Käpphäst

Sy en egen käpphäst, här visar vi hur du kan sy en häst, en unicorn och en zebra!

Nedladdningar

Klipp ut

Mönstret skrivs ut på två A3 ark, vill du ha en mindre storlek så förminska mönstret något. Klipp ut tyg enligt mönsterdelarna, lägg till en cm sömsmån. Du behöver ca: 60x60 cm dubbelvikt tyg. Lägg garn till manen mot rätsidan av tyget och nåla samman.

Sy

Sy samman försiktigt, klipp bort lite överflödigt garn, vräng rätt tyget.

Stoppning

Fyll hästhuvudet med polyestervadd, forma huvudet genom att stoppa in lite mer vadd vid kinderna, se till så att det blir jämnt fyllt på båda sidor av huvudet. Det behövs minst 300g polyestervadd, vill man fylla den riktigt hårt behövs det mer. Jämna även till manen med sax.

Sy öron

Sy ihop örondelarna, fyll med vadd och handsy ihop öppningen.

Sy fast öronen

Sy fast öronen på huvudet för hand.

Ögon

Klipp ut ögon i svart filt, limma på en vit filtprick och limma fast på huvudet.

Käpp

För in rundstaven i mitten av halsen och upp mot öronen. Vi har använt en rundstav som är 19 mm i diameter. Dra ihop tyget mot staven och knyt fast med ett snöre riktigt hårt, du kan också limma fast lite med smältlim.

Limma fast

Sy en liten kanallängd av en bit tyg, ca: 20-30 cm lång och 8cm bred. Använd den till att limma fast runt staven några varv och mot tyget.

Träns

Till ett träns behöver du 2-2,5 meter läderrem. Vi har använt en rem som är 15 mm bred och fäst delarna med skruvnit. Du kan också använda olika band och limma eller sy ihop delarna.

Sätt ihop

Sätt ihop alla delar med skruvnit efter att du gjort hål med en håltång, den långa remmen bör vara 70-100 cm lång.

Horn

Vill du göra en unicorn så kan du göra ett horn av vårt lamétyg. Klipp ut och sy ihop en konformad strut som du fyller med vadd. Lamétyg syr du bäst ihop för hand. Linda fast en färgad resårsnodd och fäst med nål och tråd. Sy sedan fast den för hand i pannan på din unicorn.

Träns

Ett alternativ på träns du kan göra är att limma band i metallringar och även använda små karbinhakar till den långa delen att hålla i.

Unicorn

Övriga material vi har använt till att göra en unicorn: Fleece 9986, Filt 3380, lamétyg 8242, resår 3005, Molly akrylgarn 8462, spännen 7672, bommulsband 5682 och lite pappersblommor.


Trustpilot