Fjädrar i metall, järntråd, trä och ReLeda

Gör något nytt och kul till påsk – tillverka egna fjädrar i olika material. Det kan vara som här i metall, järntråd, trä eller ReLeda. Kolla även in andra alternativ så som en virkad fjäder eller fjädrar av ull.

Metallfjädrar

Med en permanent penna, så ritar du konturen av en fjäder på en bit metallfolie (0,15 mm tjock). Du hittar en mall i pdf.en. Med hjälp av en plåtsax, så klipper du ut din fjäder. Var försiktig, så du inte skär dig på metallsnittet. Med ett präglingsverktyg kan du dra en mittlinje på fjädern och eventuellt lite linjer ut ifrån denna åt sidorna. Med en rundtång formar du till den övre ”pinnen” till en böj, så att du kan hänga upp fjädern i denna.

Fjädrar av järntråd

Knip av ca 1 meter av 0,7 mm tjock järntråd. Ta fram ett par små tänger, gärna en rundtång och en flacktång. Med hjälp av dessa formar du tråden efter skissen i pdf:en. När du kommit hela vägen runt, så tvinnar du tråden ordentligt runt början av tråden och kniper av den.

Fjäder av textilt trä

Klipp ut två fjädrar i textilt träfanér, limma ihop med den textila sidan mot mitten, använd spraylim. Du hittar förslag på mösnter i pdf:en. Lägg emellan en liten ögla av tunn metalltråd, för upphängning. Med hjälp av en glödritingspenna skapar du nu ett mönster på båda sidorna. Använd lägsta värmen och tunnaste spetsen.

Fjädrar i Releda

Klipp ut mallen från pdf:en, lägg den på Reledan och rita längst konturen med en tunn blyerts. Klipp ut med en sax för lite tjockare material. Klipp till en 50 cm lång bit seaminggarn. Lägg den som en ögla vid ”pinnen” och tvinna en av snörändarna runt pinnen och gör sedan en knut.