Underlägg i makramé

Dessa söta underlägg kan du göra olika typer av garn, vilket ger verkligen olika utseende på dem. Perfekt om du har många små bitar garn på ca 40 cm, eftersom det går åt ganska många sådana bitar. Köp dig en bra bok med tydliga beskrivningar på hur du gör några basknutar och du är snart igång med detta trevliga hantverk. Du hittar även en del bra steg för steg-beskrivningar under Tips och tekniker här på inspirationsavdelning.

Cirkelsnöret

Börja med att klippa till en bit snöre, ca 150 cm. Lägg den ena änden som bilden visar.

Reverterat lärkhuvud

Sätt fast fem snören, ca 40 cm med reverterade lärkhuvuden.

Dra ihop

Dra ihop cirkelsnöret, så att du får samma resultat som bilden visar.

Dubbla halvslag

Nu skall du göra dubbla halvslag runt cirkelsnöret med alla snörena som ”strålar” ut från mitten.

Nya trådar

När du nu jobbar dig i spiral runt med cirkelsnöret, så kan det hända att det blir lite för långt avstånd till nästa snöre. Då sätter du fast ett nytt snöre, så som bilden visar. Dessa behöver inte vara så långa, ca 20-30 cm, kortare ju längre ut i spiralen du kommer.

Frans

När du tycker att ditt underlägg är lagom stort, fäster du cirkelsnöret på undersidan. Klipp av all snören, så att de blir lika långa. Börja med att tvinna upp alla snören.

Kamma

Beroende vilken typ av snöre/garn du använder, så kan du kamma vissa ”fransar”. Använd en karda för ull eller som här en blomsterfakir.