Vaser i keramik

Kavla och bygg fina vaser i lergodslera. Du kan skapa mönster och strukturer genom att kavla in växter och rista i leran. Med en fin glasyr så framträder mönstret mycket vackert.

Kavla in växter

Kavla ut en platta som har en tjocklek på en centimeter, lägg på växter och kavla in i leran och ta bort dem. Det gör ingenting om det blir kvar någon bladrest i leran, den brinner upp i den första bränningen. Mät och skär ut en rektangulär bit.

Bygg ihop

Kavla ut en bottenplatta och rista lite lätt med kniv och fukta med vatten eller lerslicker. Rista även på kanten av den större kavlade delen och sätt samman till en cylinder. Använd kniv och modelleringspinne för att göra skarvarna fina och så osynliga som möjligt.
(Lerslicker: Lera utblandad med vatten till en grötig massa, fungerar som ”lim” när man fogar samman delar. Lättast att göra lerslicker är att krossa torr lera och hälla på lite vatten och röra ihop till en slät gröt.)

Rista mönster

Vill du göra ett ristat mönster så låter du leran torka en aning, det perfekta stadiet till att rista är när leran är s.k. läderhård. Låt sedan din vas torka långsamt för att inte spricka och när den är helt torr ska den brännas i ugn i 900 grader (skröjbränning).

Glasering

Glasera din vas genom att antingen pensla på glasyren eller genom att blanda ut glasyren med vatten och hälla i och ur och utanpå. Lagom konsistens på glasyren är som grädde eller tunn filmjölk om man vill hälla. Torka noggrant av botten fån glasyr och bränn i 1020 graders glasyrbränning.