Trådgalge med fastsydda lavendelpåsar

11 juli, 2018

Doften av lavendel i garderoben är inte bara frisk och härlig. Den håller även ohyran borta från kläderna. Därför har lavendelpåsar används i klädkammare ända sedan den viktorianska eran och är lika användbara än idag. En trådgalge av gammal modell med mönstersydd lavendelpåse är lika dekorativ som väldoftande och får gärna hänga främst.

Så här års ligger lavendeldoften tung över de blå vajande lavendelfälten i södra Frankrike. Snart är det dags för skörd. Och även på våra breddgrader likaså. Har man ingen egen lavendel att skörda och torka kan man köpa påsar med torkad lavendel, perfekt för traditionella lavendelpåsar att stoppa mellan plaggen på garderobshyllorna. 

Den här galgen med fastsydd lavendelpåse tillverkar du själv, helst av gamla textilier med broderade monogram.

Du behöver:

Rostfri ståltråd, 2 mm tjock
Spånskiva eller annan träskiva som lätt går att spika i, något större än en galge
Spik
Hammare
Multifunktionstång
Gamla handdukar eller servetter, helst med broderade monogram på
Sytråd i samma färg
Skräddarsax
Torkad lavendel
Tratt
Tillgång till symaskin

 

Gör så här:

Rita upp en galge i samma form som på bilden, använd en annan galge som mall för ungefärlig storlek. Rita upp formen på en spånskiva och spika sedan ned spikar att böja efter. Spika inte ned spikarna helt, utan lämna ett par centimeter kvar och klipp av spikhuvudena så att det lätt går att lyfta av galgen. Tänk också på att låta hängarkroken vara utanför mönsterplattan så att det går att tvinna ändarna på tråden där medan resten av galgen sitter kvar på plattan.

Böj till galgen, tvinna ihop ändarna och böj till en hängkrok av den tvinnade tråden. Klipp av ändarna.

Rita av överdelen av galgen mot tyget med en kritpenna och klipp ut två delar med en dubbelvikt kant nedtill. Sy ihop påsarna med sick-sack, men lämna en liten bit öppen. Fyll dem (inte jättefulla) med torkade lavendelblommor och sy ihop.

Lägg påsarna med rätsidorna mot varandra och sy ihop dem. Lämna ett par centimeter upptill för galgens krok. Vänd påsen rätt och trä på plats.Trustpilot