Vackra dekorationer av garn

Av några karamellpinnar och lite garn kan du göra ”Guds öga” eller som de heter på spanska ”Ojo de Dios”. Dessa färgglada, kulturella dekorationer har sitt ursprung från en indianstam i Mexico. De är roliga att göra, speciellt tillsammans med barnen och du kan använda dem året om som dekorationer till presenter, granen, trädgården eller dina väggar. Tänk på att du inte bara kan variera utseendet genom att välja olika färger eller kvaliteér på garnet, du kan även göra väldigt små (tänk tandpetare) eller stora väggdekorationer med grova rundstavar som ”kors”.

Karamellpinnar

Plocka fram garn och karamellpinnar. Sätt ihop pinnarna till två kors, använd smältlim och limpistol. Var noga så de blir helt centrerade.

Börja snurra

Ta din första färg och linda den diagonalt över den övre pinnen, från nedre högra ”kvarten” till den övre vänstra, tre gånger. Korsa sedan garnet från övre högra ”kvarten” till den nedre vänstra, tre gånger. Upprepa dessa två steg en gång till.

Mittdelen

Fortsätt med samma färg på garnet motsols, genom att lägga garnet framför nästa pinne, runda den och sedan fortsätta till nästa pinne, lägg garnet över pinnen och runda den osv. Gör detta tills du tycker att mittdelen är lagom stor.

Färgbyte

Byt färg genom att göra en dubbelknut på baksidan och sedan fortsätta i samma riktning, med den nya färgen.

Andra korset

Lägg undan ditt första kors med sin framsida nedåt. Nu ska du göra ditt andra kors. Detta görs på samma sätt och i samma storlek som det första, men bara med en färg på garnet.

Sätt ihop korsen

Knyt i garn i en av pinnarna i det andra korset. Nu kommer den del av detta roliga pyssel som är lite trixigt. Lägg nu ditt andra kors på det första korset, centrerat. Båda korsens baksidor skall vara vända uppåt. Se till att hålla kvar korsen på detta sätt, annars blir helheten sned. Slå nu garnet runt motsatta pinnen och tillbaka till pinnen där du knöt i garnet. Gör denna rundning tre gånger. För sedan vidare garnet till intill-liggande pinne och gör om samma procedur. Gör detta fyra gånger, så att alla pinnarna har tre varv garn runt sig.

Byt färg

Knyt i en ny garnfärg och vänd på korset. Lägg garnet framför nästa pinne, runda den och sedan fortsätta till nästa pinne, lägg garnet över pinnen och runda den osv. Runda alla åtta pinnarna, 2-3 gånger.

Fler färger

Det blir en väldigt fin effekt om du bara snurrar nästa färg av garn runt fyra av pinnarna, alltså hoppar över varannan pinne och låter garnet bara gå under varannan pinne.

Avslutning

Det blir snyggast om du snurrar runt alla åtta pinnar med den avslutande färgen.


Trustpilot