Yllebroderi på sittunderlag

Av tovull kan du göra ett sittunderlag, rulltovning är en teknik som gör tovningen betydligt enklare och mindre blöt. Hur denna fungerar ser du här:

Använd dig av tekniken som beskrivs här, men gör en enkel rund platta på ca 35 cm i diameter. Vill du inte tova kan du antingen sticka en platta i ullgarn, som du sedan ”valkar” i tvättmaskinen, eller så köper du ett ulltyg, så som vadmal eller kläde.

Mönster

Bestäm dig för hur ditt mönster skall se ut. Leta i gamla mönsterböcker och på nätet. Vi plockade olika mönsterdelar från olika källor och satte ihop till ett alldeles unikt mönster. Lägg på soluvlies och rita ut ditt mönster med en tunn svart penna.

Fäst mönstret

Tråckla fast mönstret på ditt ullunderlag.

Börja brodera

Nu är det bara att börja brodera. Bestäm dig vilka olika stygn du vill använda dig av och sätt igång. Du får mycket information om olika stygn i boken ”Brodera Mera” av Helena Ericsson.

Fortsätt brodera

Här har vi gjort en typ av plattsöm i bladen och använt oss av två olika gröna nyanser på yllegarnet. Behöver du så delar du yllegarnet på mitten, så att du får två trådar at brodera med. Ska du sy väldigt små stygn är detta att föredra.

Lös upp soluvliesen

När du är klar med mittbroderiet, så blöter du ner soluvliesen med ljummet vatten. Då riktigt smälter det och försvinner. Krama försiktigt ur allt vatten ur underlaget. Tråckla fast de uppritade mönstren till kanterna. Vi använde samma mönster fyra gånger runt kanetn. Brodera och lös upp soluvliesen.

Franska knutar

Om du tycker att området mellan mittbroderiet och broderiet runt om kanten blir lite tomt kan du fylla det med vita franska knutar. Hur du gör dessa ser du i ovan nämna bok. Eller så söker du info på nätet.

Slutresultatet

Så här blev vårt underlag, när det blev helt färdigt.


Trustpilot