Rulltovning

Du kanske minns ett oandligt gnuggande, massor av vatten och såpa överallt. Att tova kan ju vara ett plaskblött och ansträngande projekt. Men det behöver egentligen inte vara det. Rulltovning är en teknik som gör tovningen betydligt enklare och mindre blöt. Men resultatet blir detsamma.

Vät ullen

Använd en gammal jalusi eller rullgardin i bambu. Lägg ullen i flera lager (5-7 st) med korsande fiberriktning, spraya på med vatten med några droppar diskmedel/såpa. Vattnet skall hålla en temperatur på ca 45-50 grader.

Forma ullen

Du kan klippa till en mall i reklamkartong eller plast på den formen du skall ha på ditt slutresultat. Vi ska göra en rund sittdyna. Lägg på mallen och försök att forma kanten på ullen genom att vika upp den mot mallen. Ta bort mallen och lägg emot på nytt ställe. Jobba dig runt hela ullen, så den får en fin rund form. Spraya på med såpvatten allt eftersom.

Rulla

Lägg på en bit tunn plast och sedan en lakarnsväv. Rulla ihop alltsammans och börja rulla. Rulla fram och tillbaka och pressa samtidigt mot underlaget. Med jämna mellanrum kan du rulla upp rullen, vända ett kvartsvarv på ditt arbete, för att sedan fortsätta att rulla. Verkar allt bli lite torrt fyller du på med såpvatten, varmt. Här gäller det att fortsätta tills man tycker att ullstycket är lagom tjockt och stadigt.