Inredningsdetaljer i makramégarn

Av några meter makramégarn kan du göra många fina inredningsdetaljer till ditt hem. Här visar vi hur du klär in en metallring, hur du gör en stor tofs (tassle) och hur du gör en fjäder/löv.

Kransstomme

Mät upp 9-10 meter av makramégarnet. Knyt fast det runt ringen, så att garnet är lika långt på båda sidorna. Knyt spiralknutar runt om hela ringen. Spiralknut ser du här hur man gör:
Avsluta med att göra en upphängningsögla av trådändarna.

Början på en tofs

Klipp till 40 cm långa bitar av makramégarnet, 24 stycken. Lägg dem i buntar om 6 st och vik dem på mitten. Trä dem i varandra, så som bilden visar, dra ihop ordentligt. Trä igenom en dubbelvikt bit av garnet i mitten. Gör en dubbelknut på ”baksidan”, dra åt buntarna igen, så de bildar en fyrkant.

Låsning

Håll samman alla trådar och lägg en garnbit med änden ovanför knuten och sedan ner ca 10 cm i en ögleform. Linda sedan garnbiten runt om alla längderna, så långt du vill. Trä in garn-änden i öglan och dra i garn-änden upptill. Klipp bort de utstickande garnbitarna.
Tvinna upp garnets tre delar, kamma sedan med en blomsterfakir eller vanlig borste, klipp nederkanten på tofsen så att den blir jämn.

Fjäder

Lägg en 20 cm lång bit garn dubbelt, med ”öglan” uppåt. Börja att göra knutar runt den, så som bilden visar. Gör de tre första knutarna med längst bitar garn och minska sedan längden på dem något, var tredje knut.

Kamma & klipp

När alla knutarna är färdiga runt fjädern, så tvinnar du upp snöret och kammar sedan igenom det med en kam/borste eller blomsterfakir. Borsta ut ordentligt hela vägen runt och lägg ner den mot ett plant underlag. Klipp till formen på din fjäder/löv. Vill du ha lite vägledning kan du klippa till den form du vill ha i en kartongbit, lägga på och sedan följa när du klipper.


Trustpilot