Virkad fjäder till påskriset

Av lite virkgarn och en virknål slänger du snart ihop en virkad fjäder. Den är uppbyggd av luftmaskor, så det är den enklaste formen av virkning. Det viktigaste är dock att du stärker den, så att den blir stel, annars hänger den som en ledsen trådboll. Tur då att vi har ett superbra stärkmedel för textil.

Mitten, vingpennan

Börja med att göra en kedja av 35 luftmaskor. Använd en virknål 4 mm, för lite större maskor.

Upphängningsöglan

Gör en smygmaska i femte luftmaskan från nålen. Gör en smygmaska i nästa tre luftmaskor.

Fortsätt virka

Nu ska vi börja göra ”utstickarna” från vingpennan. Gör 9 luftmaskor, gör sedan en smygmaska i andra luftmaskan från nålen. Gör en smygmaska i de nästa 7 luftmaskorna och avsluta denna utskjutande del med en smygmaska i nästa luftmaskan på vingpennan.
Fortsätt nu att göra likadana utsickare längst hela vingpennan. I den sista luftmaskan gör du två eller tre utstickare. Fortsätt sedan uppåt på vingpennans andra sida, sluta i samma maska som du gjorde den första utstickare. Gör dem olika långa och se till att du håller fjäderformen.

Stärkning

När du är färdig med din fjäder, så doppar du den först i ljummet vatten och kramar ur det mesta av vattnet. Doppa det sedan i stärkmedel, låt det suga in lite, lyft upp och krama ur ordentligt. Doppa en gång till i stärkmedlet och upprepa urkramningen noga. Placera den fuktiga fjädern på en yta, där den inte fastnar, typ en plastyta. Platta och sträck till fjädern, den ska nu torka i den formen du vill ha den. Låt torka ca 10 timmar.


Trustpilot