Garntomte

Här är en beskrivning på en klassisk garntomte. Den blir ca 9cm lång och till huvud har vi en träkula som är 15mm stor. Du kan byta ut färgerna på garnet till de färger du vill ha. Du kan också göra större eller mindre tomtar genom att förstora/förminska mallen, och samtidigt vira fler/färre varv med garn.

Gör så här

Klipp till en kartongbit med måtten 6,5x12 cm. Vira det grå garnet på kortsidan 10 varv, detta ska bli armar. Ta försiktigt av den virade härvan och knyt en bit rött garn runt om längst ut på var ände så att du får händer/vantar.

Gör så här

Vira sedan 12 varv på den långa sidan med grått garn, ta av försiktigt och knyt rött garn runt ändarna till fötter.

Gör så här

Vik sedan på mitten och stoppa emellan armarna, knyt en midja med ett par varv rött garn. När du gör en tomteflicka så hoppar du över att knyte fötter, då blir ändarna till klänning istället. Till en tomteflicka kan du också fläta tre vita garntrådar till en fläta.

Gör så här

Klipp ut en fyrkant i röd filt med måtten 6x6cm, klipp diagonalt och limma ihop till två luvor, jämna till kanten med sax.

Gör så här

Trä sedan en sytråd på en nål, stoppa nålen igenom vikningen längst upp och knyt en hård knut med trådändarna. Där trär du sedan båda trådändarna på nålen, trär på en träkula till huvud, ev en fläta och till sist luvan. Fäst tråden ett par stygn i luvans topp.