Ekollon av träägg

Oktober är skördetid för ekollon, i alla fall om man vill driva upp dem i vas under vintern. Ekollonen är fascinerande, tittar man närmare på dem framträder nötens ränder och den lilla hattens rutmönstrade knottror. Formen påminner om ett ägg och där föddes idén till denna dekoration.

Betsa

Skapa en liten ögla av metalltråd att håll i när du skall måla äggen. Med en borstpensel lägger du på lite lackbets, i flera lager tills du är nöjd med färgtonen. Vi använde färgen mahogny. Låt torka.

Skaft

Gå ut i naturen och hitta en lagom grov gren. Knip av små bitar, lite längre än du vill ha dem. Knip av bitarnas ena ände snett. Limma fast grenbitarna som skaft i hålen på äggen, använd limpistol.

Hattar

Ta fram ett garn som passar i färgen att snurra runt topparna. Vi valde garnet Mellanraggi i färgen ”Barn House”. Sätt fast det med smältlim samtidigt som du snurrar det runt skaftet, tills du tycker att det täcker ägget lagom mycket. Klipp av garnet när du är nöjd. Knip av skaften lite snett och doppa i lackbetsen för att få bort den färska snittytan. Nu kan du använda dessa ”ekollon” som dekoration på bordet, i kransen eller hänga upp.


Trustpilot