Virkade underlägg med spiralmönster

Förbered ditt dukade bord för vårens fester med dessa vackra underlägg med solens strålar som inspiration. Här använder vi oss av så kallad mosaik-virkning (Tapestry crochet), där färgen på garnen byts och skapar ett mönster.
Här kommer en lista på förkortningar vi använder i mönstret:
m: maska
v: varv
hst: halvstolpe

Magisk ring

Med garn A (här khaki) gör du en magisk ring och virkar 10 st hst i denna. Dra åt ringen. (Varv 1, 10m)

 

 

 

Varv 2

Underläggen virkas i spiral, alltså du avslutar inte varje varv, utan bara fortsätter kommande varv direkt när du är runt ett varv. Sätt en markör i första maskan varje varv, för att veta vart varvet börjar.
Fortsätt med garn A, virka 2 hst i varje m från varv 1. (20 m)

Varv 3

*2 hst i nästa m, byt färg till garn B (här turkos). 1 hst i nästa m, byt tillbaka till garn A* Upprepa mellan ** 10 ggr. (30m).

Varv 4

*2 hst i nästa m, byt till garn B, 1 hst i de 2 nästa m. Byt till garn A* Upprepa mellan ** 10 ggr. (40m).

Varv 5

*2 hst i nästa m, byt till garn B, 1 hst i de 3 nästa m. Byt till garn A* Upprepa mellan ** 10 ggr. (50m).

Fortsätt

När du virkar detta mönster i två färger, så låter du det garn du inte använder löpa med och bli invirkat i ditt arbete.
Fortsätt nu på samma sätt tills du är nöjd med storleken på ditt underlägg. Se till att de dubbla hst alltid hamnar över den sista m i garn B, för att få det perfekta mönstret.

Kant

Avsluta med att göra alla hst i garn A. Gör dubbla hst på samma ställe du gjort varven innan även här. Avsluta med en smygmaska när du kommit runt ett varv med kantfärgen.

Stärkning

Fäst alla lösa trådar. Häll upp textilstärkelse i en bredare plastburk. Doppa ner ditt underlägg och låt stärkelsen sugas in. Krama sedan ur så mycket av den som du kan. Använd gärna skyddshandskar. Doppa ner underlägget en gång till och upprepa proceduren. Lägg nu ut ditt underlägg, så plant som möjligt på en glatt yta som du inte är rädd om. Låt torka några timmar.


Trustpilot