Bricka med pressade sommarblommor

Att skapa en vacker bricka med torkade, pressade sommarblommor är ett underbart och kreativt projekt. Det är en fantastisk möjlighet att föreviga naturens färgprakt och skapa ett unikt konstverk som kan pryda ditt hem. Gå ut i trädgården, parken eller närliggande fält och leta efter blommor som fångar din uppmärksamhet. Välj blommor med olika färger, storlekar och texturer för att skapa en intressant kontrast på din bricka.

Såga

Bestäm hur stor bricka du vill sätta ihop. Vi hade en spillbit av en MDF-skiva på cirka 37x40 cm, denna använder vi som botten. Såga till bitar av furulist, till brickans kanter. Vi använde en list i storleken 8x43 mm. Såga till furulisten utifrån din storlek på botten och lägg till 8 mm (tjockleken på listen) till varje del.

Limma, täta och måla

Börja med att limma fast en list, låt de 8 mm extra, gå ut från botten på ena sidan. Limma nu fast den andra listen, lägg lim på både bottens kant och listen. Lägg även lim på listens sågade kant, som går emot den första listen. Jobba dig hela vägen runt och låt limmet torka ordentligt. Eftersom vi skall lägga i resin i brickan som ett sista steg, kan det vara en god idé att täta springan mellan list och botten med silikon. Måla brickan i önskad färg.

Limma pressade blommor

Här visar vi hur du torkar och pressar blommor. Plocka fram dina blommor som du vill lägga på din bricka. Placera dem där du vill ha dem, använd en pincett. Ta fram ett matt decoupagelack, lyft på blomman, pensla på lack och pressa sedan blomman ner i detta. Var sparsam med lacket och använd en torr stöpplare när du pressar blomman mot den lackade ytan. Låt torka ordentligt.

Resin

Om du vill få din bricka riktigt tålig och exklusiv är det en god idé att lägga på ett lager resin. Innan du lägger på resin måste du lacka dina blommor med ett akryl-lack. Lättast är att spraylacka, då behöver du inte in och röra blommorna. När spraylacket har torkat ordentligt, så kan du blanda till ditt resin. Vi gjorde en omgång med 60 ml härdare och 120 ml resin och det blev alldeles lagom till denna bricka. Häll på resinet på brickan och tippa och vänd på brickan tills hela brickan är täckt. Placera brickan helt vågrätt på en bordsyta, ta bort eventuella luftbubblor, genom att peta på dem med en spatel eller slå med brickan mot underlaget. Placera en huv ovanpå brickan under torktiden på cirka 24 timmar. Nu är din bricka klar!


Trustpilot