Gör dig en unik svamplampa

Här kommer äntligen vår version av den populära svamplampan! Av en rundad glasskål och en glasvas/karaff fixar du snabbt till detta populära DIY-projekt och med rätt typ av effektspray går det som en dans. På loppisar hittar du många olika former av skålar, vasar och karaffer av glas, som passar bra, billiga är de också. Gör flera på en gång, det är inte mycket spray som går åt!

Skydda utsidan

Det första steget är att täcka in glasens utsidor. Använd formbar maskeringstejp och plastfolie. Placera dina objekt på ett skyddspapper eller i en plastbox, innan du skall spraya. Det bästa är om man kan vara ute när man skall spraya, speciellt om du är känslig för doften av dessa.

Sprayfärg Stonetouch

Med denna färg skapar du en effekt som liknar sten och som blir mer täckande för varje lager du sprayar på. Här börjar vi med ett tunt lager med ”Gotham gray” och följer upp det med ett lika tunt lager ”Manhattan Mist”. Vi vill åstadkomma ett prickigt/stänkt mönster. Om du gillar den mer täckande effekten av denna spray, kan du fortsätta med den, i flera tunna lager efter varandra. Låt torka ordentligt mellan lagren, det tar några timmar, då glaset är en icke sugande yta.

Sprayfärg

När de första lagren har torkat, så kan du spraya på ett mer täckande lager ”vanlig” sprayfärg. Tunna lager ger det snyggaste resultatet, så fort det börjar bli lite för mycket på ett och samma ställe, så börjar det rinna, glaset suger ju inte åt sig någon färg alls. Om du får ”rinningar” är inte det hela världen heller, det kan bli en snygg effekt, se vår karaff på bilden. Vi valde nyansen ”Neutral Grey 7” till hattarna och ” Unbleached Titanium” till svampfötterna. När all sprayfärg har torkat ordentligt, så kan du ta bort tejp och plast. För att vara säker på att färgen torkat ordentligt, så låt delarna till lampan stå och torka i ett par dygn, annars kan färgen skavas av när du lägger ner ljuskällan. Lägg efter torktiden i någon typ av ljuskälla och sedan är det bara att njuta av din unika svamplampa!


Trustpilot