Tallrikshylla till hemmet

Att snickra en vacker tallrikshylla av list och halvstavar i furu är en fantastisk upplevelse. Genom att förvandla dessa enkla material till en praktisk och stilren tallrikshylla, uppnår man inte bara en känsla av stolthet över sitt hantverk, utan får också möjlighet att njuta av den genuina känslan av skapande och träets naturliga skönhet.

Nedladdningar

Såga och slipa

Såga och slipa alla delar enligt mått på ritningen:

1. Såga 2 stycken furulister på 84,5 cm och 3 stycken på 57 cm från den bredare furulisten (15x69).
2. Såga 2 stycken 57 cm långa lister från en tunnare furulist (15x43).
3. Såga en rundad form på de två långa sidostyckena. Mät 10 cm upp från varje kant och dra en linje.
4. Borra två hål på de markerade punkterna där skruvarna ska fästas i hyllplanet.
5. Mät ut mitten mellan dessa markeringar och borra hål för det mittersta hyllplanet.

Vi har valt denna storlek på hylla efter halvstaven som är 60cm. Det går även att anpassa måtten och snickra sin hylla efter rummet och väggen där hyllan ska sitta och till en bredare hylla kan en tunn list användas istället för halvstaven.

Skruva fast

Gör en försänkning i alla borrade hål för ett snyggare resultat. Skruva fast alla hyllplanen.
Den något tunnare listen (15x43) skruvas fast med en skruv från var sida i ett förborrat hål. Alla lister kan fästas med ett trälim innan de skruvas fast.

Halvstav

1. Limma fast halvstavarna på de avsedda platserna, (Bestäm mått utefter vad som ska stå i hyllan) och använd en tving för att spänna fast dem ordentligt under torkningen.
2. Förborra små hål på lämpliga ställen för att undvika att träet spricker när du spikar. Använd sedan små spikar för att förstärka fästet mellan delarna.
3. När konstruktionen är stabil och limmet har torkat, måla hela hyllan i en fin färg som passar din inredning och personliga smak.
4. För att hänga upp hyllan kan beslag fästas baktill på hyllan eller så kan hyllan skruvas fast på väggen genom förborrade hål i den tunnare listen.


Trustpilot