Vas med betongfärg

13 mars, 2019

En gammal vas från det glättiga 80-talet får åka tidsmaskin in i 2010-talet. Med några lager färg förvandlas vasen från rosa, glansigt 80-tal till rå betong. Återvunnen, återanvänd men med en helt ny look. Så rätt. Och så lätt!

Den gamla vasen från 80-talet upphittad längst in i förrådet har en väldigt fin form. Men färgen? Den högblanka rosa glasyren passade visserligen utmärkt ihop med 80-talets tredelade planscher på golfbollar som krossade glas i slowmotion. Men idag? Har man varit med när det begav sig känns den hopplöst tidstypisk. Men med en liten makeover så hamnar vasen i 2010-talet, med de ruffa, grå betongytorna som vi säkerligen kommer att le överseende åt om tio år… Men nu är nu och vasen kommer passa utmärkt till vårens blommande kvistar.

Eftersom den här vasen har en så blank yta törs jag inte måla den direkt med betongfärg, eftersom jag är osäker på hur bra den kommer att fästa. Istället grundar jag med en primer i sprayform. Men först - för att försöka rugga upp ytan så mycket som är möjligt samt att vara säker på att allt smuts och fett är borta - diskar jag den noggrant och slipar sedan med våtslippapper. Våtslippapret kan man slipa glas och porslin med, riktigt hårda ytor, och man kan med fördel göra det under rinnande vatten.

Torka av vasen ordentligt och spraya sedan med primern. Den fäster på både glas och porslin och är perfekt att grunda med. Låt primern torka i ett dygn innan du fortsätter med betongfärgen.

Betongfärgen ger en helmatt yta med struktur, men för att slippa några synliga penseldrag är det bättre att lägga på den med svamp. En klassisk tvättsvamp som har lite ojämnheter i sin struktur är perfekt att använda. Svampa på hela ytan och låt färgen torka ytterligare ett dygn innan du fyller vasen med vatten och blommande kvistar. 

 Trustpilot