Julgranshängen med string art

String art är konsten att skapa motiv genom att trä en tråd mellan flera spikar, som har placerats på en bakgrund i en speciell form. Mönstren kan bli väldigt geometriska, men man kan även trä tråden på ett slumpmässigt sätt, för ett mer lekfullt uttryck. Här har vi gjort små söta hängen till julgranen, och varierat färg och tjocklek på tråden i de olika formerna.

Spika

Rita ut en kontur med en blyertspenna, som du sedan suddar bort. Slå i spikar med jämna mellanrum runt om konturen. Tycker du att det är svårt att få det jämnt, så kan du göra små markeringar, så du vet vart du skall placera spikarna.

Första tråden

Dela upp ett broderigarn, så att den blir så tjock du vill ha den. Knyt fast den runt en av spikarna. Börja snurra garnet runt spikarna, följ konturen. Vänd tillbaka och snurra tråden runt varje spik, så att garnet placeras, så som bilden visar.

Fyllning

Nu är det dags att fylla din form med trådar. Dra tråden mellan olika spikar, genom att snurra ett varv runt spiken och sedan dra den vidare till nästa. Försök att variera genom att dra tråden korta och långa sträckor, helt slumpartat. Sluta när du är nöjd med resultatet. Knyt fast tråden i sista spiken som du snurrar garnet runt.

Upphängning

Gör ett litet hål med en syl i träplattans övre kant och skruva i en liten skruvögla i hålet. Knyt i en ögla av broderigarnet för upphängning.