Virkad handlingskasse

Nu när vi ska sluta köpa en ny plastkasse varje gång vi går till affären, passar det bra att virka en nätkasse, som du lätt tar med dig till affären. Den ser inte mycket ut för världen, men det får plats ordentligt mycket i den. Tänk på att du kan göra den i olika storlekar, genom att ändra antal maskor som du börjar med och hur många luftmaskor du har i varje ”ruta” i nätet. Till denna storlek på kasse går det åt 4 nystan soft cotton.

Halvstolpar

Börja med att göra en luftmaskskedja på 27 maskor. Vill du ha en mindre vidd på påsen, kan du minska ner till 20 maskor. Gör sedan halvstolpar i varje maska i sex varv. Börja varje varv med 2 luftmaskor (=första halvstolpen).

Första nätbågarna

Gör en luftmaskkedja på 10 maskor, avluta den med en fast maska i nästa halvstolpe från varvet innan. Gör på samma sätt varvet ut. Vill du ha en mindre kasse minskar du antalet luftmaskor ner till 7 maskor.

Andra varvet bågar

Vänd ditt arbete och börja andra varvet med nätbågar genom att göra nio luftmaskor, sedan gör du en fast maska runt första luftmasksbågen (OBS! Inte i bågen, utan runt) Fortsätt sedan med 10 luftmaskor i varje båge varvet ut. Fortsätt så här nu tills du har ca 33 rader med bågar.

Ihopdragning

Efter sista varvet med bågar, så ska du nu samla ihop bågarna, genom att göra en fast maska i varje båge, alltså 27 maskor. Gör sedan sex varv med halvstolpar, på samma sätt som du gjorde innan.

Handtag

Direkt efter sjätte varvet med halvstolpar gör du en luftmaskskedja på 70 maskor och sätt fast denna kedja i andra hörnet på halvstolpspartiet med en smygmaska. Fortsätt att göra smygmaskor längst hela partiets kortsida, ca 6 st. Fortsätt sedan att göra en fast maska i varje luftmasksbåge på kassens ”sida”. När du kommer fram till nästa halvstolpsparti, så gör du smygmaskor längst dess kortsida, 70 luftmaskor (handtag nr två) och sedan en smygmaska i andra hörnet på partiet. Gör sedan på samma sätt på denna sida, 1 fast maska i varje båge och sedan smygmaskor längst den sista kortsidan och du ska nu vara varvet runt.

Handtagets bredd

Gör nu en halvstolpe i varje maska från förra varvet. Bestäm hur breda dina handtag skall vara genom att göra ett visst antal varv.

Färdigt resultat

Här ser du en närbild på vår färdiga kasse. Vi valde att göra tre varv med halvstolpar och då fick vi ca 30 mm breda handtag.


Trustpilot