Smyckesfat i lufttorkande lera

Forma enkla smyckesskålar/fat i lera och dekorera ett enkelt ansiktsmönster av rullade korvar i lera. Använd keramiklera och bränn de färdiga skålarna i keramikugn eller gör som vi, använd en lufttorkande lera.

Kavla

Kavla ut en bit lera till en lagom tjocklek (6-10mm) För att få leran jämntjock rekommenderas att lägga en trälist eller ett par böcker vid båda sidor om leran och låta kavelns ändar ligga mot dessa när du kavlar leran som ligger i mitten. Skär sedan med en kniv ut den form på fat/skål du vill ha. Rulla en jämntjock korv av lera som du fäster som en kant runtom. Rispa upp leran och fukta med vatten så att lerkorven fäster mot den kavlade leran.

Forma ansikte

Rulla korvar och fäst på leran på samma sätt som kantkorven. Använd kniv till att rispa upp lerytan, vatten och modelleringsverktyg till att jämna till och trycka samman skarvarna. Det är också bra att använda en pensel med vatten till att mjuka upp och foga ihop skarvarna.

Rund skål

För att göra en rundad skål kavlar du en bit lera, skär ut en rund form och lägger ner i en djup tallrik med en bit bomullstyg emellan. Leran fastnar lätt i tallriken, därför är det bra att ha ett tyg emellan så att du lätt får upp skålen. Dekorera denna på samma sätt medan den ligger kvar i tallriken, låt den torka långsamt men tillräckligt för att den ska vara stadig innan du tar ur den. Låt leran torka långsamt för att undvika sprickor. Slipa vassa kanter och torka med fuktad svamp. För en tåligare yta kan den torkade leran lackas med ett hobbylack.


Trustpilot