Servetthållare till sommarens dukning

En lätt vindpust kan snabbt skapa oordning på det fint dukade bordet. Tillverka en fin hållare som håller servetterna på plats.

Kavla och skär ut

Kavla ut två paket lera till en ca: 2 cm tjock avlång bit, tillräckligt lång och bred för att kunna skära ut fisken. Lägg mallen ovanpå och skär ut med en vass kniv. Skär ut två runda hål som är en cm större i diameter än de rundstavar du tänkt använda i plattan. Tryck och rista in fina mönster i fisken med hjälp av en toarulle, kniv eller modelleringsverktyg. Viktigt! Gör färdigt fisken och låt den torka innan du borrar hål i träplattan, leran krymper och då ändras måttet mellan hålen något.

Såga, måla och borra

Såga ut en 40x25 cm stor platta ur mdf (12 mm), grundmåla i en ljus färg och spraya sedan med en granitfärg ovanpå. Mät sedan ut avståndet mellan hålen eller lägg fisken ovanpå och gör en markering i hålen. Borra sedan ner en bit i plattan och limma fast rundstaven som du sågat till en lagom längd, förslagsvis 100-150 mm.

Guldfärg

Fyll i de ristade mönstren med en guldfärg, torka av överflödig färg med en fuktad svamp. Slipa ev bort ojämnheter och överflödig färg med ett fint slippapper. Det går även att lacka eller måla fisken med vattenburen färg och lack.


Trustpilot