också, gärna i en hel rad över ett bord eller i ett fönster. På några av dem kan vackra etiketter få sitta kvar, medan andra gör sig bäst nakna. För att kunna använda flaskor som lampskärmar behöver man skära av botten, vilket är en konst sig. Det bör sägas direkt: Det är inte helt lätt att skära i glasflaskor. Man bör räkna med att kanske vartannat försök misslyckas. Men materialet är ju inte dyrt, så det är bara att fortsätta tills man lyckas!

Läs hela artikeln

Ryakudde av återvunnen textil

13 januari, 2016

Det slängs alldeles för mycket textilier i vårt land. Tyg som det egentligen inte är något fel på mer än att plaggen vuxits ur, blivit omoderna eller i värsta fall fått någon fläck eller ett hål. Med risk för att låta en aning gammaldags, men vissa saker var bättre förr. Då var man i alla fall bättre på att ta tillvara och göra nytt av gammalt. Trasmattor var ju ett ypperligt sätt att ta tillvara! Och det finns fler tekniker som bygger på återvinning. Locket hooking är en slags mattvävningsteknik som man inte behöver någon vävstol till. Istället använder man sig av en färdig mattväv i stärkt bomull och en locket-hooking nål som ser ut som en vanlig virknål i ena änden men har en nålögla i den andra. Med den fiskar man upp öglor av trasor genom väven och låser sedan öglorna genom att dra ett band igenom dem. På så sätt kan man sitta bekvämt tillbakalutad i soffan och göra vackra trasmattor medan favoritserien går på tv:n. Dessutom kan man ännu enklare skapa de mönster man vill. Till den här kudden har vi använt oss av locker-hooking tekniken, men istället låtit trasorna bilda långa öglor och ändar på rätsidan – som en rya. Ett par gamla spillbitar som blivit över vid andra syprojekt kom väl till pass. Men man skulle ju ännu hellre kunna göra en av olika gamla utslitna jeans, eller barnens gamla favoritklänningar i rosa toner. Tänk vilket härligt minne att ha kvar!

Läs hela artikeln

Snart advent…

25 november, 2015

Då var det snart advent och adventspyntet ska plockas fram och årets julpyssel planeras. Klassiska adventsljusstakar i alla ära, men det är kul att förnya sig! Gamla flaskor i färgat glas springer man ofta på på loppis och de kan snabbt piffas upp till att bli årets finaste adventsljusstakar. Lite porslinsmålningspennor och egentillverkade schabloner fixar gemet. Du behöver: Porslinsmålningspenna, vit Bruna glasflaskor Korkar Ljushållare Kanelstänger Torkade apelsinskivor Schablonfilm eller vanliga plastfickor Maskeringstejp Schablonkniv Skärmatta Tuschpenna Tillgång till dator och skrivare

Läs hela artikeln

Spegelram av klädnypor

17 november, 2015

Aldrig kan man väl få för många speglar i ett hus. I alla fall inte om de har en vacker inramning. Och det är just det vi tänkte fixa nu. En spegel med ram av förgyllda klädnypor – en kul kontrast mellan enkelt och exklusivt! Du behöver: Rund spegel Klädnypshalvor, 92 st Klädnypor eller gummisnoddar, 92 st Trälim Limpistol med smältlim Vattengrund eller primer för bladguld Bladmetall i guldfärg Penslar, 2 st

Läs hela artikeln

Läderklädd bestickhållare

04 november, 2015

Gamla konservburkar kan man göra mycket fint av! Med en ny kostym i läder förvandlas burkarna till en praktisk – och snygg – bestickhållare. Du behöver: Läder, gärna getskinn Skärmatta eller underlag att skära på Rullkniv Linjal eller stålvinkel Falsben och kantpolerare Sporre Syl Nålar Vaxad lintråd 6 konservbukar Träskiva ca 11 x 19 cm (beronede på konservburkarnas storlek) Lim Maskinskruv 3 st Mutter, 3 st Borrmaskin Borr Maskiningstejp Mässingsspik Gör så här: Mät dina konservburkar och skär till sex bitar i av skinnet som precis klär över burkarna. Om du aldrig tidigare arbetat med läder kan det vara bra att ta en snabblektion via en dvd-film som du hittar här. Markera långsidorna på läderbitarna med falsbenets ände så att du får en markerad linje i skinnet att följa med sporren. Dra sporren i spåret så att du får tydliga markeringar var du sedan ska göra hålen med sylen. Gör hål med sylen. Nu är det dags att börja sy. Klipp till en bit vaxad lintråd som är ett par decimeter längre än långsidans dubbla längd. Fäst en nål i varje ände av tråden och fäst den genom att dra sticka nålen igenom tråden och dra den tillbaka igen (se bilden). På så sätt sitter nålen fast ordentligt i sina ändar och du slipper tappa dem. Dra en nålen genom första hålet och dra igenom tråden till mitten. Dra sedan den ena nålen från ena sidan och den andra från andra sidan och dra åt. Fortsätt likadant hela sömmen. Sy ett par stygn tillbaka vid slutet och fäst trådarna på baksidan av skinnet. Sy likadant längs alla långsidor på alla skinnbitar.

Läs hela artikeln

Guldkant på sommarminnen

02 september, 2015

Då var september här. Men minnena av sommaren har vi kvar. Somliga bara i minnet, andra kanske i små burkar som dessa. Snäckor, stenar och andra sommarsouvenirer gör sig bra i genomskinliga glasburkar. Vanliga glasburkar som vi piffat upp en aning med sprayfärgade plastfigurer.

Läs hela artikeln

Ljusstakar av sommarens drivved

19 augusti, 2015

Sommarens strandpromenader ska sent glömmas. När höstmörkret tränger sig på är det trevligt att ha något kvar som för tankarna till de där kvällarna när ljuset aldrig ville ta slut. Plockade du hem någon drivved från stranden? Vackert patinerad av salt vatten och sandkorn.

Läs hela artikeln

Förnya med sprayfärg!

24 juni, 2015

bland känns vardagen lite grå, hemmet färglöst och behov av en uppfräschning. Men. Man drar sig en aning för att ta fram målarburken. Slipa, tvätta och kladda med färg. Och penslar som sen ska göras rena… Ni kanske känner igen det? Lösningen heter sprayfärg! Aldrig har det varit så lekande lätt att sätta färg på tillvaron som med en sprayflaska i handen. Enkla saker som gamla konservburkar, fula gamla brödkorgar och alla möjliga loppisfynd som annars kanske hade åkt i soporna kan få nytt liv med lite ny färg. Till och med vanliga papperspåsar kan med lite färg på sig fungera som blomkrukor eller brödkorgar. Med förra veckans vattenmelon-tema kvar på näthinnan valde vi kulörer i samma färgskala. Men det finns mer att välja mellan, sprayfärgen finns i massor av kulörer. Förutom sprayfärgen kan det vara bra att ha lite maskeringstejp till hands också. Med den har vi till exempel maskerat benen på stolarna. Sen är det bara att sätta igång! En liten varning måste vi dock utfärda. Det är lätt att bli fartblind och vilja spraya hela världen när man väl börjat. Men det allmogemålade skåpet till exempel, det kanske ska få vara kvar i sitt ursprungliga jag, trots allt.

Läs hela artikeln

Pimpa loppisglasen med några pennstreck

02 juni, 2015

Välkommen juni! Nu börjar sommaren på allvar med sommarlov, uteliv och saftkalas i syrénbersåer. Kanske vill man inte använda de allra finaste glasen utomhus, men med ett par pennstreck kan man förvandla de gamla repiga loppisglasen till finaste kristall!

Läs hela artikeln

Garnbollar!

12 maj, 2015

De flesta av oss har gjort dem någon gång. På förskolan. I slöjden. Garnbollar! Gamla klassiker tål att dammas av ibland, få nytt liv på nya platser på nytt sätt. Nu är det garnbollarnas tur! Pompoms av alla de slag har fått ny popularitet på senare tid. Skira, vita silkespapperspompoms hängandes från taket över bröllopsmiddagen. Kitchiga, färgglada honeycombs i barnrummet. Du kan säkert se bilderna framför dig. Men nu är det som sagt garn som gäller. Visst går det att göra som på dagis, klippa till en rund pappbit med ett hål i mitten. Men vill man snabbt göra många kan det vara skönt att använda färdiga garnbollsmallar, likt dessa.

Läs hela artikeln

Våningsfat av vintagefynden

29 april, 2015

På nästan varje loppis kan man hitta gamla nysilverfat för någon tia. Ofta rejält oputsade, kanske lite repiga och med någon buckla. I lådan bredvid hittar man kanske gamla bakformar i metall. Även dessa med en och annan skönhetsfläck.

Läs hela artikeln

Drömfångare

22 april, 2015

Drömfångaren kanske borde utses till årets DIY. Överallt ser man dem i alla tänkbara versioner. Den ursprungliga drömfångaren gjordes av indianer i nordamerika och troddes besitta magiska egenskaper. Hängandes intill en sovplats skulle drömfångaren kunna stoppa onda drömmar och locka till sig goda. Ursprungligen gjordes drömfångarna av grenar som bands till en cirkel med ett spindelnätsliknande mönster knutet av senor inuti. Längst inne i mitten satt en pärla eller ädelsten som skulle locka till sig vackra drömmar. För de flesta av oss är drömfångaren idag mest av allt en dekoration och fantasin för hur de kan utformas verkar aldrig sina!

Läs hela artikeln

Trustpilot