Handlingskasse av vaxdukstyg

Vaxdukstyg är inte bara snygga att ha på borden, man kan även sy många praktiska saker av detta fantastiska tyg. Det är slitstarkt och avtorkningsbart, två egenskaper på passar perfekt för en handlingskasse. Sy några stycken i olika storlek och du är alltid redo för storhandlingen. Vår kasse fick måttet 50x45 cm och med ett djup på 20 cm. Det är en stor kasse, så här får både flingorna och toapappret plats gott och väl.

Övre kanten

Klipp till vaxdukstyget, 132x65 cm. Klipp till en remsa som är 132 x 10 cm. Sy fast den, räta mot räta mot överkanten. Vik upp remsan och sy ihop vaxdukstyget till en tub (65cm-kanten).

Dekorsöm

Vänd remsan till kassens insida och sy en söm nära kanten.

Vikning

Lägg ”tuben” på ett bord. Vik in gavlarna, så som bilden visar. Ta gärna fram en papperskasse från affären för att se hur de är vikta. Våra gavlar skall ju mäta 20 cm, så våra veck in mot mitten är ju då 10 cm. Se till att sömmen på tuben hamnar mitt på baksidan.

Botten

Vik in ca 5 cm mot insidan på tubens i dess nedre kant. Vik sedan hela tuben så som bilden visar, 15 cm.

Bottenvikning

Fortsätt att vika enligt bilden och ha en uppsprättat papperspåsen från mataffären som en ”förebild”.

Ta bort vikning

I detta läget (förra bilden) så viker du nu upp den första 5 cm-vikningen så att botten lägger sig som denna bilden visar.

Invikning

Vik nu in botten från de båda långa kanterna mot mitten, där den 45 grader sneda vikningen slutar. Tejpa på plats med dubbelhäftande tejp här och även under de sneda vikningarna.

Förstärk botten

Genom att sy förstärkande sömmar i botten där tejperna håller den på plats, så blir botten tålig för tyngd.

Sidovikningar

Sy eventuellt några stygn i kassens ovankant, där vikningarna skall vara, detta gör det lättare att vika kassen.

Handtag

Vi gjorde handtag av 25 mm breda läderremmar. Vill du göra ett billigare alternativ, så kan du göra dem av dubbelvikt vaxdukstyg som du har över. Skär/klipp till remmarna, ca 30 cm långa. Om du vill rundar du till kortsidorna och färgar in kanterna på remmarna med brun narvsvärta. Mät ut vart skruvnitarna skall sitta. Vi satte dem centrerade på remmen 2 och 4 cm in på remmen. Gör hål med en håltång.

Sätt fast handtagen

Mät ut vart handtagen skall sitta på kassen. Gör hål med en håltång 2 cm in från kanten. Sätt i skruvniten. Håll fast remmen så att den sitter rakt och gör ett hål med håltången där den skall vara. Sätt i även denna skruvnit. Om du vill öka på tjockleken på påsen kan du sätta en liten bit läderrem på insidan också.


Trustpilot