Enkel tygkasse

Sy egna kassar att ta med när du handlar, dessa kassar är lätta att sy och använder du ett kraftigt bomullstyg så håller de länge, länge. De tål att tvättas och du gör samtidigt en insats för miljön eftersom du inte behöver köpa plastpåsar i affären. Du kan med fördel sy av något gammalt tyg du har hemma eller köpt på loppis. Mönstret är enkelt och går att ändra genom att lägga till eller att dra bort några cm.

Klipp ut tyg

Klipp ut tyget med de mått som bilden visar, klipp ut två stycken likadana bitar. Klipp även ut två remsor som ska bli bärhandtag.

Sy sidor och botten

Lägg delarna räta mot räta. Sy ihop sidorna och botten med en cm sömsmån.

Sy bottens sidor

Nåla ihop de öppna kvadraterna mot varandra och sy ihop med en cm sömsmån.

Kanter mot varandra

Så här ser det ut när du nålat samman och ska sy ihop.

Bärhandtag

Remsorna viker du långsidorna mot varandra och stryker på med ett strykjärn, vik upp och vik sedan båda kanterna mot mitten och stryk med strykjärnet ovanpå, lägg sedan ihop genom att vika mittenvikningen igen. Sy ihop med en söm ca 3mm in från kanten, gör så på båda sidor så blir handtaget stadigt och snyggt.

Vik kant och sy fast handtag

Vik ned 3-5cm kant upptill på väskan, vik ned på avigsidan och stryk med strykjärn, stick in handtagen som bilden visar ca 11cm in från sidosömmarna, nåla fast och sy en söm längs med hela kanten.

Sy dekorsöm

Vik sedan handtagen uppåt och sy ytterligare en söm fast nu längst med hela överkanten. Nu är väskan klar för att användas. Vill man ha en liten lyxigare väska kan man klippa ut två lika delar i ett tunnare tyg och sy ihop till ett foder på väskan. Då viker du en kant på foderväskans tyg, nålar och syr fast samtidigt som du syr den sista sömmen i ovankant.


Trustpilot