Adventskalender i makramé

Nu är det dags att skapa årets adventskalender. Vi tar de enkla materialen - makramésnöre och rundstav - och förvandlar dem till något enastående. Fyll påsarna med en överraskning för varje dag. Det kan vara en kärleksfullt handskriven lapp, en liten gåva eller kanske en godis.

Träring och rundstavar

Använd en träring för att hänga upp din adventskalender. Börja med att sätta fast 2 stycken snören i ringen med knuten ”lärkhuvud”. Snörena skall vara 6,5 meter långa och skall knytas fast i ringen på mitten. Såga till 2 stycken rundstavar till längderna 20, 30, 40 och 50 cm. Slipa de sågade ytorna något.

Halvslag

Nu skall du göra alternerade halvslag. Hur du gör ett halvslag, lär du dig här: Spänn eller häng ringen i något, så att du alltid kan hålla snöret du slår halvslaget runt om spänt. Gör första halvslaget runt det högra snöret.

Alternerade halvslag

Gör det andra halvslaget med det vänstra snöret som ”kalv”. Fortsätt att göra halvslag på detta sätt tills din knutna längd är cirka 10 cm. Se till att det är lika många knutar på båda snörena.

Dubbelt halvslag

Nu skall du sätta fast först rundstaven, som är 20 cm lång. Med alla fyra snörena, gör du nu dubbla halvslag, från vänster åt höger. På bilden så ser du att vi gjort ett halvslag…

Fortsättning

…och så här ser det ut när du gjort det andra halvslaget i det ”dubbla halvslaget”. Gör 10-15 cm alternerade halvslag, som tidigare. Sätt fast nästa rundstav, som första osv.

Avslutning

När du satt fast den längsta rundstaven med dubbla halvslag, så är det dags att avsluta snörena. Vik snöret uppåt, så att det bildas en cirka 10 cm stor ögla. Snurra snöret runt om och sedan snöret ände genom öglan. Dra i snöret ovanför ”snurren”, uppåt, tills öglan försvinner in i snurren. Klipp av snöret direkt eller med en liten bit kvar, som du kan tvinna upp. Gör samma sak på alla fyra snörena. Häng upp din kalender på väggen och häng nu i paket och påsar för varje dag.


Trustpilot