Gräskronor - för sommarens alla högtider

06 juni, 2018

Just när gräset vajar som vackrast i försommarkvällen på stjälkar som fortfarande är mjuka, gäller det att passa på. Bind en gräskrona! Traditionen att binda gräskronor har djupa rötter i vår svenska mylla och kronorna kan bindas av nästan allt slags gräs. Principen kan varieras efter smak och tycke och dekoreras med blommor eller sädesslag.

Du behöver:

Ringset
Rejäl sax, grässax eller sekatör
Lamphållare E27
Dragavlastare
Elsladd

Gör så här:

Ett ringset för lampskärmar är perfekt att använda eftersom man då får en smart och stabil upphängning gratis och kan använda en vanlig lampsladd att hänga upp kronan i. Byt ut taklamporna över middagsbordet nu när det ändå är så ljust! 

Det gäller att få tag i gräs som är långa men fortfarande är så mjuka i stjälkarna att de inte bryts av när man böjer dem. Till en stor gräskrona som denna går det åt ett rejält fång gräs. Klipp gräset och lägg det i en bunt med ändarna jämnt mot varandra. 

Ta en mindre bunt med gräs, lägg ändarna ett par decimeter över ringen, vik ändarna över och ned bakom. Vik sedan fram ändarna på höger sida om bunten och vik dem åt vänster över bunten parallellt med ringstommen. Ta en ny bunt, lägg den till vänster om den första bunten över ändarna och ringstommen och vik den på samma vis, nu låser du samtidigt fast ändarna från den första bunten. Gör likadant runt hela ringen. 

 

Montera ihop en lampsladd med en lamphållare i samma typ (vi använde det större ringsetet som har hållare E27) och en dragavlastare så att lampsladden tål kronans vikt. Tänk på brandrisken! Om du vill använda en lampa inuti måste det vara en som inte genererar värme, av LED typ.

 Trustpilot