Linnelampa i enklaste modell

30 mars, 2016

Enklare än så här kan det knappast bli. Men varför krångla till det? Ett vitt linnetyg och en lampskärmsstomme är allt man behöver för att fixa sin egen lampa. Och betydligt billigare än de liknande du kan köpa i inredningsbutiken.

Läs hela artikeln

Äggställ till de nyvärpta äggen

25 mars, 2016

Alla lyckliga hönsägare brukar märka att våren är på väg när hönsen börjar värpa på allvar igen. Men även om man inte har egna höns kan det vara trevligt att förvara äggen med stil – i ett egentillverkat äggställ i trä.

Läs hela artikeln

Stubbvas med kopparrör

23 mars, 2016

De första vårblommorna är här! Sjävklart behöver de en egen vas och en hedersplats därhemma. En stubbvas av en gammal grånad trästam, fyndad i skogen, ger plats åt både blommor och ljus på bordet eller i ett fönster. Klassiska kopparrör i högblank metall utgör en fin kontrast mot träets grånade matta yta. Man kan använda sig av trästammar från skogen, eller stranden. Kopparrören blir perfekta vaser till vårblommornas tunna stjälkar och passar också perfekt som ljushållare.

Läs hela artikeln

Äggkoppar i eneträ

16 mars, 2016

Doften av eneträ på frukostbordet, nykokta ägg och nybakat bröd. Det är så man vill ha sin helgfrukost! De äggformade äggkopparna vi gjort den här veckan får stå för enedoften. Kanske fick du tälja smörknivar tills fingrarna blödde i skolslöjden? Bara lugn. Det här projektet är faktiskt enklare. Visserligen är eneträ ganska hårt att arbeta i, men med rätt verktyg går det som en dans! De japanska handsågarna som sågar på draget ger extra fina skär och är enkla att arbeta med. Tycker man att det är svårt att såga i en 45 graders vinkel kan man dessutom ta hjälp av en geringslåda, men det är inte nödvändigt. Kvistborren ger också väldigt fina och exakta hål, men för att använda den bör man ha tillgång till en pelarborrmaskin. Annars använder man en vanlig borr i samma dimension.

Läs hela artikeln

Ljus idé för de udda kaffekopparna

09 mars, 2016

Gamla tiders kaffekoppar används allt mer sällan. De flesta av oss vill ha större muggar att dricka kaffe ur, så de gamla kopparna blir kanske mest stående i något skåp. Vilket är synd eftersom de ofta är väldigt vackra! Men det går ju att använda dem till annat. Gamla kaffekoppar är perfekt att gjuta ljus i. De här udda kopparna är inköpta på loppis för ett par tior, sen behöver man bara vekar och ljusmassa, om man inte sparat en massa ljusstumpar som man kan återanvända. Så här lagom till påsk känns det helt rätt med lite extra färgklickar på bordet, så även ljusmassan har vi färgat för att få ytterligare färg.

Läs hela artikeln

Påskfåglar i filt

02 mars, 2016

Äntligen är det mars! Fåglarna kvittrar utanför fönstret och inne kan man sätta igång med påskpysslet på allvar. Snart är det påsk! Fula finkar och ruggiga ugglor kommer att häcka på vårt påskbord i år. Det här påskpysslet är perfekt att pyssla tillsammans med barnen. Det ska inte vara perfekt – fantasifullt och fulsnyggt är ordet! När fåglarna är färdiga använder man dem som ljusstakar på bordet. Eller så klär man in en oöppnad flaska med något gott i som den perfekta gå-bort-presenten i påsk. Vi har använt oss av fyra olika färger på filten och delat upp dem i grupper om tre-och-tre. På så sätt får man lite ordning bland färgerna. Flaskor i olika höjder och former är också trevligt om man vill ha en hel flock på bordet.

Läs hela artikeln