Punch Needle

När du skall jobba med en Punch Needle, så är det viktigaste hur väven, garnet och nålen passar ihop. Garnet måste löpa fritt i nålen, men ”fastna” i väven, när det trycks ner fram och tillbaka i samma ”hål” i väven. Väven måste vara tillräckligt mjuk och trådarna i väven måste flytta på sig, när man trycker ner nålen. Här har vi tagit fram fyra olika kombinationer, som vi prövat ut för dig.

Fint broderi

Här har vi spänt upp ett linnetyg i en broderibåge. Vi trädde den tunna Punch Needle med DMC broderigarn. I förpackningen till nålen hittar du en beskrivning på hur du trär nålen. Vi målade ut ett mönster på den uppspända väven och valde att få de plana stygnen på framsidorna och öglorna bildas då på baksidan.

Större broderi

Här har vi spänt upp en så kallad Monk Cloth (grov)  i en broderibåge. Vi har trätt i ett garn som heter Molly, men det fugerar också fint med garnet Jette. Nålen är den grova varianten. Vi målade ut ett mönster på den uppspända väven och valde även här att få de plana stygnen på framsidorna och öglorna bildas då på baksidan.

Färdig tavla

Varför inte spänna upp ett tyg i en ”färdig” ram? Här spände vi upp ett Monks cloth väv (4061-0000) i en flexiram, vilket fungerade väldigt bra. Mönstret ritades på baksidan och broderades härifrån. Det ska likna ett djurmönster i svart och senapsfärgat. Bottenfärgen blir en rosa nyans, som man kan välja om man vill göra från samma sida eller skifta. Vi använde den tunnare nålen och garnet heter Moshi.

Kuddfodral

Här har vi precis påbörjat ett lite större projekt, ett kuddfodral, som skall bli 40x40 cm. Börja med att plocka fram en målarduk i måttet 50x50 cm. Skär bort själva målarduken, med en kniv. Spänn upp en väv med hjälp av en häftpistol, se till att sträcka ordentligt och jämnt. Rita upp ett mönster på väven. Vi gjorde ett rutigt mönster. Väven är den finare varianten av Monk Cloth, garnet är Soft Cotton och vi arbetade med den grova nålen. När du är klar med broderiet, så är det bara att klippa bort väven från ramen, vändsy den med en lika stor del och fylla med en innerkudde.


Trustpilot