Accessoarer av vävda band

Allmogeband, dräktband och linneband…du hittar många fina vävda band på Slöjd-Detaljer som du kan ha till inredning, dekorationer och även använda när du skall dekorera kläder och skapa accessoarer. Här visar vi hur du gör armband och ett knytskärp.

Klipp till

Klipp till ett skinnband till ett armband, som går lite i omlott (lägg till 3 cm) runt handleden. Klipp till ett vävt band som är dubbel så långt som skinnbandet + 1 cm till. Klipp till ett Vliesofix-band som är lika långt som allmogebandet.

Pressa och klipp

Pressa på Vliesofix på allmogebandets baksida. Dra loss skydds-pappret och pressa fast det vävda bandet på skinnbandet, 1-2 mm från ena långa kanten. Se till att skinnbandet hamnar centrerat under allmogebandet. Lägg emellan ett papper, som skyddar lädret från värmen. Klipp skinnbandet så att du får lika bred skinnband på denna långsida av allmogebandet. Vänd allt och pressa fast allmogebandet på skinnbandets baksida

Lås

Sy fast små tryckknappar på armbandets ändar.

Knytskärp

Detta lite bredare vävda bandet kallas även för dräktband. Du kan genom att göra iordning ändarna använda det som ett fint knytskärp. Mät ut hur långt du vill ha ditt knytskärp och lägg till 20 cm till ”tofsar”. Sy i en rynktråd cirka 10 cm in från varje ände. Rattla upp inslagstråden upp till rynktrådarna, så att det bara blir kvar varptrådarna.

Skinndetalj

Använd den bortklippta biten av skinnbandet och sätt en lädertejp på dess baksida. Placera det över rynktråden och låt gå ett par varv runt här, klipp av.


Trustpilot