Regnbågar av rep och broderigarn

Efter regn kommer solsken…och kanske också en regnbåge. Regnbågar har ett starkt symbolvärde, som man gärna för in i olika sammanhang. Den hör även sommaren till, då den visar sig efter ett härligt sommarregn. Skapa din egen regnbåge av några bitar rep och lite broderigarn, här visar vi hur du gör.

Klipp till repet

Börja med att sätta maskeringstejp på repets ände. Böj till repet för regnbågens innersta båge. Sätt nu en maskeringstejp där den första biten rep skall klippas av. Sätt ytterligare en bit tejp precis intill. Klipp emellan tejpbitarna. Upprepa tills du har så många bitar du vill ha. Mät noga hur långa dina bitar skall vara genom att lägga dem i en bågform efter varandra.

Tvinna

Nu är det dags att börja tvinna broderigarn. Välj ut en färgpalett som passar dig. Limma fast garnet vid början på din rep-bit och börja tvinna. Det går åt cirka 4 meter av detta garn för att tvinna cirka 8 cm runt ett 10 mm tjockt rep.

Avslut

Avsluta genom att med en nål sticka tillbaka garnet under tvinningen och klippa av.

Ihopsättning

Placera bågarna i varandra och pressa ihop bågarna till den form du vill ha dem. Vänd baksidan uppåt och lägg strängar med smältlim mellan bågarna. Detta är det snabbaste sättet att sätta ihop de olika delarna, men det fungerar bara när baksidan inte skall synas.

Snygg baksida

Genom att sy ihop bågarna med osynlig nylontråd på baksidan, så blir baksidan mycket snyggare. Det vill man ju, speciellt om du skall hänga upp din regnbåge. Använd en smal nål och du kan även behöva trycka och dra ut nålen med en tång, det är trögt att få igenom nålen genom repen.

Kamma fransen

Ta bort tejpen från repens ändar. Tvinna upp repen så mycket som möjligt och börja sedan att kamma igenom fransen med en borste, karda eller liknande.

Klipp fransen

När du kammat fransen jämn, så klipper du av den i önskad längd. Använd en lång, skarp sax, typ skräddarsax. Om du vill fortsätter du att dekorera din regnbåge med band, upphängningsögla, pärlor etc.


Trustpilot