Bygg ett insektshotell

Nu är det hög tid att ta hand om våra små insekter. De är enormt viktiga för pollinationen så hjälp de små genom att bygga ett eget insektshotell där de kan bo. Läs på om olika arter, hur och i vilka material de trivs bäst i och anpassa ditt hotell efter detta.

Limma, mät och såga

Börja med att limma ihop 2 furulister mot varandra, sida mot sida för att få ett tillräckligt djup på hotellet. Såga sedan ut delarna enligt måtten på mallen och limma samman alla delar. Observera att vi på båda gavlar har sågat en lutning på 45 grader så att taket ligger fint mot gavlarna. Vi har betsat med en bets för att få en fin naturlig känsla på trät.

Fyll

Fyll varje rum med de material du önskar. Här har vi använt kottar, terrakottakrukor, halm och rundstav i ask. I rundstaven har vi borrat 3-12 mm stora hål minst 10 cm in.

Nät

Pressa in materialet så att det sitter hårt och stadigt, häfta fast en bit hönsnät över den nedre delen av hotellet för att hålla allt på plats och skydda insekterna mot möss och fåglar.
Rundstaven har vi limmat fast med ett trälim för utomhusbruk. Låt sedan ditt hotell stå på en torr plats med skydd från vind och stark sol.


Trustpilot