Väggbonad i makramè

De allra flesta har någon gång knutit makramé, om inte annat så i skolans slöjdsal. Under rubriken Tips & tekniker visar och förklarar vi hur du gör makraméknuten och de andra knutarna du behöver kunna. Dessa kan du sedan kan variera och utveckla i det oändliga. Något mönster behöver du egentligen inte, när du har lärt dig de olika knutarna kan du inspireras av olika alster du ser och snabbt komma fram till vilka knutar som har kombinerats. Hur långa dina trådar behöver vara kan vara det svåraste med ditt projekt…ofta behövs mer än man tror. Räkna fyra ggr arbetets längd vid medeltätt knutet makramémönster. Bra att veta; tunt garn är drygare än grovt, mät, provknyt, gör om och gör rätt.

Gör så här

Klipp till det antalet trådar du vill ha. Vår bonad består av 22 trådar, de i mitten behöver vara längre eftersom där är de fler knutar. Slå reverserade halvslag (lärkhuvud) runt någon typ av beslag, så som en rundstav, en gren, ett horn…

Gör så här

Börja med att göra makraméknutar direkt under beslaget över alla trådarna.

Gör så här

Nästa ”rad” gör du makraméknutar men lämnar de två yttersta trådarna i var sida oknutna. Detta innebär att du växlar trådar som du slår knutarna med.

Gör så här

Fortsätt så här tills du bara gör en makraméknut på ditt arbete. Nu börjar du med att öka knutarna per rad igen, på samma sätt som du minskade. Se till att du inte drar för mycket i trådarna och knutarna. Knutarna skall skapa en form av en stående romb. Låt gärna arbetet hänga på en vägg, så att du ser hur det faller.

Gör så här

När din bonad har den längd du vill ha, så är du klar. Vi valde att avsluta arbetet genom att klippa av trådarna och trä på träkulor i arbetets nederkant.