Amplar i makramè

Amplar i olika utföranden har vi ju sett ett tag nu och här kommer lite mer inspiration. Vi har nu makramégarn i hela 20 kulörer. Vi har använt tre av dem här på tre helt olika amplar. Du kan använda dig av olika maraméknutar och hur du gör detta kan du se i denna film: https://www.youtube.com/watch?v=c6LFFw0QZ_w

Gör så här

Börja med en rund metallring, som du trär in fyra eller åtta makramègarnslängder och ”viker” på mitten. Hur långa du gör dem beror på hur lång den skall bli och hur mycket makraméknutar du ska göra. När vi gjorde den grågröna så hade vi garnlängder som var sju meter långa och då fick vi en bra bit över. Håll samman alla trådar och lägg en garnbit med änden ovanför ringen och sedan ner ca 10 cm i en ögleform. Linda sedan garnbiten runt om alla längderna, så långt du vill. Trä in garnänden i öglan och dra i garnänden upptill. Klipp bort de utstickande garnbitarna.

Gör så här

Gör de knutar du vill ha på längderna ner mot krukan eller trä på kulor och placera ut dem med hjälp av knutar ovanför och under.

Gör så här

Knyt makraméknutar på garnlängderna där krukan skall placeras, se till att det bildas ett nät genom att plocka garn från två olika knutar ovanifrån, se bilden. Samla ihop alla garnlängder och kontrollera hur krukan sitter i nätet. Knyt antingen en stor knut eller gör en avslutning på samma sätt som du började. Lämna så långa ändar som du tycker blir snyggt.