Tips och tekniker med Distress Oxide

Distress Oxide är en unik kombination av pigment- och dye ink som reagerar på vatten och ger då ett oxiderat resultat. Spraya, droppa eller blanda med vatten för olika effekter. Torka gärna med en embossingfön emellan lagren av färg och vatten läggs på, för unika lager-på-lager effekter. Distress Oxide blir något opak då den torkar, detta gör den även lämplig till mörkare underlag. Här nedan visar vi några roliga effekter och tekniker man kan få fram med denna härliga dyna.

Lägg färg på plastyta

Dra med dynan över en akrylkloss, bakplåtsplast eller ”craft sheets” så att det lägger sig färg därpå. Spraya på med vatten.

Lägg pappret i färgen

Lägg ner ditt papper i färgen, dutta eller dra och lyft sedan. Torka färgen med en embossingfön.

Penselskvätt

Blanda en färg i taget på en plast med vatten. Fånga upp den lösa färgen med en pensel och skvätt över ditt papper. Jobba i flera lager och torka med fön emellan.

Mörkt underlag

Här ser du hur vi lagt på Distress Oxide på en kraftpappersetikett. Färgerna blir annorlunda på mörkt underlag och oxideringen kommer fram på ett tydligare sätt. I bakgrunden ser du samma kulörer på det ljusa pappret. (worn lipstick, wilted violet, cracked pistashio).

Infärgningsverktyg

Med hjälp av ett infärgningsverktyg med skumplastdyna lägger du på färgen från dynan och får ett härligt mjukt utseende. Tryck verktyget mot den färgade dynan och sedan mot pappret med roterande rörelse. Skarvarna är lätta att få mjuka genom att jobba lite mer över dessa. Använd en skumplastkudde till varje färg.

Lyft färg med vatten

Fortsätt att skvätta färg och torka. Du kan även lyfta bort färg med hjälp av vatten. Skvätt eller spraya på vatten, låt ”dra” en liten stund, för att sedan pressa på ett sugande papper, så som hushållspapper, då följer en del av färgen med upp och lämnar ett ljusare märke efter sig. Du kan även sprayfukta en schablons baksida, lägga schablonens blöta ytan mot ditt färgade papper, hushållspapper överst och sedan trycka till, väldigt effektfullt.