Tekniker i lufttorkande lera

Här tipsar vi om en teknik som innebär att man färgar in ett lack och får en lufttorkande lera att se mer ut som en glaserad keramiklera i slutresultatet.

Kavla/forma leran.

För att få denna teknik riktigt snygg och synlig är det att föredra att göra ett mönster eller tryck i leran. Här har vi gjort ett ställ till mobiltelefonen genom att kavla in spets i leran, skurit ut en avlång bit (8x20cm) och rullat ihop ändarna. Stöttning behövs under torkningen.

Skålar med tryck

Kavla ut runda plattor i lera, tryck mönster med modelleringspinnar, forma till en liten lätt skålform genom att lägga den inuti en djup tallrik eller skål medans den torkar, använd en bit bomullstyg emellan så riskerar inte leran att torka fast i tallriken.

Ljusstake

En ljusstake kan du göra genom att forma en boll av lera, trycka ned en ljushållare i mitten och använda modelleringspinne, baksidan av en pensel, baksidan av en kniv till att skapa mönster.

Lacka

När leran är helt torr använder du ett transparent vattenbaserat lack med glans och färgar in med några droppar av vattenlöslig ink. Till en grå lera kan det bli effektfullt med lack infärgat med ett par droppar vit ink. Inken är inbördes blandbar så skapa transparenta lacker (glasyrer) med lack och en färg och skapa lite mer täckande genom att använda vit och lite färg. Pensla på lacken och låt torka. Leran är mer keramikliknande till utseéndet men fortfarande inte lämplig för livsmedel eller vatten, dock kan den torkas av med fuktig trasa.

Skålar

Den infärgade lacken förstärker mönstret på de små skålarna.

Mobilställ

Ett enkelt ställ rullar du av en avlång bit lera, du kan också få lite högtalareffekt genom att göra en kon av lera, ljudet förstärks när mobilen ställs ned i det utskurna hålet.


Trustpilot