Tie-dye tekniker med Textil Silk

Här visar vi tre färgsprakande t-shirts gjorda på tre olika sätt med Textil Silk.

Tvätta och blöt

Tvätta plagget så att ev. kemikalier försvinner från tyget. Innan färgning blöter du hela t-shirten, detta för att färgen sedan ska kunna dra sig vidare in i tyget. Till den ”randiga” veckar du hela t-shirten med dragspelsvikning från sidan till den andra sidan. Sätt fast gummiband med jämna mellanrum. Ju hårdare du sätter gummibanden desto mer vita partier blir kvar.

Färga

Blanda ut färgen med lika del vatten, (de mörkare kulörerna lite mer vatten, 70/30, de ljusare 50/50) Använd pipett och droppa på färgen och låt suga in i tyget. Rulla in hela ”rullen i plast och låt dra ett par timmar. Använd plast som underlag och papper som suger upp överskottsfärg.

Snurra

Använd en gaffel och snurra ihop t-shirten.

Färga med pipett

Fäst den snurrade t-shirten med 4 gummiband tvärs över. Blanda till 6 färger och droppa med pipett, vänd och färga från baksidan också. Använd papper under och byt flera gånger för att undvika att pölar av färg hamnar på fel ställen. Lägg i plastpåse och låt dra ett ar timmar.

Båge

Vik t-shirten på mitten, rita en halv båge och dra ihop tyget i den ritade bågen, fäst med några gummiband.

Regnbågefärg

Färga in på samma sätt som de tidigare genom att droppa färg på tyget. Färgen kommer att dra och sprida sig en bit i tyget så blir det vita parti emellan färger du vill ska gå ihop så kommer de dra sig ihop efter ett tag. Låt dra i en plastpåse. När t-shirten har legat i plast ett par timmar tar du ut den, avlägsnar gummibanden och låter den torka torrt på plan yta. Hängtorka ej, då drar sig färgerna nedåt. (En fördel under torkningen är att lägga den på ett nät eller annat luftigt underlag.)


Trustpilot