Väv en vepa

Att väva behöver inte vara så svårt eller komplicerat. Köp dig en liten bordsväv och testa olika tekniker i en vepa, som du när du är nöjd, stolt kan hänga upp på väggen. Detta är det perfekta sättet att ”göra sig av med” garnrester.

Ryaknutar

Varpa väven enligt instruktionerna som ligger med i vävens förpackning eller kolla in denna länk:
Vävram 9058.
Väv fram och tillbaka med ett ganska tunt garn. Fortsätt sedan att göra ryaknutar med dubbelt garn. Bestäm hur lång du vill ha din nedre frans och klipp till garnbitar som är drygt dubbelt så långa. Lägg dem runt trådarna som bilden visar, dra åt och nedåt.

Olika sätt att väva

Testa nu olika sätt att väva på. Här har vi gjort så kallade egyptiska knutar. Som du ser på bilden, så börjar man bakom första varptråden, sedan runt denna och bakom de två följande varptrådarna. Det ger små, bulliga diagonala ”stygn”

Ryaknutar runt en penna

Lägg en penna längst din väv. Lägg nu garnet på samma sätt som när du gjorde ryaknutar, men nu runt en penna och med en lång garnlängd. Vill du ha längre öglor, kan du lägga dit en linjal och lägga garnet runt om.

Blandteknik

Du behöver inte heller att väva över hela varpens bredd, dela upp i rutor eller oregelbundna former. Tänk på att när du skarvar två färger bredvid varandra, måste du väva över 1 varptråd från båda håll, varannan. Annars får du ett långsmalt hål i väven. När du är klar med din vepa. lägger du i någon typ av rundstav längst vävens övre kant. Klipp av varpens trådar och knyt dem runt staven. Börja på mitten och jobba dig ut mot kanterna. I början på väven klipper du också av varptrådarna och knyter ihop dem två och två ”bakom” fransen.


Trustpilot