Fönsterskydd av rottingväv

Rottingväven ser man allt mer i inredningsmagasinen. Inte bara som elementskydd som var så populärt förr utan vi hittar nu många andra användningsområden för den. Här har vi snickrat ihop ett litet insyns/solskydd till fönsterbänken.

Såga

Välj vilken dimension du vill ha på dina ramar. Vi valde furulist i15x21 mm. Bestäm storleken på dina ramar. Yttermåttet på våra ramar är 20x30 cm (innermått 16x26 cm) Såga till bitar i list med 45 graders vinkel, 6 st 20 cm långa och 6 st 30 cm långa. Använd en geringslåda och en japansk handsåg eller en geringssåg. Slipa till snitten något om det behövs.

Sätt ihop ramar

Använd en hörnspännare och lägg lite trälim på en av träsnitten och sätt fast en lång och en kort list i hörnspännaren. Låt limmet torka ordentligt. Gör likadant med alla lister och sätt sedan ihop listhörnen två och två till tre ramar, använd givetvis hörnspännaren här också.

Rottingväv

På tre av de sex ramarna fasar du bort lite av listens tjocklek i innerkanterna på ramarna, 3 mm djupt och 7 mm in. Använd ett stämjärn. Klipp till tre stycken bitar av rottingväv, ca 15 mm större på båda håll än ramarnas innermått. (ca 175 x 273 mm). Är de väldigt stela och vill rulla ihop sig, kan du lägga dem i ljummet vatten i en timme eller två. Sätt fast rottingväven i ramarna med hjälp av en häftpistol. Se till att häftklammrarna går ner ordentligt. Limma fast de tre ”tomma” ramarna ovanpå ramarna med rottingväv. Var noga så att ytterkanterna på ramarna blir helt jämna.

Gångjärn

Skruva fast gångjärn (25x20 mm), så att du kan vika din fönsterskärm, så som bilden visar (som ett dragspel)


Trustpilot