Måla med sommarens blad

Skapa fantastiska mönster med avtryck från sommarens blad. Här har vi valt att göra en tavla att hänga på väggen, men samma teknik kan användas på till exempel trä och textil. Anpassa typ av färg efter underlag.

Första lagret blad

Börja med att måla ett canvasark, pannå eller målarduk med svart akrylfärg, låt torka. Måla ett blad med en ljus, opak färg. Lägg bladet med färgen ned mot den svarta ytan. Pressa bladet mot ytan med hjälp av ett skyddspapper och en gummivals. Täck ytan med blad-tryck. Vi använde oss av oxelträdets blad, de är väldigt tåliga. Vi kunde använda ett och samma blad till hela ytan och bytte mellan de olika lagren. Låt torka.

Lasering

Täck nu hela ytan med en grön, transparent färg. Du kan blanda färgen med lite vatten för ett tunnare lager. Vi valde den gröna nyansen phtatalo green.

Flera lager

Jobba vidare, lager på lager. Du kan för att få väldigt ljusa löv jobba med vit opak färg som du i nästa lager laserar med önskad transparent färg. Arbeta också med olika färger som du bara lägger på bladen.

Sista lagret

När du bestämt dig för att du är klar med sista lagret och det har torkat, så kan du lägga skuggor på två sidor av bladen i det sista lagret. Var noga med att lägga skuggorna på samma sidor på alla bladen. Vi använde en svart ink, utspädd med lite vatten.

3D-lack

Som ett sista steg la vi på ett 3D-lack på bladen i översta lagret. Du kan även lägga på detta lack i små prickar, som ser ut som vattendroppar.

Montering

Om du har målat din tavla på ett canvasark, kan du montera det på en tjock pärmpapp eller en HDF-skiva. Om du väljer pappen, så kan du använda ett spraylim, men om du väljer en skiva av träfiber, kan du använda ett bokbinderilim. Pressa ihop ytorna och håll det under press medan det torkar.

Ram

Om du inte har en ram som passar kan du göra en själv av en ramlist. Såga till ramlist med en geringssåg. Hörnen skall sågas med 45 graders vinkling.

Räkna ut hur mycket ramlist du behöver så här: Bildens mått + ramlistens bredd x 8 = total åtgång av ramlisten.

Exempel bildmått 300 x 380 mm och ramlistens bredd 20 mm. 300 + 300 + 380 + 380 + 20x8 = 1520 mm. Räkna dessutom med cirka 10% för spill eftersom man måste gera varje ramsida för sig.

Markera på ramlisten bildmåttets längsta mått. Gör markeringen i ramlistens falsning, alltså där bilden kommer att ligga, (se röd pil i bilden). Med en smygvinkel som stöd, gör du nu en markeringslinje i 45 graders vinkel. Såga i linjen, använd en geringssåg.

Limma

När du sågat till hörnen, så slipar du till de sågade ytorna något. Om ramen skall betsas görs det innan du limmar ihop bitarna, målar du med en täckande färg gör du detta som ett sista steg.
Lägg två sågade lister i en hörnspännare. Lägg på lim på båda ytorna och pressa ihop. Ta bort spännaren när limmet torkat. Limma de övriga hörnen. Slipa till så att hörnet blir snyggt och prydligt.


Trustpilot