Knyt ett bälte i makramé

Köp några rullar makramésnöre och en förpackning med bältesspännen och du kan fixa julklappar till hela ”tjocka” släkten. Stor eller liten, du bestämmer längd och utseende på bältena.

Kalvtrådar

Ja, så kallas trådarna som du knyter knutarna runt. Dessa skall vara dubbelt så långa som längden på det färdiga bältet. Sätt fast två kalvtrådar med reverserade halvslag på ett spänne. Här kan du se hur du gör detta.

 

 

Arbetstrådar

svåraste med makramé är att bedöma åtgången tråd…men en tumregel är att trådarna behöver vara fyra gånger längre än arbetets färdiga längd. Det beror ju även på hur tätt mellan knutarna och vilken typ av knutar du använder, ta hellre till i överkant, du vill inte/kan inte skarva.

Börja knyta

Börja nu att knyta makraméknutar så som bilden visar. Här kan du se hur man gör en sådan.

 

 

Växla arbetstrådar

För att få de två olika knutlängderna att sitta ihop, så måste du växla arbetstrådarna, så som bilden visar.

Kryss på mitten

Om du gör rätt här så skall växlandet av arbetstrådar se ut som på bilden ovan. Tänk på att alltid lägga samma tråd över, så får du ett snyggare utseende.

Längden klar

När du är klar med längden på ditt bälte, avslutar du genom att knyta och vända tillbaka snörenas ändar in i arbetet. Ett alternativ till detta är att sy fast en ”hätta” sydd av mjukt skinn över bältets ände.

Bälte nummer två

Börja detta bälte på samma sätt som det första, men nu jobbar du med tre kalvtrådar.

Reverserade halvslag

Även här sätter du fast arbetstrådarna med reverserade halvslag från andra hållet för att få det som på bilden.

Tre knutlängder

Knut nu tre knutlängder av makraméknutar. Gör dessa tre längder något längre än vad ditt bälte skall bli, då flätningen ”tar” lite på längden.

Fläta

Fläta de tre längderna som bilden visar. Avsluta genom att knyta och vända tillbaka snörenas ändar in i arbetet. Ett alternativ till detta är att sy fast en ”hätta” sydd av mjukt skinn över bältets ände.


Trustpilot